torstai 5. syyskuuta 2013

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija


Sattuipa somasti - havukka-aholaista sanaa käyttääkseni - että elokuussa kuuntelin automatkoilla äänikirjana Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijaa. Somaa siksi, että TV1 alkoi esittää samaista teosta draamana viime sunnuntaina, ja jatkoa on luvassa vielä kaksi osaa. Ensimmäinenkin osa löytyy vielä Ylen Areenasta.

Olen lukenut Havukka-ahon ajattelijan koulussa joskus kauan sitten, mutta en oikeastaan muistanut siitä paljon muuta kuin metsän ja korpifilosofin. Nyt ihastelin luonnon kuvausta - metsän ja sen kasvi- ja eläinmaailman, mutta myös suon, vaaran ja järven. Ei ihmetytä yhtään, että Huovinen oli kouluttautunut metsänhoitajaksi. Nautin ajattelijamme huumorista, joka välähti sananvalinnoissa ja jutun iskennässä.

Päähenkilö on Konsta Pylkkänen, joka työskentelee tukkisavotoilla ja pöllimetsässä. Sinne hän saa kutsun kahden luonnontutkijan apumieheksi. Selvää on, että erätaitoinen Konsta lähtee, ja se reissu tarjoaa monta mukavaa hetkeä. Erikoisin niistä on Pylkkäsen ampumat pyymetsot, yliopistomiesten mukaan ensimmäiset tavatut. Kutkuttavimpia ovat vihjailut ja tarinat siitä, mitä Konsta teki seitsemän vuoden jakson 1917-24, kun hän oli pois Kainuusta. Siitä kiertää monenmoisia juttuja, joita Konsta tilaisuuden tullen vahventaa ja värittää. Teoksen loppupuolella totuuskin selviää vaivihkaa.

Risto Mäkelän verkas ja selkeä lukutapa ja eläytyvä tulkinta sopivat mielestäni nautittavan hyvin tähän kirjaan - ja myös automatkakuunteluun. Päätin kuunnella Konstan sinisiä ajatuksia heti perään toisen kierroksen, jotta saan poimituksi mahdollisimman paljon kielen ja kerronnan vivahteita!

Kuuntelemaan ryhtyessäni sijoitin Havukka-ahon epämääräisesti jonnekin Itä-Suomeen, mutta kuuntelu paljasti, että iso osa tapahtumista paikantui Kainuuseen ja siellä Kuhmoon, Lentuan kylään ja Lentuanjärvelle. Niinpä havittelen tällä pistettä Oi maamme Suomi! -haasteessa.

ÄÄNIKIRJAN lainasin kirjastosta. 


Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija, äänikirja
Kustantaja: WSOY 2007 (alkuperäinen paperiversio 1952)
Lukija: Risto Mäkelä, 6 CD-levyä, 8 t 16 min.
Kansikuva: Seppo Polameri
Pakkauksen suunnittelu: Kai Toivonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!