tiistai 29. tammikuuta 2019

Aki Hintsa ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin malli

Aki Hintsan nimeen törmäsin ensimmäisen kerran työssä osallistuessani koulutukseen, jonka asiantuntijat toimivat Hintsan nimeä kantavassa yrityksessä Hintsa Performance. Sitten näin hänestä tehdyn tv-dokumentin.


Formula-maailma on jäänyt minulle vieraaksi, mutta minusta on jotain kovasti kiehtovaa siinä, miten  jääkiekkoilijan ammattilaisuralle aikovasta pohjalaisesta miehestä tuli lähetyslääkäri Etiopiaan. Ja miten Etiopiassa työskennellessään sama mies joutui tarkastelemaan ihmisen terveyteen ja suorituskykyyn vaikuttavia asioita ihan uudella tavalla, osin oman uupumisensa takia. Ja miten mies kehitti silloin alkunsa saaneista oivalluksista kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin mallin, joka on tukenut useita tunnettuja urheilijoita huippusuorituksiin, mutta jolla on paljon annettavaa ihan tavallisellekin eläjälle.

Oskari Saaren kirjoittama Aki Hintsa - voittamisen anatomia alkaa Hintsan elämäkerralla, mutta se on paljon muutakin kuin tavanomainen elämäntarina. Se kertoo erittäin kiinnostavasti henkilökohtaisen hyvinvoinnin rakentamisen palikoista ja tekee sen tutkimustuloksiin nojaten ja arkijärkeen käyvästi. Siinä sivussa vilahtelee urheilumaailman suuria nimiä: Haile Gebrselassie, moninkertainen kestävyysjuoksun olympiamitalisti Etiopiasta, jonka elämää tarkkailemalla Hintsa kehitti mallinsa perusteet. Mika Häkkinen, jonka kanssa Hintsa hioi mallinsa valmennusohjelmaksi. Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen ... Hintsa työskenteli pitkään formulatähtien lääkärinä ja valmentajana.

Kirjan lukeminen teki minulle hyvää ja sai miettimään joitain elämäni osa-alueita ja omaa motivaatiotani elämäntapamuutoksiin. Aki Hintsa (1958-2016) puhuu tavallisista asioista - unesta, ravinnosta, aktiivisuudesta, henkisestä energiasta - ja tekee sen tavalla, joka kuulostaa tasapainoiselta ja inspiroivalta. Kirjan loppuun on liitetty Hintsa Performance -yritysohjelman esittely sekä selostukset ja kuvat liikesarjoista, joilla voi testata oman biomekaniikkansa toimivuutta.

Sen enemmittä selostuksitta: puhukoon Aki Hintsan ajattelu omasta puolestaan näiden kirjasta otettujen lainausten kautta. 
Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.
- Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Isoja ja vaikeita kysymyksiä, mutta Hintsan mielestä ehdottoman oleellisia hyvinvoinnin kannalta. 
Tutkimukset osoittavat, että pienenkin tottumuksen muuttaminen on pitkä prosessi. [...] Hintsan mallissa käytetään kahden kolmosen nyrkkisääntöä: muutetaan korkeintaan kolmea tapaa kerrallaan, vähintään kolmen kuukauden ajan ennen seuraavia muutoksia.
Vain motivoitunut ihminen pystyy muuttamaan edes pieniä asioita elämässään pysyvästi. Jotta voi motivoitua aidosti, pitää tietää, mitä oikeasti haluaa. Jotta voi tavoitella haluamaansa, pitää itse kontrolloida elämäänsä.
Tiedosta, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset, ja anna heille aikaasi. 
Huolehdi siitä, että saat energiaa myös työstäsi. 
Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta ja läheistensä hyvinvonnista ja elämänlaadusta. Minua puhuttelivat kirjassa muun muassa Aki Hintsan ajattelu siitä, että ihmisen ytimen on oltava tasapainossa - itsetuntemus, omien tavoitteiden tiedostaminen ja oma elämänhallinta - jotta hän motivoituu antamaan parhaansa, oli se sitten huipppu-urheilussa, työelämässä tai jollain muulla elämän alueella. Hintsa ei vanno ihmedieettien ja -reseptien nimeen ("Kunnioita unentarvettasi." tai "Älä ryhdy kuureille."), vaan korostaa yksilön henkilökohtaisen elämän ja ominaisuuksien ottamista lähtökohdaksi terveydenhoidossa, valmennuksessa ja vähäistenkin muutosten käynnistämisessä. 

Tervejärkinen ja tervehenkinen ohjelma ja inspiroiva kirja. Moni muukin on mitä ilmeisimmin kokenut samoin, sillä kustantaja uutisoi viime viikolla, että kirjaa on sen eri formaateissa myyty yli 100 000 kappaletta, siitä 64 000 vime vuonna. Aki Hintsa menehtyi sairauteen vuosi kirjan julkaisemisen jälkeen, mutta kirjan kautta hän vaikuttaa edelleen. Kirja on käännetty englanniksi ja saanut hienosti sisältöä kuvaavan nimen The Core - Better Life, Better Performance.

               Oskari Saari: Aki Hintsa - voittamisen anatomia, 348 s.
               Kustantaja: WSOY 2015 
               Kansi: Mika Tuominen

KIRJA on kirjastolaina.
MUUALLA: Kestävyysurheilu, Tuulin viemää, Jussi Virtanen

Helmet-haasteessa tämä sopii kohtiin 1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot, 3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue (urheilukirjat), 19. Et pidä kirjan nimestä ("voittamisen anatomia" kirjan nimessä sai minut melkein sivuuttamaan teoksen).
Samalla liityn uuteen, juuri alkaneeseen Kirjaluotsin Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaasteeseen, jossa luetaan - yllätys yllätys! - elämäkertoja.

4 kommenttia:

  1. Sain tämän lahjaksi ja ajattelin lukea viimeistään kesällä, mukavaa että kirja oli hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle se oli antoisa ja ajatuksia herättävä, mikä oli oikeastaan yllättävää, sillä urheilukirjat eivät kuulu tavalliseen lukemistooni. Käyn sitten lukemassa, mtä pidät, jos päätät blogata tästä.

      Poista
  2. Minäkin olen vierastaneet tuota nimeä. Itsellä ei ole ollenkaan kilpailuhenkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimi sopii kirjalle, mutta minusta tuo englanninkielinen nimi sopii vielä paremmin. Se ehkä johtuu siitä, että tuo hyvinvointipuoli kirjassa puhutteli minua enemmän ja formula jutut lukaisin pikaisemmin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!