torstai 10. heinäkuuta 2014

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Olisiko Neljäntienristeys blogatuin tänä vuonna ilmestyneistä kotimaisista kirjoista, ainakin toistaiseksi? Tällaisen vaikutelman olen kirjablogimaailmaa silmäilemällä saanut, ihan noin mututuntumalla. Koska netistä löytyy paljon arvioita tästä Tommi Kinnusen esikoisteoksesta, kirjaan tässä vain joitain hajahuomioita kirjasta, jonka luin juhannuksen aikaan.




 • Keväällä luin muutaman bloggauksen ja HS:n arvion Neljäntienristeyksestä, ja se riitti: tiesin kirjan päähenkilöistä jotain sellaista, joka kirjassa paljastui vasta vähitellen. Kyllä vähän harmitti, että tiesin liikaa. Olisin halunnut nauttia kirjasta mistään tietämättömänä, sen verran hienosti Tommi Kinnunen tarinaansa avasi.
 • 1900-luvun loppuun sijoittuvan kehyskertomuksen sisällä kirjassa on neljä osaa, joista jokaisessa on eri päähenkilö. Maria, kätilö, joka kulkee omaa tietään rohkeasti. Lahja, hänen isättä kasvanut tyttärensä, josta tulee valokuvaaja ja joka ei halua itselleen sellaista elämää, minkä hänen äitinsä valitsi. Kaarina, Lahjan pojan vaimo, joka perheineen asuu anopin talossa. Onni, Lahjan mies, taitava puuseppä ja rakennusmies. Vahvoja naisia ja lempeä mies. Lahjalla on vankka rooli kaikkien muiden elämässä. Jokaista kirjailija kuvaa herkkyydellä ja eläytyen, ja lukijana elin vahvasti heidän mukanaan.
 • Päähenkilöt kertovat yksittäisiä tapahtumia vuosikymmenten varrelta. Kertomukset ovat melkein omia pieniä kokonaisuuksiaan, mikä ei olekaan ihme, sillä kirjailija kertoi HS:n haastattelussa alkaneensa kirjoittamisen työväenopiston kurssilla, josta muutama kirjan teksteistä on kotoisin. Valtavan taitavasti Kinnunen on kokonaisuuden kuitenkin sommitellut: näistä yksittäisistä kertomuksista rakentuu romaani, jonka tarinalla on upea kaari alusta loppuun.
 • Kieleltään Neljäntienristeys on hieno esikoiskirja ja hieno lukukokemus. Sujuva, herkkä, jokaisen henkilönsä sanoittama. Taustalla elää Suomen historia ja sen murrosvaiheet, naisen asema yhteisöissä sekä oman ja toisten erilaisuuden hyväksyminen.

KIRJAN sain lainaksi kirjastosta parin kuukauden jonottamisen jälkeen. Kirjan päähenkilöillä oli kullakin eri ammatti ja niissä työskentelyä kirjassa kuvattiinkin mukavasti. Eniten sai sijaa rakentaminen ja puusepän työ, Onnin ammatti, joten nappaan sillä pisteen Mikä minusta tulee isona? -haasteessa.

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys, 334 s
Kustantaja: WSOY 2014
Kannen suunnittelu: Martti Ruokonen; Kannen kuva: SA-kuva

2 kommenttia:

 1. Hieno kirja ja upea lukukokemus. Kirjan sisällä on todellakin useampi kirja, nyt kun sen minulle avasit. Rakentamisen lisäksi nostan kirjan vahvaksi teemaksi uskon. Tästä kirjasta löytyy aika monta keskustelunaihetta, joten suosittelen sitä lukupiiriläisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaan upea kirja. Siinä on niin monta teemaa ja näkökulmaa sisään rakennettuna, että sopii erinomaisesti lukupiirikirjaksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!