perjantai 22. kesäkuuta 2018

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena

                               Hyvää juhannusta blogissani pistäytyville!

Reetta Niemensivu on kertonut ja kuvittanut kotiseutunsa historiaa sarjakuvaromaanissaan Saniainen kukkii juhannuksena. 90 vuotta sitten juhannusaatto Parkanossa oli sellainen kuin aatot siihen aikaan olivat, illalla istuttiin rannassa kokolla ja yöllä tehtiin lemmennostatus- tai ainakin lemmenennustustaikoja. Ken uskoi niihin, teki taikoja, ken ei, ei tehnyt. Nuoret miehet sopivat menevänsä juhannuspäivän kirkkoon rippityttöjä katselemaan.


Juhannuspäivä alkoi tukahduttavan helteisenä. Väki tungeksi juhlaksi koristeltuun kirkkoon, ovelta kääntyi pari miestä pois, kun istumapaikkoja ei enää ollut. Nuori poliisikonstaapeli sai vielä paikan miesten lehteriltä. Hänen morsiamensa istui kuorolaisten penkillä, heidät kuulutettaisiin tänään. Rippikoululaisten käydessä kirkon etuosaan alttarille alkoi sade, ja sisällä kirkossa tuli pimeää. Sitten
"Juhannuspäivänä 1928 salama iski Parkanon kirkkoon, ensin kellotapuliin ja siitä kirkon nurkkaan, miesten lehterille. Tapaus on tiettävästi pahin salaman aiheuttama onnettomuus Suomessa: neljä kuoli ja kymmeniä loukkaantui."
Pidän kovasti Reetta Niemensivun sarjakuvista. Hän kertoo tarinaa erittäin kiinnostavasti, ja tarinassa kuvat, värit ja puhe toimivat hienosti yhdessä. Hänen värinsä miellyttävät silmääni suuresti ja ne rakentavat osaltaan tunnelman lisäksi juontakin. Kannen juhannusyön taiat ovat siniharmaata ja roosaa, myrskyinen taivas sinisen musta ja juhannuspäivän ukkospilvi ja salaman halkoma taivas kirkon yllä tiilenpunaisia. Upeaa!


Albumissa on runsaasti sivuja, joissa ei ole henkilöitten vuorosanoja lainkaan. Milloin niitä on, puheessa kuuluu hienoisesti paikallinen murre. Sivujen alalaidassa on lauseiden käännökset englanniksi. 

Olen lukenut myös Niemensivun kaksi aiempaa sarjakuva-albumia Lempi ja rakkaus sekä Aavepianisti ja muita kertomuksia. Nekin  ovat historiallisia ja sijoittuvat tekijän suvun kotikonnuille Parkanon seudulle.

         Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena, 96 s. 
         Kustantaja: Suuri Kurpitsa 2013
         Englanniksi: The Fern Blooms on Midsummer
         Käännös: Noora Varjonen

SARJAKUVA-ALBUMI on kirjastolaina. MUUALLA sen ovat lukeneet ainakin JonnaKatri ja Mari 

Kirjankansibingossa ruksaan ruudun "Hieno fontti". Osallistun albumilla myös Sarjakuvahaasteeseen.

6 kommenttia:

 1. Ihana kansi, täynnä veikeää juhannustunnelmaa. Mukavaa juhannusviikonloppua sinulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kansi on ihana, napattu sieltä sarjakuvan tarinasta. Samoin mukavaa juhannuksen jatkoa sinulle!

   Poista
 2. Kauniin näköinen sarjakuva. Hyvää juhannusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta sarjakuvan värit ovat aivan ihania, niillä luodaan yö ja aurinkoinen päivä ja myrskyn nouseminen. Sinullekin hyvää juhannuksen jatkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!