keskiviikko 29. elokuuta 2018

Marjo Pajunen: Todellista matematiikkaa

Suomalainen nainen lentää Azoreille keskelle Atlantin valtamerta. Hän matkustaa yksin ja majoittuu hotelliin, kiertelee Santa Marian saarella, tutustuu ympäristöön ja ihmisiin. Hänen tarkoituksenaan on kirjoittaa blogia ja matkakirja yksin matkustamisesta.


Pienoisromaanissaan Todellista matematiikkaa kirjailija Marjo Pajunen jättää naisen nimettömäksi ja lähes taustattomaksi. Tämä on kesälomalla kansanedustajan avustajan tehtävästään, ja se on viime aikoina alkanut tympäistä. Kirjan keskiöön nousee hänen Azorien Santa Marian saarelle suuntautuva matkansa, jonka aikana hän kirjoittaisi.

Heti ensimmäisenä iltana nainen kuulee Kristianista, hurmaavan komeasta ja mukavasta suomalaisesta, joka oli saapunut Santa Mariaan ennen häntä ja sitten kadonnut kaksi vuotta sitten. Seuraavien päivien aikana moni naisen kohtaama mainitsee Kristianin. Kaksi vuotta sitten oli tapahtunut jotain, joka yhä vaikutti koko saaren elämään. Nainen tutustuu Santa Mariaan, keskustelee paikallisten kanssa, kuuntelee heitä. Kristianin arvoitus kiehtoo häntä, ja hän ryhtyy selvittämään, mitä oli tapahtunut ja miksi Kristian lähti.

Azorien saaret kuuluvat Portugaliin, vaikka sijaitsevat puolitoista tuhatta kilometriä Lissabonista länteen keskellä Atlantia. Santa Maria on eksoottinen kehys yhdelle lomamatkalle ja yhden mysteerin selvittämiselle. Mitään isompaa kirjassa ei tapahdu, henkilöt jäävät taustalle, nainenkin, ja pääosan ottavat saari ja meri. Meri on elävä ja läsnä, kirjailija antaa sen tuntua, tuoksua ja kuulua. 
Iso aalto vyöryi ylitseni vieden minulta jalat alta. Kelluminen onnistui parhaiten. Mereltä tuuli napakasti, mutta vedessä se tuntui lämpimältä kosketukselta iholla. Edessäni aaltojen rivit jatkoivat loputonta liikettään, toisella puolella vihersi puiden viidakko.
Aika ja matka Kristianin jäljillä antaa naiselle rohkeutta muutokseen. Blogiin syntyy tasan yksi kirjoitus, ja matkaoppaan sijasta hän kirjoittaisi oikean kirjan. Mieleen tulee kysymys, josko kirja olisi nimeltään "Todellista matematiikkaa".   Matkakuumetta kirja nostattelee...

      Marjo Pajunen: Todellista matematiikkaa, 148 s.
      Kustantaja: Boheemipokkarit 2017
      Kannen kuva Marjo Pajunen; Ulkoasu Sanna Lukkarila

KIRJA on arvostelukappale. Kiitos kirjailijalle.
MUUALLA kirja on luettu blogeissa Hemulin kirjahylly, Kirjahilla ja Unelmien aika.
Osallistun kirjalla Kirjoja ulapalta - merelliseen lukuhaasteeseen.

2 kommenttia:

  1. Azorit on tuttu paikka. Lomailimme siellä vuonna 2010. Kiva, että kirjailija on innostunut laittamaan miljööksi juuri Azorit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan kiva lomapaikka! Azorit eivät ole tavallisin miljöö suomalaisissa kirjoissa ja minulle muutenkin tuntematon maailman kolkka, jouduin ihan kartan kanssa tutkailemaan, missä kaukana ne oikein sijaitsevat.

      Poista

Kiitos kommentistasi!