lauantai 10. syyskuuta 2016

Tietokirjoja riippukeinuun ja tietohaasteeseen

Tietokirjoja tulee luetuksi harmillisen vähän. Selailen niitä kyllä ja lueskelen pätkiä sieltä täältä, mielenkiinnon ja joskus tarpeen mukaan, mutta blogiin asti niistä lueskeluista ei ole juuri ollut. Paitsi nyt! Sain nimittäin jo kesällä kaksi tietokirjoihin liittyvää haastetta eikä niissä edellytetä kokonaisten tietokirjojen lukemista. Tai ainakin päätin tulkita haasteohjeet siten, että lueskellut ja silmäillyt riittävät.

Katja Kirjojen kamarista haastoi listaamaan 12 tietokirjaa riippukeinuun. Haasteen käynnisti Katveita-blogi. Käyhän riippukeinukirjojen ajatteleminen näinkin, kesän melkein mentyä, ja kuten sanoin, listani sisältää enimmäkseen kirjoja, joista olen lukenut vain osan. Kiitos, Katja, haasteesta! Tässä 12 tietokirjaani:


1. Kuokkanen & Lehmusoksa & Mäki: Puutarha parvekkeella 
(Teos 2007)

Luen harvoin puutarhakirjoja, mutta tänä kesänä lainasin useita (parveke)puutarhakirjoja kirjastosta. Puutarha parvekkeella on perusopas kukkien, yrttien ja vihannesten viljelijäksi mielivälle ja sisältää jopa nikkarointiohjeita, jos parveke kaipaa jakkaraa tai vaikkapa ristikkotukea viiniköynnökselle. (164 s.)


2. Ilkka Falck: Pieniä puutarhaunelmia 
(Otava 2010)

Falckin kirja houkuttelee nimensä mukaan unelmoimaan. Se "esittelee kymmenen erilaista siirtolapuutarhamökkiä sisustuksineen ja viherkeitaineen" (takakannesta). Kirjassa on runsaasti hienoja valokuvia. Ruokaresepteissä on hyödynnetty oman maan satoa. (152 s.)



3. Tiina Koskimies: Patruunan puutarha ja työmiehen kessupenkki 
(Arkki 2009)

Puutarhuri ja kulttuurihistorioitsija Tiina Koskimies on kirjoittanut viehättävän kirjan 1700- ja 1800-luvun tehtaiden puutarhoista ja puistoista. Mukaan on päässyt niin patruunoiden kuin työläistenkin puutarhoja eri puolilta Suomea, ja kirjassa avataan muutenkin mennyttä elämänmuotoa tehdasyhteisöissä. (207 s.)


4. Sirkka-Liisa Ranta: Naisten työt : Pitkiä päiviä, arkisia askareita 
(Karisto 2013, 3. p.)

Sukuharrastus ja historia kiinnostavat, ja niihin liittyviä teoksia on useita riippukeinusa. Naisten työt käsittelee menneiden aikojen naisten tavallisia askareita ja työtehtäviä. Esillä ovat maaseudun naisten eri roolit ja työt (emäntä, piika ja miniäpiika), mutta myös koulua käyneiden naisten ammatteja (postinhoitaja, telefooninhoitaja). (240 s.) 


5. Työteliäs ja uskollinen : Naiset piikoina ja palvelijoina keskiajalta nykypäivään

Toim. Marjatta Rahikainen ja Kirsi Vainio-Korhonen (SKS 2006)

Teos on "piikomisen pitkän historian välitilinpäätös" (takakansi) ja sisältää kahdeksan eri tekijän kirjoituksia työtä tekevistä naisista maaseutu- ja kaupunkioloissa. (288 s..)




6. Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta : Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla
(Atena 2015)

Tutkijana työskentelevän kirjailijan teos perustuu hänen väitöskirjaansa ja oli ehdokkaana viime vuoden Tieto-Finlandia -palkinnon saajaksi. Raadin mukaan kirja "muuttaa ratkaisevasti käsitystämme suomalaisen naisen historiasta". (184 s.)


7. Sauna : Pieni perinnekirja
Toim. Juha Nirkko (SKS 2010)

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on julkaissut monia perinnekirjoja. Yksi niistä on Sauna, josta löytyy niin vanhat perinteiset saunanrakennusohjeet kuin tietoa kylpemisestä vuodenkierron eri merkkipäivien yhteydessä (laskiainen, kekri, joulu) tai elämän soljumisesta tuhannen saunan kautta syntymisestä kuolemaan. (133 s.)


8. Suomen kartta. Suomen karttakirja 1920 : näköispainos
(Karttakeskus 2009, 2. p.)

Kartat ovat kiinnostavia! Kirpputorilta löysin näköispainoksen vuoden 1920 Suomen kartastosta, ja sitä on mukava selailla. Sivuilla on sukuharrastuksesta tuttuja kyliä ja pitäjiä ja jopa isoja taloja nimineen, puhumattakaan rajan taakse jääneestä Karjalasta ja kaikista sen suomenkielisistä paikannimistä.




9. Riitta Konttinen: Elämänvirrassa : Alvar ja Ragni Cawén
(Siltala 2015)

Menneitten aikojen harrastaminen on johdattanut joidenkin kulttuurihenkilöiden jäljille. Sitä satoa on Riitta Konttisen kaksoiselämäkerta Cawénin taiteilijapariskunnasta. Valloittava kirja, johon ovat päässeet myös heidän sukunsa ja taiteilijatoverinsa. (311 s.)


10. Riitta Konttinen: Modernistipareja
(Otava 2010)

Taidehistorioitsija Konttisen varhaisempi teos, jossa hän kertoo Cawéneista sekä seitsemästä muusta taiteilijapariskunnasta ja heidän taiteestaan. (240 s.)


11. Ritva Heikkilä: Ida Aalberg : Näyttelijä Jumalan armosta
(WSOY 1998)

Kesällä vierailin näyttelijä Ida Aalbergin syntymäkodissa Janakkalan Leppäkoskella. Köyhän ratamestarin mökki on nyt kotimuseona. Matkan kylkiäisenä riippukeinuun löysi tiensä Suomen teatterin valovoimaisen tähden elämäkerta. (470 s.)

12. Eric Metaxas: Bonhoeffer : Pastori, marttyyri, näkijä, vakooja
(Päivä 2013)

Viimeinen riippukeinutietokirjoista on vakavampi kuin muut, mutta siinäkin on runsaasti toivoa. Teos on Dietrich Bonhoefferin elämäkerta, hän oli saksalainen luterilainen pappi ja toisinajattelija, joka vastusti avoimesti  Hitlerin kansallissosialistista valtaa ja oppia. Hänet teloitettiin keskitysleirillä 1945, pari viikkoa ennen liittoutuneiden tuloa. "Vaikeneminen pahuuden edessä on itsessään pahuutta." Niin ajankohtainen kirja nytkin. (633 s.)



Marika Oksan hyllyltä -blogista puolestaan lähetti Tietohaasteen. Siinä esitellään 5 tietokirjaa, joista ei ole vielä blogattu, sekä 5 nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta. Linkin takaa löytyvät tarkemmat Tietohaasteen ohjeet. Haaste on alun perin Klassikkojen lumoissa -blogista. Kiitos, Marika, haasteesta!


Yhdistän nämä kaksi haastetta kuten jotkut muutkin ovat tehneet. 5 tietokirjaa valitsen yllä esittelemästäni tusinasta, ja haasteen ohjeiden mukaan jokaisessa on laaja lähdeluettelo. 

1. Tiina Koskimies: Patruunan puutarha ja työmiehen kessupenkki
2. Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta : Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla
3Sauna : Pieni perinnekirja
4Riitta Konttinen: Elämänvirrassa : Alvar ja Ragni Cawén
5. Eric Metaxas: Bonhoeffer : Pastori, marttyyri, näkijä, vakooja


Nettisivujen listaaminen onkin haastavampaa. Menköön tällä kertaa näin:

1. Arkistojen Portti

Arkistojen yhdessä kehittämä verkkopalvelu, jonka avulla pääsee tiedon lähteille, jos haluaa vaikka tietää, miten voi tutkia joulupukin arkistoa tai mistä löytyy sodassa kuolleen sukulaisen kantakortti taistelupaikkoineen sekä yksikön sotapäiväkirjat.

2. Digi

Kansalliskirjaston digitoidut aineistot ovat aarreaitta, josta löytyy ennen vuotta 1910 ilmestyneet sanoma- ja aikakauslehdet sekä pienpainatteita. Yöpyikö esi-isä hotellissa matkallaan jossain päin Suomea? Omistiko esiäiti kaupan tai leipomon? Etsikö tuttu suutari tai räätäli oppipoikaa? Menehtyikö sukulainen tulipalossa? Hakutoiminto (saattaa) löytää heistä kertovan jutun tai heidän laittamansa pikkuilmoituksen.

3. Museoviraston kuvakokoelmat

Valokuvia menneiltä ajoilta eri lähteistä. Kuvallista kulttuurihistoriaa.

4. Kotus

Kotimaisten kielten laitoksen sivustolta löytyy esimerkiksi kuukauden sana (elokuussa se oli venetsialaiset), kielitoimiston ohjepankki ja sanakirja, sekä muuta kielellistä.

5. Ilmatieteen laitos

Kukapa ei hakisi tietoa säästä?


Tällä kertaa en haasta ketään nimettyä, mutta jokainen on tervetulut poimimaan kumman tahansa haasteen - tai molemmat - ja miettimään omia tietokirjojaan. Minulle kävi näitä listatessa niin, että nämä kirjat alkoivat tosissaan kiinnostaa, joten enköhän jonkin niistä lue kunnollakin, kannesta kanteen ja blogiin asti.

12 kommenttia:

  1. Nuo menneen ajan naisen roolit ovat kiinnostaneet minua. Luen parhaillaan kirjaa Joutilaista ja ahkerista eli mikä oli yläluokan työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Joutilaat ja ahkerat on kanssa kiinnostava, sekin olisi sopinut tusinaani.

      Poista
  2. Heh, pakko mainita että minä en juuri koskaan hae tietoa säästä tai edes vilkaise säätiedotuksia, enkä oikein ymmärrä ihmisten yletöntä mielenkiintoa tulevaan säähän. :D (Siis mikäli se ei esim. vaikuta työhön eikä suunnitteilla ole mitään erityistä ulkoilmaohjelmaa) Katson ikkunasta pihalle ja toimin sitten sen mukaan, ja esim. lasta päivähoitoon varustaessa repussa on joka tapauksessa vaatteet kaikkiin realistisesti odotettavissa oleviin vaihtoehtoihin koska en luottaisi ennusteeseen kuitenkaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hauska kuulla! Minun täytyy kyllä tunnustaa, että usein tulee katsottua säätä netistäkin, vaikkei sillä kai kovin suurta vaikutusta ole siihen, miten elämää elän. No, ehkä joskus otan tai jätän sateenvarjon sen mukaan, mitä sää on. Aina ei kyllä mene nappiin.

      Poista
  3. Tiina Miettisen kirjan olen lukenut, pidin siitä paljon. Toisen Tiinan teos Patruunan puutarha kuulostaa kiehtovalta, pitääkin katsoa jos se joskus sattuisi käsiin.

    Tietokirjat tuppaavat helposti jäämään sivuun, vaikka ne tarjoavat usein todella kiinnostavia elämyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patruunan puutarhassa on vanhoja valokuvia ja taitto on aikakautensa oloinen. Sitä voi vain katsella...

      Niin, tietokirjat liittää helpposti opiskeluun tai työhön, joten vapaa-aikana etsii jotain muuta, mutta monet tietokirjat ovat itse asiassa varsin viihdyttäviä, kiinnostavia ja tarjoavat niitä elämyksiä. Tosin hyvin kirjoitetuista romaaneista, joissa on tehty taustatyö kunnolla, oppii paljon siinä missä tietokirjoistakin!

      Poista
  4. mielenkiintoisia kirjavalintoja. Erityisen mieluusti lukisin listaamasi kirjat kohdista 4, 5 ja 6. Naisten asema ja naishistoria on kiinnostanut minua lukioikäisestä asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo valitsemasi kirjat ovat kyllä antoisia. S-L Rannan kirjassa on vielä hieno kuvituskin, paljon naisia työssään suomalaisten taiteilijoiden kuvaamana. Ja T. Miettisen kirja taas on nopealukuinen ja mielenkiintoinen.

      Poista
  5. Hienoja kirjoja olet listannut! Tuo Naisten työt on minullakin hyllyssä, ja myös tuo Piikojen valtakunta kiinnostaa kovasti. Kiitos Paula kun vastasit haasteeseen, ja nythän on vielä ollutkin aika mukavia riippukeinuilmoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli oikein antoisa haaste ja herätteli sopivasti tietokirjaintoa.

      Poista
  6. Hei! Uutta haastetta kehiin vaan! :-D Blogistani löytyy sinulle haaste! ;-)

    https://les-lue.com/2016/09/16/haastevastaus-unpopular-bookish-opinions/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!