lauantai 4. elokuuta 2018

Virpi Hämeen-Anttila: Tiergartenin teurastaja

Karl Axel Björkin harrastukset yksityisetsivänä jatkuvat ja tällä kertaa Suomen ulkopuolella. Virpi Hämeen-Anttilan 20-luvulle sijoittuvan sarjan viidennelle osalle on annettu nimeksi Tiergartenin teurastaja, sillä Björk jahtaa hirviömäistä rikollista Berliinissä Tiergartenin kaupunginosassa ja sen lähialueilla.Dekkarisarjan edellisen osan Koston kukat lopussa Karl Axel Björkin esimies, sisäasiainminsteri Heikki Ritavuori, ammuttiin kotiovelleen helmikuussa 1922. Nyt Björkiä suututtaa, sillä ensinnäkin poliisi etsii syyllistä ponnettomasti ja toiseksi sulkee yksityisetsivän ehdottomasti kaiken tutkinnan ulkopuolelle. Se kaikki sysää Björkin toteuttamaan jo jonkin aikaa pohtimansa alanvaihdon: ministeriön virkamiesuralta hän siirtyy liikealalle. Se tapahtuu kivuttomasti, sillä Karl Axel on juuri sopiva henkilö Gustav-setänsä eli isänsä serkun yritykseen.

Sedän yrityksellä on haarakontuuri Berliinissä. Se on aiheuttanut huolta, sillä tuotto ei ole ollut odotusten mukainen, ja Gustav Axelskiöld epäilee jonkun henkilökunnasta olevan epärehellinen. Karl-Axel saa tehtäväkseen selvittää, onko kontuurin kirjanpito kunnossa vai kavaltaako joku varoja omaan taskuunsa.

Heti Berliiniin saavuttuaan Björk lukee lehdistä Tiergartenin teurastajasta, joka on siepannut ja julmasti surmannut useita lapsia ja jota poliisi ei ole onnistunut ottamaan kiinni. Tapaukset kauhistuttavat Björkiä, mutta samalla alkavat kutkuttaa hänen etsivänvaistojaan. Toden teolla hän pääsee auttamaan berliiniläistä poliisia tutkimuksissa, kun naapurin pieni Judit-tytär siepataan kadulta koulun edestä. Björk oli ehtinyt tutustua Beckerin perheeseen ja kiintyä Juditiinkin, jolle hän oli antanut tukiopetusta latinan kielessä.

Tiergartenin teurastajan rikokset ovat karmivampia, kuin mitä Björk on tutkinut Helsingissä sarjan edellisissä osissa, ja ne ovat kohdistuneet eri-ikäisiin lapsiin. Onneksi kirjassa ei kuitenkaan kuvata yksityiskohtia eikä mässäillä raakuuksilla, vaikka tekijän jahtaaminen vie Berliinin pimeille ja vaarallisille syrjäkujille. Taustalla kuhisee vilkas kaupunki, joka kärsii Weimarin tasavallan sodanjälkeisestä taloudellisesta lamasta, mutta se ei estä ihmisiä antautumasta kaikenlaisiin kuviteltavissa oleviin huvituksiin ja paheisiin, joiden sallimista ei muualla maailmassa voitaisi vielä ajatellakaan. Kaiken synkän vastapainona Björk kohtaa jälleen Katjan, joka elää Euroopassa pakolaisena jouduttuaan aiemmin pakenemaan Helsingistä.

Aikaisempien osien lailla Virpi Hämeen-Anttilan teksti tempasi minut mukaansa sujuvuudellaan ja juonenkuljetuksellaan. Tapahtumapaikan siirtäminen Berliiniin oli kiinnostavaa, ja opinpa yhtä ja toista 20-luvun kaupungista sekä romaanista että teoksen lopusta löytyvästä esseestä "Weimarin Saksa". Helsinkiin sijoittuvissa Björk-dekkareissa nautin tapahtumisesta tutuilla kaduilla ja jopa tutuissa rakennuksissa. Luullakseni Berliiniä tuntevat saavat kokea samaa tämän viidennen osan kanssa.

Virpi Hämeen-Anttilan kirjoittaman Björk-sarjan teokset ovat:
     1. osa: Yön sydän on jäätä
     2. osa: Käärmeitten kesä
     3. osa: Kuka kuolleista palaa
     4. osa: Koston kukat
     5. osa: Tiergartenin teurastaja

        Virpi Hämeen-Anttila: Tiergartenin teurastaja, 303 s.
        Kustantaja: Otava 2018

        Kansi: Timo Mänttäri

KIRJAN lainasin kirjastosta. MUUALLA se on luettu ainakin blogeissa Hemulin kirjahylly, Kirjat kertovatKirjavinkit.
Helmet-lukuhaasteessa kuittaan kohdan "4. Kirjan nimessä on jokin paikka". Osallistun myös sarjakirjojen Jatkumo-lukuhaasteeseen (Björk-sarjan osa 5).

4 kommenttia:

 1. Minulla on vielä tämä kirjasarja lukematta, enkä ole lukenut vielä yhtään kirjailijan kirjaa. Taitaisi olla jo aika ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä sarjaa varsinkin historiallisista dekkareista pitäville. Kirjat ovat viihdyttäviä ja nopealukuisia, mutta niissä on myös ajankuva ja Suomen 20-luvun poliittisen historian faktat kohdallaan, joten huomaan oppivanikin yhtä ja toista.

   Poista
 2. Aina kun luen postauksia tästä dekkarisarjasta, mietin että näitä pitäisi ehdottomasti lukea. Kävin kuuntelemassa Virpi Hämeen-Anttilaa, kun hän kertoi kirjasarjan syntymisestä. Oli tosi mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kiinnostuin Virpi Hämeen-Anttilan muista kirjoista, siis kauan ennen tämän dekkariisarjan aloitusta, kun olin kuuntelemassa hänen tarinointiaan kirjoittamisestaan ja kirjoistaan. 20-luvun Helsinki on mainiosti esillä Björk-sarjassa. Ja siis Berliinikin, tässä viimeisessä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!