perjantai 29. toukokuuta 2015

Agatha Christie: Kuolema Niilillä


Varsin sekalainen joukko ihmisiä eri puolilta maapalloa matkustaa Egyptiin Niilin risteilylle. Jokaisella on oma tarinansa. Viehättävä ja rikas perijätär Linnet lentää Englannista häämatkalle miehensä Simonin kanssa. Rikas amerikkalainen rouva lomailee köyhän ja itselleen kuuliaisen serkun sekä sairaanhoitajan seurassa. Italialainen arkeologi, itävaltalainen lääkäri, amerikkalainen kommunisti, englantilainen lakimies ja useita muita. Linnetin paras ystävätär, tempperamenttinen Jacqueline de Bellefort, seuraa hääparia ja raivostuttaa heidät, sillä hän oli ollut Simonin kihlattu, kunnes tämä oli tavannut Linnetin. Ja kuinka ollakaan, itse Hercule Poirot lomailee sattumalta Niilillä.

Siitä voi jo päätellä, että matkalla tapahtuu murha. Itse asiassa murhia tehdään kolme, ja pari muutakin henkilöä kuolee. Poirot'n harmailla soluilla on käyttöä, sillä moni matkustajista ei ole aivan sitä, mitä väittää olevansa. Mutta kenellä on motiivi murhata, kenellä tilaisuus, kuka kykenee tarpeellisiin manoovereihin laivalla?

Kuolema Niilillä on Agatha Christien tunnetuimpia dekkareita. Se on tuttuun tapaan suljetun tila arvoitusdekkari, jossa syyllisen täytyy olla joku matkalla olijoista. Kirjailija kieputtaa henkilöitä ja epäilyjä mielensä mukaan, ja loppuratkaisu on melkoisen mutkikas. 

Tämä on kolmas blogiaikana kuuntelemani Christien äänikirja, ja jokainen niistä on tapahtunut samalla maailman kolkalla laajasti ottaen. Idän pikajunan arvoituksessa Poirot tutki murhaa lumivyöryn pysähdyttämässä junassa, joka oli ehtinyt Balkanille matkallaan Istanbulista Pariisiin. Murha Mesopotamiassa  tapahtui arkeologisella kaivauksella nykyisessä Irakissa.

Kirja on taattua murharouvan laatua, ja kertojana Lars Svedberg on vain niin hyvä.

Agatha Christie: Kuolema Niilillä, äänikirja
Kustantaja: WSOY 2011 (paperiversio 1. p. 1940, uusi suomennos 1978)
Alkuperäinen: Death on the Nile, 1937, suomennos: Kirsti Kattelus
Kertoja: Lars Svedberg, 9 CD-levyä, 9 t 58 min

Pakkaus: Kai Toivonen

ÄÄNIKIRJAN lainasin naapurikaupungin kirjastosta.

MUUALLA sitä on luettu mm. blogeissa Eniten minua kiinnostaa tie (... kirjahan on mahtava!), Jokken kirjanurkka (... täytti hyvän dekkarin kriteerit), Kirja-aitta (Peruslukemistoa koululaisille.), Nenä kirjassa (Henkilöhahmoissa on herkullisia tyyppejä.).

HAASTE: Jassun äskettäin alkama Agatha Christie 125 vuotta -lukuhaaste.

6 kommenttia:

 1. Minäkin olen kuunnellut useamman Svedbergin lukeman Christie-kirjan, ja kyllä hän on erinomainen lukija juuri näille kirjoille. Poirotin ranskankieliset lausahduksetkin tulevat niin sujuvasti. :) Tämä kirjan on eräs Poirot-suosikkejani, ja pidän myös leffaversiosta, siitä vanhasta jossa on Peter Ustinor, Mia Farrow, David Niven ja ties ketä sen ajan tähtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä Poirot kuulostaa ihan Svedbergiltä suomeksi! Kuuntelin jonkun muun lukeman Poirot-kirjan, eikä Poirot'lla ollut yhtään oma äänensä.

   Poista
 2. Christien kirjat sopii melkein kaikille kouluiästä ylöspäin. Itse luin näitä jo poikavuosina. Taidettiin jopa koulussa lukea. Soppelin lepposa tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kyllä sopii monenlaisille lukijoille. Ja kielikin on sen verran sopuisaa, että käyvät alkukielisinäkin monille ensimmäisiksi englanninkielisiksi huvituskirjoiksi.

   Poista
 3. Agatha-rouvan kirjat tuli luettua kouluaikana, joten en ole niihin palaillut aikuisena. Elokuvia ja tv-sarjoja kyllä katson mm. Poirot-elokuvia. Kuolema Niilillä on tullut jo useampaan kertaan telkkarista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin katson Poirot ja Miss Marple elokuvia mieluusi, niissä on jotain kovin perusbrittiläistä. Nythän Poirot onkin paljon esillä tv:ssä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!