maanantai 27. toukokuuta 2019

Anneli Kanto & Noora Katto: Virtaset huvipuistossa


Tuli tarve etsiä kolme vuotta täyttävälle pikkutytölle syntymäpäivälahjaa, ja koska olen viime aikoina pyrkinyt hankkimaan suvun pikkuväelle kirjalahjoja, suuntasin kirjakauppaan. Vietin hyvän tovin lastenkirjahyllyn tuntumassa, ja viimein valinta kohdistui Anneli Kannon ja Noora Katon iloiseen kuvakirjaan Virtaset huvipuistossa. Tämä on ensitutustumiseni "Viisi villiä Virtasta" -kirjasarjaan, joka osoittautuukin hauskaksi tuttavuudeksi. Kyseinen teos on sarjan kymmenes kirja.

Valintaan vaikuttivat huvipuistomiljöö, isot, värikkäät kuvat, joissa oli paljon yksityiskohtia, arvioni mukaan sopiva määrä tekstiä, tarina ja huumori, joka sattui silmiin jopa teosta kaupassa selatessa, sekä ensimmäinen sivu, jolla esitellään Kastehelmi, 3 vuotta ja 101 senttiä pitkä. Sillä saa jo oman rannekkeen huvipuistoon.Virtasten viisi lasta ovat olleet kilttejä ja ahkeria kevään mittaan. Vanhemmat ovat luvanneet palkaksi reissun huvipuistoon. Kastehelmille on riittänyt kilttinä oleminen, mutta isommat lapset ovat ulkoiluttaneet koiraa, siivonneet kissan vessalaatikkoa, kitkeneet ja järjestäneet leluja. Viimein koittaa päivä, jolloin mennään huvipuistoon. Kaikilla on samanvärinen lippis päässään.

Perillä Kastehelmi pettyy kovasti, sillä hän ei pääsekään kaikkiin hurjiin kieputtimiin, vaikka on ollut tosi kiltti. Hän kiukustuu niin paljon, että lähtee omille teilleen huvipuiston vilinään, kun kukaan ei huomaa. Perhe huolestuu todella, kun he huomaavat Kastehelmin lippiksen kellumassa puiston läpi virtaavassa joessa. Kaikki päättyy hyvin: Kastehelmi löytyy, hän pääsee moniin pienillekin sopiviin hauskoihin laitteisiin, ja koko perhe herkuttelee päivän kunniaksi. Virtaset huvipuistossa kirjoittaa lapsille tutuista asioista lasten tasolta ja tarjoaa samaistumispintaa jokaiselle, joka ensin odottaa kovasti jotain hauskaa ja jota sitten harmittaa, kun ei saa tehdä kaikkea sitä, mitä isommatkin lapset. Anni Swan -mitali 2018 myönnettiin Anneli Kannolle kolmesta edellisestä "Viisi villiä Virtasta" -kuvakirjasta, ja samassa tilaisuudessa julkistettiin Virtaset huvipuistossa teos. Palkintoraati luonnehti kirjojen kieltä rikkaaksi ja houkuttelevaksi. "Teksti on monitasoista, tunteita koskettavaa ja monenlaisia ajatuksia herättävää, ja soveltuu erinomaisesti tunnekasvatukseen." "[M]yös leikki-ikäisille voi kirjoittaa kirjoja vaikeista aiheista kaunokirjallisten arvojen ja tarinan kiehtovuuden kärsimättä." (Lainaukset Grafomania-blogista.)

            Anneli Kanto & Noora Katto: Virtaset huvipuistossa, 32 s.
            Kustantaja: Karisto 2018
            Kuvitus: Noora Katto
 

KIRJA on oma ostos (lahjaksi annettavaksi).
MUUALLA: Kirjavinkit, Luetaanko tämä?


Helmet-haasteessa tämä sopii kohtiin 2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä, 13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja, 47. Kirjassa on alle 100 sivua.

Osallistun kirjalla Kirjaostos-haasteeseen, joka on käynnissä Tuijata-blogissa vielä muutaman päivän eli helatorstaihin asti. #kirjaostos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!