sunnuntai 29. elokuuta 2021

Mestarietsivä Peppunen - Mestarivaras ja mestarietsivä

Kesäkuussa vietettin Dekkariviikkoa, ja lähdin silloin maailmanympärimatkalle dekkareiden opastuksella. Viikko ei tietysti riittänyt siihen, ehdin lentää Islantiin (Haudanhiljaista), sieltä  Kanadaan (Kuolema kiitospäivänä) ja edelleen Australiaan (Kadonnut mies). Takaisin piti palaamani juhannuksen jälkeen ikiomalla dekkariviikolla, vaan toisin kävi, mutta käydän se palaaminen näin kesän päättyessäkin. Juhannuksen alla suunnittelin matkareitiksi Japania ja Singaporea ja niillä aion paluun alkaa. Japanin etappi ei vie maantieteellisesti sinne, mutta se on mukana kirjan tekijöiden mukaan.


Lukaisin hiljattain j
apanilaisen lastenkirjan, jossa peppunaamainen mestarietsivä Peppunen ratkoo rikoksia ja arvoituksia. Se kuuluu sarjaan, jonka kakkososassa Mestarivaras ja mestarietsivä on kaksi tarinaa. Ensimmäisessä, kirjan nimikkotarinassa, Mestarivaras U uhkaa varastaa Suurpukkilan sukukartanon perhekalleuden Yötaivaan välkkeen. Peppusta pyydetään estämään aie, mutta varas on ovela ja onnistuu sieppaamaan välkkyvän aarteen. Peppuselta ei kuitenkaan lopu konstit, sopivassa kohdassa hän tarttuu ikiomaan aseeseensa, ja tehtävä tulee suoritetuksi.

Kirjassa on pienille lukijoille hoksaamistehtäviä ja peppujen etsimistä sekä päättelypulmia. Näin he pääsevät harjoittamaan etsiväntaitojaan.



Toisessa tarinassa "Brownin opivuodet" Peppusen koira Brown muistelee aikaa, jolloin alkoi käydä Hauveliinipoliisikoulua ja opetella puhumaan ja kävelemään kahdella jalalla. Koulun ullakolta löytyy herkkulaatikko, eikä kukaan tiedä, miten se on sinne päätynyt. Paikalle kutsutaan mestarietsivä Peppunen, jonka haiseva "Pröööööö" auttaa jälleen ratkaisemaan arvoituksen.

Kirjassa on värikkäät kuvat, joissa on paljon mielikuvitusta ruokkivia yksityiskohtia. Koirakoulutarina on hellyttävä, ja Mestarivarkaassa kiero paha saa ansaitun palkkansa.


Kustantajan sivulla ikäsuositus on 5+, ja voisin kuvitella, että senikäisiin vetoaa Peppusen pörähtävä salainen ase. Aikuislukijan oli hieman vaikea lukea mustaa tekstiä tummalta taustalta, ainakin ei-niin-kirkkaassa valaistuksessa.

Troll-taiteilijanimen takaa löytyy japanilainen kaksikko, kirjailija Yoko Tanaka (s. 1976) ja kuvittaja Masahide Fukasawa (s. 1981).


       Troll: Mestarietsivä Peppunen - Mestarivaras ja mestarietsivä
       Kustantaja: Nemo 2020, suomentaja Mayu Saaritsa
       Alkuperäinen: Oshiri tantei kaito vs tantei, 2017

1 kommentti:

  1. Tämä on mahtava kirjasarja, josta varsinkin pienet pojat tykkäävät tosi paljon.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!