maanantai 16. syyskuuta 2013

Kuukauden Tiina - Tiina kesälaitumilla

Tiinan ensimmäinen luokka oppikoulussa on onnellisesti ohi ja kesäloma alkanut. Hänen mummonsa asuu maalla ja on pyytänyt tyttöä luokseen muutamaksi viikoksi.


Tiina kesälaitumilla kirjassa Tiina on jo tutuksi tullut itsensä. Matkustaessaan yksin junalla Hämeenlinnaan hän tutustuu ventovieraisiin ja hauskuttaa heitä jutuillaan. Linja-automatkan päässä perillä kirkonkylässä hän ystävystyy naapurin Leenan kanssa.

Kylässä Tiina leikkii mielikuvitusleikkejä uusien ystäviensä kanssa: Paimenessa ollessaan he ovat intiaaneja, jotka unohtavat lehmät tyystin. Nämä löytyvät kaurapellolta, jonne paimenten piti estää niitä pääsemästä. Kylän pojilta lainatulla lautalla taas ollaan valtamerilaivasta haaksirikkoutuneita. Tiina myös kirjoittaa ystävälleen Juhalle kirjeitä, joissa hän kertoo eläimistä ja mummosta, mutta varoo kertomasta uusista kavereistaan, jottei Juha pahottaisi mieltään.

Kaupungissa Tiina joutui usein pulaan auttaessaan hankaluuksiin joutuneita ystäviään. Maallakin löytyy autettavia: sika-aitauksen liejuun juuttunut pikkupossu, ojaan kantturat pystyssä selälleen pudonnut lehmä ja talon alla olevat villit kisaanpennut, jotka pitää pelastaa hukuttamiskuolemalta kasvattamalla niitä niin, että ne oppivat kunnollisten kissojen tavoille. Vaan kasvatettavat on ensin saatava talon alta pois.

Kirja on täynnä kesäisen iloista tunnelmaa, uimista, kotieläimiä ja maalaisarjen ja kesän töitten kuvausta sekä leikkejä ystävien kanssa. Leenan ison perheen köyhät ja vaikeat kotiolot tuovat esiin toisenlaista todellisuutta.


KIRJAN lainasin kirjastosta. Tiinan kesälaitumet ovat Hämeenlinnan ympäristössä, joten piste haasteseen: Oi maamme Suomi! (Kanta-Häme)

Anni Polvan Tiina-sarja:
   1. Tiina, 1956
   2. Tiina aloittaa oppikoulun, 1957
   3. Tiina kesälaitumilla, 1958


Anni Polva: Tiina kesälaitumilla, 164 s.
Kustantaja: Karisto 2001, 16. painos (1. painos 1958)
Kansikuva: Maija Karma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!