maanantai 17. helmikuuta 2020

Christina Larsson: M-ryhmä I


Nora Feller on ruotsalainen poliisi, joka on saanut uuden työpaikan göteborgilaisessa erikoisyksikössä, M-ryhmässä. Se tutkii erityisen hankalia ja arkaluonteisia murhia. Sinänsä on melkoisen kummallista, että vielä kokematon Nora pääsee M-ryhmään, eri toten, kun hän on joutunut jättämään edellisen työpaikkansa henkilöristiriitojen takia. Noralla on henkilökohtainenkin syy muuttaa Göteborgiin: hänen aluksi hurmaavasta poikaystävästään on kolmen kuukauden seurustelun aikana kehkeytynyt omistushaluinen ja - kuten myöhemmin ilmenee - väkivaltainen stalkkeri.

Ensimmäinen M-ryhmän rikos, jota Nora on mukana tutkimassa, on kunnanjohtajan murha Varbergissa. Eräänä aamuna hänet löydetään surmattuna Varbergin linnoituksesta. Mitä hän on tehnyt siellä keskellä yöllä, onko hän tavannut jonkun? Kukaan ei ole nähnyt mitään, ja rikospaikalta löytyy tuskin lainkaan jälkiä teosta, vain takin nappi ruumiin alta ja kädestä pari hiusta, jotka DNA-tutkimus määrittelee miehen hiuksiksi.

M-ryhmä törmää tutkimuksissaan suomalaisittain ajankohtaiseen aiheeseen. Valbergissa on hoivakoti Lingården, josta kunta ostaa palveluja ja josta on tehty useita valituksia. Ne eivät ole kuitenkaan johtaneet minkäänlaisiin parannuksiin. Voiton maksimointi tuntuu olevan tärkeämpää kuin dementoituvien vanhusten hoito. Autoritaarinen kunnanjohtaja on uusimassa hoivakotia ylläpitävän Attica Caren sopimuksen. Ehkä joku kaltoinkohdellun asukkaan omainen on ottanut oikeuden omiin käsiin estääkseen saman menon jatkumisen? Tai joku henkilökunnasta? Samalla omistajalla on lähistöllä pari muutakin hoivakotia, ja ennen pitkää näyttää siltä, että M-ryhmällä on hyppysissään oiva murhaajaepäilty, jonka syyllisyydestä alkaa paljastua yhtä ja toista näyttöä. Lisäksi yhden hoivakodin tiloissa on merkkejä muista, äärimmäisen inhottavista rikoksista, joiden ajatteleminen saa Nora Fellerin voimaan pahoin.

M-ryhmä ottaa Noran vastaan kalseasti ja epäluuloisesti. Ryhmän johtaja Luka Petrovic ei anna tilaa Noran näkemyksille eikä muutenkaan näytä edistävän rikoksen ratkaisua parhaalla mahdollisella tavalla. Nora joutuu kerran jos toisenkin suitsimaan suutaan, ettei puutu liian usein ehdotuksineen ryhmän strategiaan, uusi kun on, ja hänellä on painolastina edellisen työpaikan ristiriidat, joista M-ryhmä tuntuu olevan tietoinen. Onneksi ryhmässä on Charlotte, profloija, joka sentään on ystävällinen. Noran mielestä ryhmässä on jotain outoa. Kunnanjohtajan murhasta epäilty pidätetään varsin nopeasti ja sopivasti löytyneiden todisteiden perusteella, ja M-ryhmä passitetaan takaisin kotiin Göteborgiin. Sen verran hutiloidulta ratkaisu tuntuu lukijastakin, että tässä ei varmaan ole vielä kaikki. Tilanne on siis otollinen sarjatrillerille.

Christina Larsson on kirjoittanut M-ryhmä -trillerinsä kolmeen osaan, jotka onneksi julkaistaan nopeassa tahdissa. Tämä ensimmäinen osa oli sujuva ja miellyttävä kuunneltava, kiitos myös äänikirjan lukijan Karoliina Kudjoin. Rikostutkinnan kiemuroita ja epäiltyjä oli sopivasti, ja poliisiporukka päivitti aina kokouksissaan, mitä kukin oli saanut selville. Juoni koukutti kuuntelemaan, mitä seuraavaksi selviää, mitä ryhmässä oikein tapahtuu, ja mitä Noran stalkkaava ex-poikaystävä tekee. Sarjan toinen osa, M-ryhmä II, on jo julkaistu, ja kolmas eli viimeinen osa on tulossa tuota pikaa.

Äänikirjan on kustantanut Word Audio Publishing, joka julkaisee ymmärtääkseni vain digitaalisesti ladattavia ääni- ja e-kirjoja. Sen teoksia on tarjolla ainakin tilauspalveluissa. Minun täytyy tunnustaa, että ruotsalainen dekkaristi Christina Larsson on minulle uusi tuttavuus nimeään myöten. Tuntuu, että tarjonnassa menevät sekaisin samantapaiset nimet - Christina Larsson, Åsa Larsson, Kristina Ohlsson, Anna Jansson - aina siihen asti, kun heidät alkaa tunnistaa sarjoistaan ja sankareistaan. Ja sehän voi tapahtua vasta, kun on lukenut heidän dekkareitaan.

          Christina Larsson: M-ryhmä Iäänikirja
          Kustantaja: Word Audio Publishing 2020

          Alkuperäinen: Sektion M I 2019, suom. Pirjo Lintuniemi
          Lukija: Karolina Kudjoi, 5 t 31 min
          Kansi: Nils Olsson

ÄÄNIKIRJAAN sain kuunteluoikeuden, kiitos kustantajalle!
MUUALLA: Kuunnellut äänikirjat, Sivusuhteita

Helmet-haasteessa kirjan voi sijoittaa ainakin kohtiin 7. Kirjassa rikotaan lakia, 9. Kirjassa kohdataan pelkoja, ja 49. Vuonna 2020 julkaistu kirja.

4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että sinäkin innostuit tästä sarjasta!
  Kannattaa kuunnella myös Larssonin aikaisempi tuotanto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksesta! Huomasinkin, kun vähän selasin nettiä, että hän on varsin suosittu kirjailija Ruotsissa.

   Poista
 2. Kuulostaa kiinnostavalta. En ole lukenut yhtään kirjailijan dekkaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Christina Larssonin kirjoista monet taidetaan julkaista vain äänikirjoina ja e-kirjoina, ja siksi ne eivät ehkä ole näkyneet kirjakatalogeissa tms.

   Poista

Kiitos kommentistasi!