perjantai 20. marraskuuta 2015

Leena Krohn: Erehdys


Erehdys on yhden päivän tai oikeastaan yhden illan romaani, jossa kaikki tuntuu menevän pahaenteisen huonosti. Ikääntyvä kirjailija matkustaa kirjaston kirjailijailtaan jollekin nimettömäksi jäävälle paikkakunnalle. Hän on merkillisen haluton ja jopa ärtyinen ajatellessaan iltaa, matkalla hän pelästyy pahanpäiväisesti, eikä kirjastovirkailijan tyly vastaanotto perillä paranna hänen tuultaan.

Kirjailija lukee katkelmia kirjoistaan illan aikana. Hänen synkeä olonsa tuntuu tarttuvan hänen yleisöönsä. Jos kirjailija lukee tekstejään innottomasti, osa yleisöstä suhtautuu häneen suorastaan vihamielisesti. Vai onko se vain kirjailijan mielikuvitusta?

Iso osa Leena Krohnin romaanista koostuu kirjailijan lukemista teoskatkelmista. Ne ovat novelleja eri kokoelmista tai romaanin katkelmia, ja jokaisessa on oma, mystinenkin, virityksensä. Lukijana jään niitä ajattelemaan, makustelemaan. Tilaisuuden kuulijoiden lailla haluan tietää, miten ne jatkuvat katkelman jälkeen.

Pahantuulisuus, vihamielisyys tarttuu ja karttuu. Ilta päättyy, ja niin kirjailija kuin hänen yleisönsäkin ovat tyytymättömiä. Silti mikään ei valmista lukijaa kirjan lopun yllätykseen. Vai olisiko siitä ollut viitteitä jo aikaisemmin. Varmasti oli. Kirja täytyy lukea uudelleen, siinä riittää aineksia useampaan lukukertaan.

Erehdyksen tunnelma tihenee, vaikkei kirjassa tapahdu paljonkaan. Kieli on vivahteikasta ja kirjailijan lukemat katkelmat kiehtovia. Leena Krohn etäännyttää kirjailijansa lukijasta, edes tämän nimeä ei käytetä, vaan hän on pelkkä kirjailija E. Krohnilla on hieno, persoonallinen tyyli kirjoittaa ja tässä kirjassa rakennekin on kiintoisa, novelli- tai kertomuskokelma romaanin sisällä.

KIRJAN lainasin kirjastosta. MUUALLA Suketus toteaa kirjan luettuaan, että Leena Krohn on nero. Hän myös listaa linkkejä moniin muihin bloggauksiin.

     Leena Krohn: Erehdys, 155 s.
     Kustantaja: Teos 2015
     Kansi: Marjaana Virta6 kommenttia:

 1. Leena Krohn on ihan mieletön! Kiva kun luit tämän, hieno kirja. Ja tosiaan aineksia olisi moneen lukukertaan, kuten muissakin Krohnin kirjoissa. Onneksi hänellä on laaja tuotanto, ja minulla ainakin monta kirjaa vielä odottamassa lukemistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ennen olen lukenut vain yhden Krohnin kirjan, mutta se teki vaikutuksen. On siis paljon hyvää vielä tiedossa!

   Poista
 2. Tämän kirjan tahdon ehdottomasti lukea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea, suosittelen. Tunnelman rakentamisen takia, hienon kielen takia, merkillisten ja tulkitsemaan kutsuvien lukupätkien takia.

   Poista
 3. Pidän Krohnin kirjoista. Mitä puut tekevät elokuussa, Tainaron ja Datura ovat täydellisiä.

  Erehdys on hyvä, mutta luin tämän jälkeen Torgny Lindgrenin Kimalaisen mettä. Ja voi minua, sama tarina alku, että kirjailija menee kirjastoon. Erehdys on hieno, mutta tuo toinen oli epämielyttävä. Ja minä pidän Lindgrenin muista kirjoista siis mitä nyt olen lukenut.

  VastaaPoista
 4. Tainaronin lukemista olen hankitellut, pidin Kotini on Riio-raa -lastenkirjasta. Lindgreniä en ole vielä lukenut.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!