sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Anni Polva: Tiina

Lapsena luin Tiina-kirjoja kuten niin monet muut. Jonkin niistä sain lahjaksikin. Minulla on sellainen mielikuva, etten lukenut läheskään kaikkia sarjan kirjoista, ja nyt kun etsin netistä Tiinojen listan, olen ehdottoman varma, etten lukenut kaikkia. En edes puolia. 30 vuoden aikana niitä ilmestyi ainakin 29. Sinä aikana ehti kaksi sukupolvea Tiina-ikään!

Kimppalukumaratonille varasin pari nuortenkirjaa lukupinoon ja luin toisen niistä, Anni Polvan Tiinan, koko Tiina-sarjan ensimmäisen kirjan, joka ilmestyi jo 1956. Luinkohan koskaan tätä sarjan aloitusta? Ei tuntunut tutulta.

Tiina on reipas koululainen, jonka perhe muuttaa kirjan alussa uuteen taloon. Pihan lapset ympäröivät perheen muuttokuorman, ja eipä aikaakaan, kun Tiina on mukana menossa ja tekemässä tuttavuutta. Yhdessä Elvin, Leilan, Kallen ja Juhan kanssa käydään hiihtämässä ja luistelemassa. Äiti on kotiäiti, joka kokkaa ja leipoo ja kasvattaa kahta lastaan, 10-vuotiasta Tiinaa ja viisi vuotta vanhempaa Veliä. Isä käy töissä, ja hänen äänestään kuuluu nauru, kun hän juttelee Tiinän kanssa tämän sattumuksista. Veli on aina kiusoittelemassa Tiinaa, mistä seuraa jatkuvaa nujakkaa sisarusten välillä.

Tiinalle sattuu ja tapahtuu. Hän on peloton ja oikeudenmukainen ja aina heikompien puolella, mikä saa hänet oman henkensä kaupalla pelastamaan pikkutytön hukkumasta sekä auttamaan isojen poikien kiusaamaa kissaa näitten uhkailuista välittämättä.

Tiina oli sopivan vauhdikas ja sujuva luettava myöhäisen illan viimeiseksi lukumaratonkirjaksi. Ihan sen seurassa viihtyi. Samalla kirja oli kurkistus 1950-luvulle. Vai kuinka moni isä tulee vielä työstä keskipäivällä kotiin syömään äidin keittämää ruokaa palatakseen sen jälkeen jatkamaan työpäiväänsä iltapäiväksi? Tai kuinka moni 10-vuotias kuuntelee illalla "jonkinlaista huvittelua" radiosta?

KIRJAN pyysin kirjaston lasten ja nuorten kirjojen varastosta lainaan.

Anni Polva: Tiina, 135 s.
Kustantaja: Karisto 1982, 13. painos (1. painos 1956)
Kansikuva: Maija Karma

LISÄYS 29.12.2013:

Anni Polvan Tiina-sarja:
   1. Tiina, 1956
   2. Tiina aloittaa oppikoulun, 1957
   3. Tiina kesälaitumilla, 1958
   4. Tiina toimii, 1959
   5. Tiina ei pelkää, 1960

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!