keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Lyhyesti äänikirjasta - Agatha Christie: Murha MesopotamiassaViime kuussa kuuntelin "murhamamma" Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksen äänikirjana. Nyt työmatkoilla on kuulunut Murha Mesopotamiassa, joka julkaistiin muutama vuosi Idän pikajunan jälkeen, mutta jonka tapahtumat sijoittuvat aikaan juuri ennen Idän pikajunan matkaa Eurooppaan. Itse asiassa salapoliisi Hercule Poirot oli palaamassa Mesopotamiasta eli Irakista mainitussa junassa, kun se juuttui lumeen kesken matkaa. 

Erinäisiä hajahuomioita: 
--- Irakissa tapahtumat sijoittuvat arkeologiselle kaivaukselle, jonka johtajan arkeologi Leidnerin vaimo murhataan. Oikeassa elämässä Christien mies oli arkeologi, ja kirjailija tutustui häneen matkallaan Irakissa, jossa hän vieraili kaivauksilla Urissa. Kirjailijan viralliset kotisivut kertovat, että hän oli sen ajan naiseksi harvinaisen hyvin perehtynyt arkeologiaan. 
--- Dekkarin kertojana on varsin mielenkiintoisesti arkeologisen työryhmän ulkopuolinen sairaanhoitajatar Amy Leatheran. Hän on ollut Bagdadissa työssä, mikä on juuri päättynyt, kun hän kuulee, että arkeologi Leidner etsii sairaanhoitajaa seuraksi ja turvaksi viehättävälle vaimolleen, joka pelkää jotain. Sairaanhoitaja kertojana on mielenkiintoinen valinta: hän kirjoittaa tapahtumista ja varsinkin henkilöistä tarkasti ja oivaltavasti sekä kuvailee niin kaivauksen henkilökuntaa kuin Poirot'n persoonalisuutta ja työtapoja. Siinä hän joutuu itsekin epäiltyjen joukkoon. 
--- Kaivauksella työskentelevä työryhmä on varsin kiinteä yhteisö, ja vaikkei tienoo ole ulkomaailmalta suljettu, syyllistä etsitään vakavammin sisäpiiristä. 
--- Christie osaa hämäämisen taidon. Epäilin vuoron perään lähes jokaista kaivauksella työskennellyttä, mikä epäilemättä oli kirjailijan tarkoituskin, mutta silti loppuratkaisu kaikkine kuvioineen osasi yllättää.
Pidin. Ja suosittelen perinteisten murhamysteerien ystäville. Myös Salla, Aletheia ja Jokke ovat tykänneet.

ÄÄNIKIRJAN lainasin kirjastosta. Sillä valloitan Irakin omalla kirjallisella Maailman ympäri -matkallani.


Agatha Christie: Murha Mesopotamiassa, äänikirja
Kustantaja: WSOY 2010 (paperiversio 1. painos 1957)
Alkuperäinen: Murder in Mesopotamia 1936
Käännös: Eero Ahmavaara
Lukija: Pekka Autiovuori, 7 CD-levyä, 8 t 13 min, äänitetty ja julkaistu C-kaseteilla 1989

2 kommenttia:

  1. Juu. Olen nuita Christien kirjoja joskus lueskellu, mutta voisin joskus testata näitä äänikirjojakin. Olis varmasti vaihtelua.

    VastaaPoista
  2. Vaihtelun vuoksi minäkin siirryin radion kuuntelusta äänikirjoihin työmatkoilla. Ja jäin koukkuun. Christiet ovat hyviä matkakuunneltavia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!