sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Me Rosvolat -sarjaa kuunnellen


Siri Kolun Me Rosvolat -sarja on sen verran hauska, vauhdikas ja käänteikäs, että sen seurassa viihtyvät niin lapset kuin aikuiset. Ensimmäisessä kirjassa ihan tavallisen arkisen perheen tyttö Vilja Vainisto ryöstetään kesäkuun alussa. Rosvolan perhe hankkii kaikki tarvitsemansa rosvoamalla, joten kun isä-Rosvola eli Hurja-Kaarlo keksii, että heidän kaksi lastaan tarvitsevat seuraa, seura hankitaan samalla tavalla kuin kaikki muukin tarvittava.

Kymmenvuotiaalle Viljalle koittaa elämänsä kesä. Aluksi hän tappelee vastaan ja yrittää paetakin, ensin oikeasti ja sitten näön vuoksi, mutta vähitellen tyttö asettuu ja alkaa myös nauttia Rosvoloitten anarkistisesta elämäntavasta, jossa kaikki ei ole säänneltyä viimeistä pilkkua myöten. Kesä on täynnä huimia seikkailuja ja jännittäviä automatkoja Rosvolan perheen kanssa. Kaiken huippuna Vilja pääsee osallistumaan rosvojen jokavuotisille kesäpäiville. Kerran ja toisenkin Vilja on avuksi rosvoperheelle osatessaan päätellä asioita fiksusti ja auttaessaan heitä toimimaan vähän enemmän oikein joissain tilanteissa.

Kesän lopulla Rosvolat palauttavat Viljan kotiinsa, koska "lapsen paikka on kotona", mutta eron koittaessa tehdään suunnitelmia seuraavan kesän varalle. Siri Kolun juonenkuljetus on hulvattoman sutjakkaa ja kieli hullunhauskaa. Tätä kuuntelee oikein mieluusti. Ei ihme, että kirja sai vuoden 2010 Finlandia Junior -palkinnon ja että siitä on tehty elokuva. Kirjan oikeudet on myyty 16 maahan (lähde: Otavan verkkosivut, luettu 9.12.2017). Kirja sai vuonna 2012 Hollannin tärkeimmän tunnustuksen ulkomaiselle lastenkirjalle, Die Zilveren  Griffel -palkinnon, ja vuonna 2013 Belgiassa Flemish Children's and Juvenile Books Jury palkitsi kirjan Belgiassa.


      Siri Kolu: Me Rosvolat. Äänikirja MP3.
      Kustantaja: Otava 2011. (Paperikirja 2010.)
      Lukija: Hannu-Pekka Björkman. 5 t 4 min.
      Kannen kuva: Tuuli Juusela
      
Alkuun päästyään Siri Kolu kirjoitti tarinalle jatkoa, ja seuraavana vuonna julkaistiin Me Rosvolat ja konnakaraoke. Vilja Vainistolla on jälleen kesäloma, mutta hänen harmikseen vanhemmat lähettävät hänet musiikkileirille. Kun se alkaa nyppiä tarpeeksi, Vilja laittaa avunpyynnön Rosvoloille, ja he saapuvat tuota pikaa pelastamaan, siis ryöstämään, Viljan.

Toiseen kesään Rosvoloitten matkassa kuuluu jälleen kesäpäivät, ja Vilja pääsee nyt kilpailemaan Rosvoloitten joukkueessa. Hänen lajinsa on Huija, jossa yritetään huijata kilpakumppania keksimällä kolme lausumaa, joista yksi on valhe ja kaksi totta. Eri lajien jälkeen kaksi parasta joukkuetta pääsee osallistumaan päivien kuningaslajiin eli konnakaraokeen. Hyytäviä ja pelottavia lauluja on luvassa, ja tänä vuonna kisojen voittajajoukkue saisi myös kaikkien rosvojoukkojen päällikkyyden.

Kisat olivat oikeasti jännittävää kuunneltavaa, sillä rosvojen päivillä voittoa tavoitellaan keinoja kaihtamatta. Kaikkea kekseliästä ja mielikuvituksekasta tapahtuu. Tärkeä rooli tarinassa on myös Helmeri Kvistin 1800-luvulla laatimalla ja kateissa olevalla rosvojen käsikirjalla. Ja Rosvolat saavat yllättäviä liittolaisia. Poliisit kuitenkin osuvat paikalla, ja Viljan isä, ja niin on Viljan rosvoilukesä ohi.

Kirjan lopussa on useita liitteitä kuten eri rosvosukujen jäsenten luettelo, kesäpäivien lajien kilpailuohjeet ja rosvokielen sanasto.  Hauskoja.

      Siri Kolu: Me Rosvolat ja konnakaraoke. Äänikirja MP3.
      Kustantaja: Otava 2012. (Paperikirja 2011.)
      Lukija: Elsa Saisio. 9 t 17 min.
      Kannen kuva: Tuuli Juusela

Sarjan kolmannessa osassa Me Rosvolat ja iso-Hemmin arkku etsitään kuumeisesti Helmer Kvistin jälkeensä jättämää rosvousopasta. Huijan voittajana Vilja saa palkinnoksi pokaalin, ja kappas kummaa, löytää siitä salapiilon, josta paljastuu vihje oppaan jäljille pääsemiseksi. Helmeri jakoi oppaansa kahtia. Toisen osan hän piilotti jonnekin, toisen osan lähetti Amerikkaan. 

Sanomatta on selvää, että muutkin rosvojoukkiot havittelevat rosvousopasta. Viljan vihje on suureksi avuksi, ja antikvariaatista löytyy vanha käsikirjoitus. Se mukanaan Vilja joutuu elämänsä junaseikkailuun. Myöhemmin kilpaileva rosvoperhe ryöstää hänen sisarensa Vanamon päästäkseen käsiksi rosvousoppaaseen, ja se tuo Viljan perheen ja Rosvolat tekemisiin toistensa kanssa. Viljan ja Vanamon isän sukututkimus vie heidät sukutapaamiseen, jossa paljastuu huikeita asioita kaikkein ensimmäisestä rosvopäällköstä Helmeri Kvististä. 

Kirja on jännä ja jännään koukkuun, joka hukuttelee jatkamaan riemukkaan sarjan parissa, sillä rosovusoppaan etsintä ei suinkaan ole vielä ohi.

      Siri Kolu: Me Rosvolat ja iso-Hemmin arkku. Äänikirja MP3.
      Kustantaja: Otava 2012. (Paperikirja 2012.)
      Lukija: Elsa Saisio. 5 t 49 min.
      Kannen kuva: Tuuli Juusela

ÄÄNIKIRJAT kuuntelin Ellibs-verkkokirjastosta. Ihana palvelu, kiitos kirjastolaitokselle!
MUUALLA: Kirsin kirjanurkka, Luen ja kirjoitan, Luettua elämää, Oksan hyllyltä
HAASTEET: Helmet 2017 -lukuhaaste (16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon saanut kirja - Me Rosvolat), 100 suomalaista kirjaa (no 88-90)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!