maanantai 3. elokuuta 2015

Jos lukisin kolme kirjaa uudelleen...


Kirjasähkökäyrän Mai haastoi minut nimeämään kolme kirjaa, jotka haluan lukea uudelleen. Mieleeni tuli heti muutama, mutta useimmat niistä olen lukenut ennen blogiaikaa, joten niistä en ole kirjoittanut täällä. Siispä suurimmat suosikkini loistavat poissaolollaan, mutta nämä kolme kirjaa haluan lukea jossain vaiheessa uudelleen:

1) Juhani Aho: Papin tytär.
Luin juuri klassikkohaasteeseen Juhani Ahon Papin rouvan, ja mieleeni tuli, että haluan jossain vaiheessa lukea uudelleen  Papin tyttären ja heti perään Papin rouvan. Nythän kirjojen välillä ehti kulua puolitoista vuotta.

2) Aino Kallas: Sudenmorsian.
Aino Kallaksen Sudenmorsian viehätti minua kovasti.

3) Aki Ollikainen: Nälkävuosi.
Kolmannen kohdalla piti vähän miettiä, tähän voisin laittaa useammankin kirjan, mutta sanottakoon vaikka Ollikaisen Nälkävuosi. Siitä kirjoitin sukuharrastusblogissa ennen kirjablogia, silloin luin kirjaston kirjan, mutta hiljattain ostin omankin kappaleen.

Kaikille näille on yhteistä, että ihastuin kovasti niiden kieleen ja haluan saman nautinnon uudelleen. Papin tyttäressä Aho kirjoittaa sointuvaa ja ilmeikästä suomea, "elävää ja rikasta, soljuvaa ja aistivoimaista", kuten siitä kirjoitin. Luonnonkuvaukset vievät lukijan muassaan tunteesta ja tunnelmasta toiseen. Myös ihmismielen kuvaus on vahvaa. Aino Kallaksen kielellään luoma Sudenmorsiamen maailma on maaginen, "kieli on runollisen vanhahtavaa, melkein taianomaista". Ollikaisen Nälkävuodessa oli joitain huikaisevan kauniita kohtia, "kieli on paikoin lumoavaa ja kauneinta suomalaista tekstiä, mitä olen vähään aikaan lukenut".

Huomaan, että tällä hetkellä minua kiehtoo uusintalukuun esteettinen nautinto enemmän kuin älyllinen pohdinta tai kiihdyttävä, monipolvinen juonikuvio. Tämä on uusi havainto. Kiitos sen esiin houkuttelusta, Mai!

Tämä on kiertänyt aika lailla, mutta haastanpa vielä seuraavat blogistit kertomaan kolmesta kirjasta, joista ovat bloganneet ja jotka haluavat lukea uudelleen, sekä halutessaan haastamaan edelleen 3 blogia mukaan.

     Jonna Kirjakaapin avain -blogissa

     Reeta les! lue! -blogissa

     Suketus Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa

12 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, Paula. Minäkin voisin hyvin lukea Nälkävuoden uudelleen, monestikin. Se on todella vaikuttava romaani. Jään pohtimaan vastauksiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan mielenkiinnolla, mitkä ovat sinun kolme kirjaasi.

   Poista
 2. Minäkin haluaisin lukea kaikki nämä uudelleen. Nälkävuosi on niin kaunis, Sudenmorsian hurja ja hieno kieleltään ja Ahon kirjojen tunnelma ja intensiteetti ylittämättömiä.

  VastaaPoista
 3. Juhani Ahon kirjat ovat ainoat mitkä olen lukenut, joten kiitos lukuvinkeistä. Nälkävuosi onodotellut lukupinossa jo pitkään.
  Kivasti esittelit kirjat ja omat tuntemuksesi niistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä oli kiva haaste. Ja oli mukava silmäillä, mitä kaikkea on tullut näinä parina vuotena tullut luetuksi.

   Poista
 4. Hienoja kirjoja kaikki! Sudenmorsiamen ja Papin tyttären & rouvan olen jo lukenutkin useampaan kertaan, ja Nälkävuodenkin uusintaluku varmaan vielä koittaa :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos haasteesta! Omat vastaukseni löytyvät täältä:

  http://les-lue.com/2015/08/21/jos-lukisin-kolme-kirjaa-uudelleen/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota, että lähdit mukaan haasteeseen. Kävinkin jo katsomassa valintasi blogistasi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!