maanantai 21. toukokuuta 2018

Naisten aakkoset: Å, Ä ja Ö

Yli kaksi vuotta on kulunut siitä, kun Tarukirjan Naisten aakkoset -haaste alkoi. Tänään on minun osaltani päätöksen aika. Kolme viimeistä kirjainta, Å ja Ä ja Ö, tuottavat vaikeuksia, sillä aivan sopivia ei tahdo jokaisesta kirjaimesta suosikeiksi löytyä, mutta nämä kolme kuitattakoon alla olevilla valinnoilla. Haasteessa on esitelty "... naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella. Kysymyksiä on kolme."

Å-kylä Lofooteilla. (Wikimedia CC-BY-2.0)
Valokuva. Sam Greenhalgh

   1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Ennen blogiaikaa luin ruotsalaisen juristin Åsa Larssonin kirjoittamia jännitysromaaneja, jotka sijoittuvat hänen omaan kasvuympäristöönsä Pohjois-Ruotsin Kiirunaan. Alueen ihmisten elämä näyttäytyi kirjoissa aidonoloisena, ja tarinat veivät mennessään.

   2. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Laulaja Nina Åströmistä on viime aikoina tullut yksi suosikeistani. Hänen laulunsa ja tulkintansa puhuttelevat.

   3. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? tai Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille (myös muut kulttuurin alat käyvät)?

Tässä nostan kaksi erilaista taiteilijaa. Toinen on näyttelijä Krista Putkonen-Örn, joka on tuttu joistain draamoista televisiossa, mutta hänen nimeensä ja ääneensä olen törmännyt useammin kuuntelemissani äänkirjoissa. Toinen taiteilija on tuttu ennen kaikkea mediasta, hän on Miina Äkkijyrkkä, kuvanveistäjä ja perinteisen suomalaisen karjan puolustaja. 

Kiitos, Margit, haasteesta, jonka matkassa löytyi hienoja naiskirjailijoita ja muita taiteilijoita, niin omista etsinnöistä kuin toistenkin haasteeseen mukaan lähteneiden blogeista.

Aakkoset alusta alkaen: 
        A  Apple Pie                  K  Knelt for It                              U
        B  Bit It                          L  Longed for It                           V
        C  Cut It                         M Mourned for It                        W
        D  Dealt It                      N Nodded for It                           X, Y ja Z
        E  Eat It                          O Opened It                                Å, Ä ja Ö
        F  Fought for It              P  Peeped in It
        G Got It                          Q Quartered It (ei kirjoitusta)
        H Had It                          R  Ran for It
        J Jumped for It               T  Took It

8 kommenttia:

 1. Kiitos osallistumisesta! Olen löytänyt sinulta ja muilta haasteeseen lähteneiltä loistavia lukuvinkkejä. Näistä tämänkertaisista Åsa Larsson oli minullakin Å:ssa suosikkina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä haasteessa tulikin mukavia lukuvinkkejä, ja osa niistä jo lähes unohtuneita menneitä suosikkeja.

   Poista
 2. Krista Putkonen-Örn on minullekin tuttu nimi, juuri äänikirjojen lukijana. Hänen ääntään on todella mieluisaa kuunnella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kirjojen lukijalla on suuri vaikutus siihen, miten sujuvaa ja miellyttävää kuunteleminen on.

   Poista
 3. Åsa Larssonin Rebecka Martinsson -sarjan olen lukenut, ja pitänyt, dekkarit eivät ole toistaneet itseään, vaan aina on ollut uusi kulma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, sarja on virkistävän omaperäinen. Joskus sarjat alkavat muutaman osan jälkeen olla niin ennalta-arvattavia, että maku menee.

   Poista
 4. Upea haastesuoritus, onneksi olkoon :) Olen lukenut Åsa Larssonin dekkarit ja nyt ne näkyvät elokuvina sunnuntai-iltaisin. Tykkään kovasti päähenkilöstä niin kirjassa kuin elokuvissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai! Ai, menevätkö Larssonin dekkarit televisiossa? Ovat menneet ihan ohi. Kiitos vinkistä, pitääpä katsastaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!