tiistai 14. huhtikuuta 2015

Fred Vargas: Kuriton mies nurin

Luin rikosromaanin, jossa juoksentelee Sibelius Ranskan Alpeilla. Paikkaa voisi pitää ajankohtaisena Germanwingsin onnettomuuden takia, ellei tietäisi, että kirja ilmestyi Ranskassa jo puolitoista vuosikymmentä sitten. Sen päätyminen luettavakseni juuri nyt oli pelkkä sattuma.


Fred Vargasin Kuriton mies nurin -kirjassa Sibelius on suuri susi, joka muun lauman kanssa on jolkotellut Italian puolelta Ranskan Alpeille ja elää siellä luonnonsuojelualueella. Kaikki olisi hyvin, ellei yhden kylän lampaista tapettaisi useita uuhia. Sekin vielä menisi, mutta kun toisessa ja kolmannessa kylässä käy samoin, kylien miehet käyvät sudenajoon. Sitten Suzanne, yksi Saint-Victorin kylän lampaankasvattajista, raadellaan kuoliaaksi. Jälkien perusteella teon tekijäksi pelätään suurta sutta. Tai, kuten huhu kertoo, ihmissutta.

Juuri Saint-Victorissa asustaa Camille Forestier kanadalaisen harmaakarhujen tutkijan kanssa. Komisario Adamsberg näkee Camillen, entisen rakastettunsa, lammassurmista kertovassa uutislähetyksessä yhdessä miehen kanssa, joka näyttää kuin olisi luotu seikkailuihin.

Suzannen kasvattipoika ja lammaspaimen saavat päähänsä, että heidän on etsittävä Suzannen surmaaja, joka heidän mielestään on kylässä erakkona asuva mies, Massart, joka on ihmissusi ja kiertelee surmaamassa lampaita ja sitten ihmisiä. He houkuttelevat Camillen mukaansa vanhan karjankuljetusauton kuljettajaksi. Kun etsinnät päätyvät umpikujaan, Camille päättää ottaa yhteyttä Adamsbergiin, jolle ei ole antanut elonmerkkiä itsestään vuosikausiin.

Tapaus on visainen, mutta omaan omituiseen tapaansa Adamsberg sen ratkaisee. Poliisityöllä, antamalla ajatusten tulla hiljaisessa rauhassaan ja viimein näkemällä irrallisista palasista kootun motiivin ja tapahtumat. Jo ensimmäisessä lukemassani Fred Vargasin dekkarissa ihastuin Adamsbergin intuitiiviseen ja sumeaan logiikkaan perustuvaan tapaan ratkoa rikoksia. 

Tässä sarjan toisessa kirjassa Vargas jälleen marssittaa näyttämölle mainioita henkilöitä. Adamsbergin lisäksi Camille ihastuttaa - putkitöitä kyläläisille tekevä nainen, joka lisäksi säveltää musiikkia ja rentoutuakseen lukee Ammattilaisen työkalukuvastoa
"Camille luki kaiken, jopa yksityiskohtaisimmat kuvaukset tyyliin polttomoottorikäyttöinen pensasleikkuri, 1,1 hv, teräjarru, väliasentoon lukittuva takakahva, tärinänvaimennin, elektoninen sytytys, paino 5,6 kg. Kuvasto oli pullollaan tämänkaltaisia kuvauksia, jotka tuottivat Camillelle suunnattomasti älyllistä tyydytystä. Oli upeaa ymmärtää esine kokonaisuudessaan, sen toiminta ja tehot - ja saada samalla voimakkaita runollisia elämyksiä. Jyrsivä sorvin ja yleiskara olivat laitteita, jotka houkuttivat haaveilemaan maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemisesta." (s. 59)
Camille on kirjan päähenkilö, sillä Adamsberg saapuu Alpeille vasta kirjan puolivälissä. Siihen asti hän on seurannut tapahtumia uutisista Pariisissa.

Fred Vargasin Komisario Adamsberg -sarjaa:
     Sinisten ympyröiden mies (1997/2007)
     Kuriton mies nurin (1999/2006)


Fred Vargas: Kuriton mies nurin, 376 s.
Kustantaja: Gummerus 2006
Alkuperäinen: L'Homme à l'envers, 1999; suomentaja Marja Luoma

Ulkoasu: M-L. Muukka



KIRJAN lainasin kirjastosta.

MUUALLA on useammassakin kirjoituksessa mainittu kirjan tapahtuvan Pyreneiden vuoristossa, mikä ei siis pidä paikkaansa, koska mainitut paikannimet (Digne, Grenoble) sijaitsevat Ranskan Alpeilla tai lähiympäristössä. Virhe on ymmärrettävä, koska Pyreneitten vuoristo on komisario Adamsbergin synnyinseutua. Blogeissa kirjan ovat lukeneet mm. Lainatädin lukuvinkitMaijastina Kahlos, Tarukirja.

HAASTEET: Idän pikajuna -kirjallisuushaaste (Pariisi) ja Maalaismaisemia-lukuhaaste (elämää maaseudulla, vaikka myös lampaankasvatus elinkeinona on mukana).

6 kommenttia:

  1. Fred Vargas on aivan suosikkeja dekkaristien joukossa, ja nämä Adamsbergit ovat mukavan omalaatuisia. Olen tämän lukenut, mutta toinen kerta ei olisi pahitteeksi.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Adamsbergit ovat omalaatuisia ja siksi dekkareina kiinnostavia. Tässä oli omassa osassaan susien suojelu yhtäältä ja ihmissusimyytit toisaalta.

      Poista
  2. Kuulostaapa erikoislaatuiselta kirjalta, ja kuvauksesi herätti kyllä mielenkiinnon! Aa, olen aina hyvin vaikuttunut, kun jollakulla on maantieteellistä tietämystä. Itse joudun aina ohjaamaan nuorimmaiset vaikeine maantiedekysymyksineen lukioikäisen isoveikan puheille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Adamsberg on kyllä melkoisen erikoislaatuinen rikospoliisiksi, joten molemmat lukemani kirjat, jotka kertovat hänen tapauksistaan, ovat olleet, noh, erityisiä. Ja tällä kertaa maantieteellisellä tietämyksellä on sellainen tausta, että joskus kauan sitten olin muutaman viikon juuri tuolla alueella Ranskassa ja Dignen nimi jäi sieltä mieleen. Siksi en niellyt sen sijoittumista Pyreneitten vuoristoon.

      Kiitos kommentista!

      Poista
  3. Hei Paula, voitit kirja-arvonnastani palkinnon. maimalaak@gmail.com
    laita osoitteesi sähköpostiini, niin voin laittaa kirjan tulemaan sinulle.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!