perjantai 24. huhtikuuta 2015

Kotimaista kiekkokaupungeista


Kiekkokaupunkien kirjakierros alkoi syyskuussa ja loppuu huomenna. Se on MarikaOksan blogissaan alkama lukuhaaste, jolle hän kutsui muitakin mukaan. 
Ideana on ollut lukea kirjoja, joiden kirjoittajat voidaan jollain kriteerillä katsoa jonkin kiekkokaupungin kirjailijaksi tai joiden tapahtumat sijoittuvat johonkin kiekkokaupungeista. Ja 14 kiekkokaupunkia ovat tietysti jääkiekon SM-liigajoukkueiden kotikaupungit kaudella 2014-2015.

Lähdin kierrokselle ajatellen, että luen sen verran kotimaista, että helpostikin käyn jokaisessa 14 kiekkokaupungissa. Se ei aivan toteutunut, mutta luin kirjan 10 kaupungista. Ne olen luetellut alla.

Kirjojen kaupungeista suuri osa sekä liittyi kirjailijan elämään - synnyin- tai opiskelukaupunkina tai asuinpaikkana - että tarjosi näyttämön kirjan tapahtumille. Parissa kirjassa ei mainita tapahtumien paikkakuntaa, niiden kirjoittajista Kati Hiekkapelto on syntynyt Oulussa ja Mila Teräs Lahdessa. Jyrki Heinon Kello tapahtuu Turussa, mikä on ymmärtääkseni kirjailijan nykyinen kotikaupunki, mutta koska hän on syntynyt Raumalla, merkitsin kirjan Rauman kohdalle, kun Turusta luin jo Pirkko Arhipan dekkarin. Espoosta luin Leena Lehtolaisen rikosnovellin "Valkoinen prinssi", joka ilmestyi pohjoismaisten rikosnovellien kokoelmassa.

Tässä lukusaaliini:

1.  Espoo/Blues --- Joulutarinoita ja kylmiä väreitä (2006)
2.  Helsinki/HIFK --- Irja Virtanen: Kenttäharmaita naisia (1956/2006/2007)
3.  Hämeenlinna/HPK --- Sanasinfonia : novelleja Sibeliuksesta (2015)
4.  Tampere/Ilves  ---  Anni Polva: Tiina seikkailee (1963/1991)
5.  Tampere/Tappara --- Anneli Kivelä: Kotiin Katajamäelle (2007/2011)
6.  Jyväskylä/JYP
7.  Kuopio/Kalpa  ---  Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet (1998)
8.  Oulu/Kärpät  ---  Kati Hiekkapelto: Suojattomat (2014)
9.  Rauma/Lukko --- Jyrki Heino: Kello (2014)
10. Lahti/Pelicans  ---  Mila Teräs: Harmaat enkelit (2014)
11. Lappeenranta/Saipa
12. Vaasa/Sport
13. Turku/TPS  ---  Pirkko Arhippa: Murha on sydämen asia (1968/1983)
14. Pori/Ässät


Kiitos, Marika, kotimaisen kirjallisuuden haasteesta! Näitä oli kiva listata, vaikken ihan kultaista pelikirjaa saavuttanutkaan. :-)

Kuva on SM-liigan ottelusta Oulun Kärpät v. Espoon Blues Oulussa 20.9.2014. Kuvaaja on Aleksi Ollila. Kuva on julkaistu Wikimediassa CC-BY-SA-4.0 -lisenssillä, ja muokkasin sitä rajaamalla.

2 kommenttia:

  1. Sinulle kertyi hieno lista. Hiekkapeltoa, Terästä ja Arhippaa pitäisi minunkin lukea, kun en ole edes yhden kirjan vertaa tutustunut heidän tuotantoonsa. Listan kartuttaminen oli yllättävän mukavaa puuhaa, aina oli kiva saada merkintä uuteen kaupunkiin ja kirjoja tosiaan pystyi yhdistämään monella tapaa kaupunkeihin. Ennen tätä haastetta en ole edes juuri kiinnittänyt huomiota kirjailijan asuin- tai syntymäkaupunkeihin. :) Kiva, että olit tässä mukana - ja onpas hieno pelikuva, Kärpätkin vielä mukana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tuollainen kuva löytyi, ja sitten sattui vielä löytymisen jälkeen sopivasti, että Kärpät voittivat liigamestaruuden. Onnea vain kaikille oululaisille. :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!