maanantai 18. heinäkuuta 2016

Naisten aakkoset: F

Onnittelut kaikille Riikoille ja Fredrikoille, tänään alkavan naistenviikon ensimmäisille nimipäiväsankareille! Heidän kunniakseen tuon esiin naisten aakkosten F-kirjaimella alkavia naisia, joista yhden nimi on juuri Fredrika.

Samalla pieni menovinkki naistenviikolle: Rautatiemuseossa Hyvinkäällä vietetään Leenan päivää 22.7. Ajanvietettä on kaikenikäisille, ja Leenat pääsevät mukaan tapahtumaan ja museoon ilmaiseksi, totta kai.

"Naisten aakkosissa etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella. Kysymyksiä on kolme."
Naisten aakkoshaasteen alkoi blogissaan Tarukirja

   1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Kaikista dekkaristeista norjalainen Karin Fossum on suurin suosikkini, ja pidän hänen sympaattisesta rikoskomisariostaan Kondrad Sejeristä. Fossum kirjoittaa psykologisia rikosromaaneja, joiden päätyttyä jää usein pohtimaan, kuka oikein pohjimmiltaan on syyllinen tapahtumiin. Koukuttavia, inhimillisiä kirjoja, joista blogiaikana olen lukenut Konrad Seier -sarjasta Carmen Zita ja kuolema ja sarjattoman Marraskuun neljännen vastainen yö.

   2. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Fredrika Wetterhoff (1844-1905) on vaikuttanut paljon Suomen käsityökulttuurin kehittämiseen, vaikkei itse ole tullut tunnetuksi taiteilijana. Hän oli säätyläinen, joka vietti lapsuutensa Inkalan kartanossa Hattulassa, mutta hän sai sydämelleen tavallisen kansan ja erityisesti naisten koulutustason kohottamisen. Fredrika Wetterhoff aloitti 1880-luvulla Hämeenlinnassa naisten käsityön ja taidekäsityön koulutuksen ja perusti myöhemmin Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopiston ja -koulun (nykyään Hämeen ammattikorkeakoulu Wetterhoff).

   3. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? tai Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille (myös muut kulttuurin alat käyvät)?

Nura Farah on suomalainen kirjailija, josta tuli suosikkini luettuani hänen kirjansa Aavikon tytär. Hän on kirjoittanut kirjansa suomensomalialaisena naisena ja avaa romaanissaan Somalian naisten elämää ja kokemusmaailmaa. 

Kuvituskuvasarjan on piirtänyt Kate Greenaway (1846-1901) vuonna 1886. Hän oli englantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Lisää kuvan tietoja löytyy tästä.

Aakkoset tähän asti: 
        A  Apple Pie     B  Bit It     C  Cut It     D  Dealt It     E  Eat It


Riikan ja Fredrikan päivää vietetään 18.7. Osallistun Naistenviikko kirjablogeissa -haasteeseen, jonka aloitti Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogi.

Täältä näet, mitkä kaikki blogit ovat mukana haasteessa.

8 kommenttia:

 1. Minultakin on tulossa F tällä viikolla. Samoja nimiä meillä ei ole, mutta Fossumin ja Furahin kirjoihin pitäisi muistaa tutustua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan sinun F-valintojasi. Tätä sarjaa on hauska seurata!

   Poista
 2. Tuttuja nimiä ja Fossumilta olen lukenut muutaman dekkarin. Pari löytyy blogistanikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fossum on kirjailija, jonka kirjat koukuttavat ja saavat ajattelemaan. Pitääpä käydä katsomassa blogistasi Fossumin kirjoja.

   Poista
 3. Fossumin kirjoja olen lukenut jonkin verran ja omistankin niistä. Pidän niiden yllättävyydestä. Minäkin saan F:n tällä viikolla, tosin tänään tulee D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fossumin kirjojen loppuratkaisut ovat tosiaan yllättäviä. Pitääkin käydä lukemassa sinun Naisten aakkosiasi tällä viikolla - huomaan, että kirjoitat niitä joka päivä.

   Poista
 4. Fredrika Wetterhoff oli hieno valinta tähän! Omatkin F-naiseni tuolla jo odottelevat - samoja meillä ei tässä ole, mutta kaimoja kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uteliaana odottelen ja mielessäni arvuuttelen, keitä kaimoja nostat esiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!