perjantai 17. helmikuuta 2017

Naisten aakkoset: J

Aakkoshaaste on ollut kolmisen kuukautta satunnaisella tauolla, joten on aika ottaa esille seuraava kirjain eli J. Kysehän on Tarukirjan haasteesta, jossa "... etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella. Kysymyksiä on kolme." 


   1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Tähän valinta on itsestään selvä, Tove Jansson, vaikka hänet olisin voinut valita kakkoskohtaankin, sen verran hieno ja monipuolinen kuvataiteilija hän oli. Blogiaikana olen lukenut Toven kirjoista lapsuusajan "muistelmat" Kuvanveistäjän tytär sekä muumikirjat Muumit ja suuri tuhotulva ja Taikatalvi.

   2. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Toven lailla Riikka Juvonen on sekä kirjailija että kuvataiteilija. Pidän paljon hänen kuvituksistaan lasten- ja muissa kirjoissa. Kirjasammon sivulla on vaikuttava lista hänen töistään.

   3. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? tai Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille (myös muut kulttuurin alat käyvät)?

Signe Hammarsten-Janssoniin! Tove Janssonin äiti on jäänyt minulle tuntemattomaksi, en muista nähneeni yhtään hänen työtään, vaikka hän oli ansioitunut graafikko. Hän piirsi 173 Suomen postimerkiä vuosina 1929-1962, julkaisi pilapiirroksia ruotsinkielisissä lehdissä ja suunnitteli pari sataa kirjankantta.

Kuvituskuvasarjan on piirtänyt Kate Greenaway (1846-1901) vuonna 1886. Hän oli englantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Lisää kuvan tietoja löytyy tästä.

Aakkoset tähän asti: 
        A  Apple Pie     
        B  Bit It     
        C  Cut It     
        D  Dealt It
        E  Eat It
        F  Fought for It
        G Got it
        H Had it
        I (no rhyme)

6 kommenttia:

 1. Riikka Juvosen ikonimainen taide on todella ainutlaatuista ja moniulotteista. Harkitsin itsekin hänen valintaansa J-kirjaimessa, mutta päädyin sitten toisiin ratkaisuihih kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin ei aina mahdu kaikki suosikitkaan, vaan on valittava. Ja joskus taas on vaikea löytää ketään, joka olisi suosikki. Onneksi voi valita sekä etu- että sukunimen mukaan.

   Poista
 2. Riikka Juvonen tuntui ensin oudolta nimeltä, mutta googlasin hänen töitään ja kyllä vaan olen niitä nähnyt. Hieno valinta tähän haasteeseen. Meillä on taitavia kuvittajia & taiteilijoita täällä Suomessa. Lasten kelpaa, kun on Juvosen kaltaisen taiturin kuvituksia nenän edessä heti pienestä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kirjoissa on tosiaan upeita kuvituksia ja kuvittajia. Usein heidän nimiään ei mainita tai eivät jää mieleen samalla tavalla kuin kirjailijoiden. Harmilista.

   Poista
 3. Tove Janssonin äiti on hieno nosto. Hänen isänsä on aina ollut esillä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti on jäänyt isän ja tyttäen varjoon. Helppo kuitenkin ajatella, että Tove on perinyt paljon lahjakkuudestaan äidiltään(kin).

   Poista

Kiitos kommentistasi!