tiistai 3. tammikuuta 2017

Vanhaa ja uutta kirjojen vuotta
Vuosi on vaihtunut, ja viime vuoden tapaan lasken hieman numeroita ja tilastoja päättyneeltä vuodelta, ennen vilkaisua tulevaan. En ole asettanut lukumääräistä tavoitetta lukemisilleni, silti on mielenkiintoista katsoa jälkeenpäin, mitä kaikkea on tullut luetuksi.

Alla on tämän vuoden lukutilasto, sulkeissa lukemat viime vuodelta. Melko samalla lailla näytän lukevan vuodesta toiseen.
 • luin/kuuntelin 67 kirjaa, osasta en blogannut (65 kirjaa)
 • näistä rikoskirjoja tai dekkareita 22 (21)
 • lasten ja nuorten kirjoja 13 (9)
 • sarjakuvia 2 (1)
 • tietokirjoja 5 (4)
 • novellikokoelmia 2 (3)
 • runokirjoja 0 (2)
 • englanninkielisiä 1 (1), loput suomenkielisiä 
 • kotimaisia / ulkomaisia kirjoja   41/26 (38/27)
 • painettuja kirjoja, äänikirjoja, e-kirjoja  55/11/1 (57/5/3)

Top 3: Mieleenpainuvimpia lukukokemuksia olivat Waltarin monumentaalinen Sinuhe egyptiläinen, Viikilän runollinen Akvarelleja Engelin kaupungista ja Aitmatovin viehättävät Džamilja ja Punahuivinen poppelini.

Kirjojen vuosi 2017 on aluillaan, ja monenlaista on liikeellä Suomi 100 -teemalla. YLEllä on kirjallisuushanke, joka sisältää radio- ja tv-ohjelmia sekä laajan nettisivuston, joka avautuu tänään. (Edit: lisäsin linkin myöhemmin.)

Itse liityin Kirjat kertovat -blogin 100 suomalaista kirjaa -haasteeseen jossa luetaan juuri sitä: kotimaisten kirjailijoiden kirjoja peräti sata kappaletta. Se tulee olemaan minulle todella haasteellista. Luen muutenkin paljon kotimaista, mutta sata kirjaa vuodessa on reilusti enemmän kuin olen tavannut lukea. Luulen, että pienoisromaanit, novellikokoelmat ja lasten kuvakirjat näkyvät blogissani runsain määrin tänä vuonna! Ja että harrastan entistä enemmän miniarvioita ja koosteita varastaakseni lukuaikaa kirjoitusajalta.

Kaikki muut haasteet auttavat sadan kirjan kokoamisessa, ja haasteita on jo kertynyt, toinen toistaan kiinnostavampia: On jatkuva Kirjabloggaajien klassikkohaaste, jossa 4. osa päättyy 31.1.2017, helmikuussa päättyvä kissamaisen söpö Kirjavat kissat -lukuhaaste, toukokuulle kestävä avartava Novellihaaste ja koko vuoden Muuttoliikkeessä -lukuhaaste maastamuuttamisesta sekä kaikille aisteille tarkoitettu Aistittavat kirjat. Helmet-haasteet olen toistaiseksi ohittanut, mutta tämän vuoden Helmet-haastelista on tavallistakin houkuttelevampi, joten katsotaan, sattuuko sopivia kirjoja kohdalle.

Odotan innolla Suomen ja kotimaisen kirjallisuuden juhlavuotta.

6 kommenttia:

 1. Paljon haasteita! Hyvää kirjavuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen hurahtanut haasteisiin, mutta otan ne rennolla otteella, ja useimpiin kertyy kirjoja ihan siinä lukemisen sivutuotteena. ;-) Olen törmännyt antoisiin kirjoihin, kun olen ihan tarkoituksella etsinyt haasteeseen sopivaa luettavaa, sellaisiin joita en ehkä olisi muuten löytänyt.

   Poista
 2. Tästä kirjavuodesta tulee maan mainio! <3 Tuota Ylen Kirjojen Suomi- proggista odottelen jo malttamattomana.

  Ja ah: Viikilän Engel <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, mainio kirjavuosi tulee. Tänä vuonna jos koskaan toivoo, että vuorokaudessa olisi enemmän tunteja ja ne voisi käyttää lukemiseen.

   Poista
 3. Hyvää alkanutta vuotta! Laitoin sinulle äsken sähköpostia: voitit sarjaliput Baba Lybeckin Kirja vieköön -tapahtumaan. Otathan pian yhteyttä, niin saadaan liput ajoissa perille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitokset! Ihanaa! Laitoinkin jo sähköpostia sinulle.

   Poista

Kiitos kommentistasi!