perjantai 30. joulukuuta 2016

Hyeonseo Lee: Seitsemän nimen tyttö : Pakoon Pohjois-Koreasta

Pohjois-Korea on jäänyt minulle tuntemattomaksi ja salaiseksi maaksi. Samanlainen kuin Etelä-Korea, mutta kommunistinen? Viime vuosina on länteen kuitenkin tihkunut tietoja hirmuvallasta, nälänhädästä, loikkauksista, sotaisesta uhittelusta. Kirjassaan Seitsemän nimen tyttö Hyeonseo Lee raottaa ovea tuntemattomaan kertomalla oman elämäntarinansa.


Kirjan kirjoittaja ja kertoja syntyi Pohjois-Koreassa. On vaikea päättää, miksi häntä kutsuisi, sillä hänelle annetaan uusi nimi viisi kertaa vaiheikkaan elämän käänteissä, kun on tarpeen häivyttää menneisyys. Kuudennen kerran nimi vaihtuu, kun hän itse antaa itselleen nimen Hyeonseo Lee päästessään vapauteen. Sillä nimellä hän on kirjansa kirjoittanut yhdessä David Johnin kanssa.

Tytön perhe kuuluu maan etuoikeutettuihin hyväosaisiin, isä työskentelee armeijassa, ja äiti on virkanainen, jos kohta saa lisätuloja hankkimalla ja myymällä kiinalaisia tavaroita, perheen kotikaupunki kun sijaitsee aivan maiden rajalla pohjoisessa. Kun Hyeonseo Lee on melkein 18-vuotias, hän päättää ylittää rajan laittomasti ja käydä vieraisilla Kiinassa asuvien sukulaisten luona. Matkan on määrä kestää vain viikon, mutta nuori tyttö viihtyy vapaammassa ilmapiirissä suurkaupungissa, ja ollessaan valmis palaamaan kotiin hän kuulee, ettei voikaan tehdä sitä.

Kiinassa Hyeonseo on laiton pakolainen, joka kiinni jäädessään luovutettaisiin takaisin Pohjois-Korean turvallisuuspalvelulle. Kiinan sukulaiset suojelevat häntä ja tarjoavat hänelle kodin pariksi vuodeksi. Sitten nuori nainen pakenee heidän luotaan, paperittomana loikkarina. Elämä on piileksimistä, vaarallistakin, mutta Hyeonseo on selviytyjä, joka ei lannistu.

Aikaa myöten kypsyy päätös jatkaa matkaa Souliin Etelä-Koreaan. Hyeonseo ostaa matkaliput ja jännittää rajamuodollisuuksia kummassakin päässä tietämättä, miten hänet otetaan vastaan ja millaiseksi elämä muodostuu. Hän on korealainen ja kuitenkin muukalainen uudessa kotimaassaan.

Seitsemän nimen tyttö on jaettu kolmeen osaan: Pohjois-Korean ajasta kertoo osa Maailman mahtavin kansakunta, Kiinan vuosista Lohikäärmeen sydämeen ja Etelä-Koreaan saapumisen vaiheesta Matka pimeyteen. Kirja on jännittävästi ja mukaantempaavasti kirjoitettu, vaikkei olekaan kirjallisesti erityinen. Kiinnostava, koskettava ja järkyttäväkin on Hyeonseo Leen kertomus vuosistaan Pohjois-Koreassa, siellä vallitsevasta suoranaisesta hallitsijaa palvovasta kultista, julmuuksista (alakoululaiset vietiin katsomaan teloituksia) ja ihmisten tottumisesta pienestä pitäen siihen, ettei edes kotona voinut puhua mitään maan oloista tai hallitsijoista, ettei sitä jotenkin tulkittaisi arvosteluksi. Kaikki oppivat nuorina rakentamaan naamion kasvoilleen, sen taakse jäivät kaikki tunteet ja omat ajatukset. Ja minusta oli yllättävää, että elämä Kiinassa tuntui hyvin vapaalta ja varakkaalta nuorelle pohjoiskorealaiselle tytölle.

Antoisa kirja, joka vei tutustumaan yhteen erikoislaatuiseen elämäntarinaan ja maihin, joista tiedän vähän tai en juuri mitään. Luin sen Kurjen siivillä -lukuhaasteen innoittamana. Haaste päättyy tänään, ja kirjoitan siitä koosteen erikseen.

KIRJA on omasta hyllystä (oma ostos).

MUUALLA kirjaa on luettu paljon, esimerkiksi blogeissa Kirjasähkökäyrä, Kirjavinkit, Kulttuuri kukoistaa.

    Hyeonseo Lee & David John: Seitsemän nimen tyttö, 363 s.
     Kustantaja: Otava 2015 (alkuteos 2013)
     Alkuteos: The Girl with Seven Names : A North Korean Defector's Story
     Suomentaja: Jaana Iso-Markku

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirja. Olen lukenut joitain kirjoja Pohjois-Koreasta; tämänkin varmaan voisi lukea joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosiaan mielenkiintoinen kirja. Näytti sisältäpäin, miten usko oman maan ylivertaisuuteen ja muiden maiden kurjuuteen syntyy, vastoin kaikkia faktoja.

      Poista
  2. Muistathan tehdä viimeistään tänään läpi historian -haasteen koonnin ja käydä linkittämässä sen blogiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Lukumato, kommentista. Minun kävi vähän köpelösti tuon sinänsä kovin mielenkiintoisen Läpi historian -haasteen. Päivitin haastesivulle tilanteen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!