torstai 17. maaliskuuta 2016

Naisten aakkoset: A


Nyt on sen verran monta kirjaa vielä vaiheessa, että tartunpa välipalana Tarukirjan aloittamaan avoimeen haasteeseen. Siinä etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella, ja vastataan kolmeen kysymykseen. Niillä nostetaan esiin muitakin kultuurin edustajia kuin kirjailijoita. 

Pitemmittä puheitta käyn aakkosten ensimmäisen kirjaimen kimppuun:

1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Ensimmäisenä tulee mieleeni Jane Austen. Ylpeys ja ennakkoluulo ravistelee raikkaasti ajalle tyypillisiä käsityksiä naisista ja sisältää nokkelaa sanailua ja huumoria. Pitäisikin lukea kirja uudelleen.

2. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Oivoi, muut kulttuurinalat ovat minulle tuntemattomampia, tässä on haastetta. Sanotaan muotoilija Anu Pentik, pidän kovasti hänen suunnittelemistaan astioista.

3. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? tai Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille (myös muut kulttuurin alat käyvät)?

Kovasti kiinnostaisi tutustua näyttelijä Ida Aalbergin elämään ja historiaan: miten tavallisen ratamestarin tytöstä Janakkalan Leppäkoskelta tuli ulkomaillakin esiintynyt näyttelijä. Jospa kesällä käväisen Ida Aalberg -museossa? Sitä ennen voisin lukea Ritva Heikkilän vuonna 1998 ilmestyneen elämäkerran Ida Aalberg - Näytttelijä Jumalan armosta.

Etenen haasteessa hitaasti, ehkä kerran tai pari kuukaudessa on sopiva tahti. Tähän linkitän B-kirjaimen vastaukseni.Löysin Wikimediasta hauskan englanninkielisen aakkoskuvasarjan, jota käytän haasteen kuvituskuvina. Sarja alkaa A:sta, "Apple Pie". Linkistä löytyy lisää tietoja kuvasta.

Sarjan on piirtänyt Kate Greenaway (1846-1901) vuonna 1886. Hän oli englantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja. 

*** *** 

Muita haasteeseen liittyneitä ja heidän A-kirjaimen naisiaan löytyy blogeista
Kirjojen kamari
Oksan hyllyltä
Sheferijm - Ajatuksia kirjoista!

12 kommenttia:

 1. Austenilla on kyllä kyky kirjoittaa ihastuttavast.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Oma ihastukseni perustuu juuri tuohon Ylpeys ja ennakkoluuloon, josta tehtyyn BBC:n sarjaankin olen ihastunut.

   Poista
 2. Ida Aalberg on hieno valinta kolmanteen kohtaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on kiinnostanut jo pitempään, mutta nyt huomaan kirjoittaneeni hänet mielen päältä sanoiksi ja aikomukseksi. Tämä haastehan laittaa lukupinot uuteen uskoon, ellei pidä varaansa. ;-)

   Poista
 3. Tämä aakkoshaaste on kiinnostava, on niin kiva lukea muiden ajatuksia. Minä vielä hauduttelen, ryhdynkö tähän vai ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottelen mielenkiinnolla, mihin päädyt aakkosten kanssa. Itse lähdin matalalla kynnyksellä mukaan, ja lupasin itselleni, että keskenkin saa jättää, jos siltä tuntuu, tai tahti voi olla niin hidas kuin hyvä on.

   Poista
 4. Jane Austen on kyllä ihana, ja juuri Ylpeys ja ennakkoluulo se kaikkein ihastuttavin <3 Minulla hän jäi nyt odottelemaan J:tä jos vaikka sinne asti pääsisin :)

  Tosi kiva idea linkittää myös meidät muut, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin aakkosten alkupäässä on se toinen mahdollisuus vielä: voi käyttää toista nimistä, jos ensimmäinen ei ihan mahtunut mukaan! Kiitos kommentista.

   Poista
 5. Olen seuraillut tätä haastetta ja tuntuu ihan mahdottomalta. En keksisi monellakaan kirjaimella alkavia ihmisiä, edes kirjailijoita. Sitten kun vielä päästään Z:aan.

  Kerran opiskeluaikana tein yhden harjotustyön Pentikille. Silloin tapasin Anun ja sain tutustua tehtaaseen. Yksi opintojen huippuhetkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinä olet tavannut Anu Pentikin ja nähnyt hänen työmaansa. Minä olen ihaillut vain hänen kättensä jälkeä ja antanut sitä joskus lahjaksikin.

   Kyllä näissä aakkosissa on minullekin haastetta. Varsinkin, kun luen enemmän kotimaista kuin ulkomaista, ja nyt alkuun tietysti aakkosissa tulevat B, C, D, F, G!

   Poista
 6. Valitsin Austenin kolmanteen kysymykseen, koska ykköseen sijoitin ilman vaihtoehtoa Margaret Atwoodin. Hän on minulle yksi tärkeimmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitäisi tosiaan kokeilla Margaret Atwoodia.

   Poista

Kiitos kommentistasi!