tiistai 13. lokakuuta 2015

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä


Soiva metsä on ihana kirja. Se on maalattu kielellä ja sävelillä ja herkin, paikoin lystikkäinkin, kuvin. Se menee sydämeen niin montaa reittiä, että sen seurassa voi vain ihastella ja huokailla.

Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama Soiva metsä : Jean Sibeliuksen matkassa on lapsille kirjoitettu kuvitettu elämäntarina, jota on sopivasti ryyditetty säveltäjän lastenlasten muistamilla hauskoilla tapauksilla. Kieli soljuu, lauseet ovat lapsille sopivan lyhyitä, miltei runollisen kauniita. Sanoissa soi se musiikki, jonka Sibelius kuuli kaikin aistein ja jonka pappa tartutti lapsenlapseenkin:
- Kuuletko, kuinka metsä tuoksuu! pappa huudahtaa. 
Tuuli humisee ja puut laulavat,kun juoksen pitkin metsäpolkua.    Metsä soi! Vihreä laulaa!Kukat kuiskivat! hihkun iloisena.

Katri Kirkkopellon kuvat ovat ilmeikkäitä ja viehättäviä, niissä elää Ainolan kodin tunnelma sadan vuoden takaa ja mummin puutarhan lumous. Tästä luonnon keskellä olevasta vihreästä maailmasta kumpusivat monet säveltäjän teoksista ja siellä oli lastenkin hauska leikkiä.

Kokonaisuuden täydentää kirjan mukana tuleva CD, jolla Nazig Azezian (piano) ja Jussi Makkonen (sello) soittavat kuusi Sibeliuksen sävellystä. Osa niistä on päässyt mukaan kirjan tekstiinkin tai kuviin vaikkapa radiosta kuunneltuna lauluna. Tunnetuimmat CD:n teoksista ovat Valse triste ja Finlandia, mutta viehätyin kovasti myös Granen (Kuusi) ja Souvenir -sävellyksistä.Kirjan lopussa on lyhyt Jean Sibeliuksen elämäkerta. Tiedollista ainesta täydentää pieni sanasto, jossa selitetään lyhyesti ja nuoremmille lukijoille ymmärrettävästi muutama musiikkiin liittyvä sana kuten "sävellaji" ja "sinfonia".

Kirja on kerrassaan hieno ja tutustumisen arvoinen. Lapset voivat lukea sitä itse, mutta se taipuu myös ääneen lukemiseen pienemmille vaikka pienissä osissa. Kuvasivut ovat isot, moniella tekstiä on vähän. Isommille kirjassa on sopivasti tietoa ja historiaa säveltäjästä. Aikuinenkin lukee, katselee ja kuuntelee tämän mielellään. Ulkomaalaisten ystävien iloksi tämä on julkaistu myös ruotsiksi ja englanniksi.

Suosittelen!


      Katri Kirkkopelto: Soiva metsä : Jean Sibeliuksen matkassa. 36 s.
      Kustantaja: Lasten keskus 2015.
      Sisältää CD:n, jolla Sibeliuksen musiikkia soittavat Nazig Azezian (piano) ja
                    Jussi Makkonen (sello).

Nyt vietetään Kirjan vuoden Lasten- ja nuorten- kirjallisuuden viikkoa

KIRJAN lainasin naapurikunnan kirjastosta. 

MUUALLA tähän ovat ihastuneet Leena Lumi, Maria/Sinisen linnan kirjasto, Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Pälvi Ahoinpelto/Valomerkki

HAASTE: Osallistun Elämäkertahaasteeseen tällä kuvitetulla Sibeliuksen elämäkerralla lapsille.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa satumaisen ihanalta.

  VastaaPoista
 2. Kirja on satumainen, vaikka onkin totta! Se on aistien keidashetki.

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa upealta katselukirjalta. Tuo vihreä metsämaisema on niin minun sieluni maisemaa, että tovoisimpa näkeväni tästä useammankin sivun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä upea kirja. Toivottavasti saat sen katseltavaksi, luettavaksi ja kuunneltavaksi. luulen, että pitäisit siitä.

   Poista
 4. Heitän tänne haastetta: http://mustelumo.blogspot.fi/2015/10/liebster-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, Vastailen kysymyksiin myöhemmin viikolla.

   Poista

Kiitos kommentistasi!