sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kati Tervo: Sukupuu

Tällaisen sukuharrastajan oli ihan pakko tarttua Kati Tervon uusimpaan kirjaan, Sukupuu houkutteli jo nimellään. Millaisia tarinoita tarjoaisi itselleni uuden kirjailijan fiktiivinen sukupuutyöskentely?

Sukupuu kertoo Heidi Hukkasen suvun tarinan. Kirjan päähenkilöksi nousee kuitenkin Heidin isoäiti, Adele Schumacher, joka muutti Saksasta Suomeen rakkauden perässä 1919 ja sai sukunimekseen Hukkanen. Adele, hänen kaksi sisartaan ja äiti, anoppi ja tytär kertovat kukin omassa luvussaan sirpaleen sukuhistoriaa, jokainen omalla kielellään ja ilmaisullaan. Miehet näyttäytyvät hiljaisissa sivurooleissa kirjassa ja ehkä naistensa elämässäkin, Adelen kiltti isä, ensimmäisessä maailmansodassa sieluunsa haavoittunut aviomies ja Saksaan kesäksi lähetetty poika. Pojantyttärestä Heidistä tulee kirjan kehyshenkilö, joka aloittaa sukupuun piirtämisen siitä, miten hän tunsi mummunsa ollessaan kuusivuotias, kun tämä kuoli, ja päättää sen vierailemalla Saksassa kaupungissa, jossa isoäiti ja hänen koko perheensä oli elänyt.

Kati Tervo kirjoittaa jouhevasti ja kiinnostavasti, mieli hyppää mukaan selvittääkseen kahden perheen, avioliiton kautta sukulaisiksi tulleiden, vaiheita. Samalla teksti on vähäeleistä eikä suvun draamalla ihmeemmin tunteilla tai mässäillä, vaikka lukujen naisilla on varsin koskettavia kohtaloita: yksi kuolee natsi-Saksassa, toinen pakenee Amerikkaan ja adoptoi intiaanipojan. Suomessa Adele taas on ei-toivottu miniä, joka on muukalainen elämänsä loppuun asti. Niin Hukkasilla kuin Schumachereilla vaietaan paljosta. Äitien on vaikea olla äitejä varsinkin tyttärilleen.

Kirja houkuttelee lukemaan, sukupuun arvoitusten vähittäinen selviäminen kiehtoo. Viimeinen luku on kuitenkin erilainen, kuin dokumentti saksalaiseen kaupunkiin tehdystä matkasta ja sen nähtävistä paikoista. Heidi tarvitsi matkan voidakseen piirtää sukupuun.

KIRJAN lainasin kirjastosta. Osallistun sillä Ullan kirjat -blogin Talven lukuhaasteeseen, kannen perusteella kirjaan sen syksyn kirjoihin.

Kati Tervo: Sukupuu, 203 s.
Kustantaja: WSOY 2014

Muualla: HS:n arvio, Kirjainten virrassaKirjavinkit, Marjatan kirjaelämyksiä ja ajatuksia

1 kommentti:

  1. Kirja oli tekstiltään lyhyt mutta ytimekäs. Henkilöt oli kerrottu hyvin . Tiivis lukuhetki kirjan parissa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!