sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Terttu Autere: Kuka murhasikaan rouva Holmin?


Pieni kaupunki, 30-luvun loppu, Kemikaali-Aitta ja sen omistaja leskirouva Ester Holm, joka yhtenä aamuna löydetään liikkeestään surmattuna. Siinäpä alkuasetelma Terttu Autereen kirjoittamalle poliisiromaanille Kuka murhasikaan rouva Holmin?, jolle luonnehdinta "cozy mystery" sopii paremmin kuin hyvin.

Sillä kodikkaaksi ja lämminhenkiseksi voi kirjaa sanoa. Paikalliset poliisit saavat vahvistusta lääninrikosetsivä Juhani Kuikasta, joka asettuu rikostutkimuksen ajaksi asumaan matkustajakoti Otavaan ja ilahtuu aina, kun saa kutsun syömään kotiruokaa. Poliisit kävelevät kamarilta rauhallisesti torin poikki milloin Leivon kahvilaan, milloin kuulustelemaan apteekkari Hellmanin syntympäivillä olleita. Välillä Kuikka muistelee kotikaupunkinsa erästä kaunista nuorta naista, mutta huomaa viihtyvänsä hyvin myös rouva Holmin viehättävän alivuokralaisen, neiti Onerva Ojalan, seurassa. Tämä on äidinkielenopettajan sijaisena poikalyseossa.

Rouva Holm surmataan kemikaaliossaan samana iltana kuin naapurissa juhlitaan apteekkari Hellmania, ja kaupungin silmäätekevät ovat kokoontuneet sinne. Kaikkia kuullaan vuorollaan, ja leskirouva Holmin ja muiden menneisyydestä alkaa paljastua kaikenlaista kiinnostavaa. Rikospakalta löytyy rikottu yönsininen hajuvesipullo, joka osoittautuu tärkeäksi todistekappaleeksi. Vaikka kirja ei ole järin jännittävä, murhaaja selviää poliisille - ja ehkä lukijallekin - vasta aivan lopussa. Aloin tosin hieman uumoilla rikollisen laatua muutamaa sivua aikaisemmin. Kelpo arvoitus siis. 

Terttu Autere on hämeenlinnalainen eläkkeellä oleva äidinkielen ja historian opettaja, ja vaikka kirjassa ei mainita pikkukaupungin nimeä, on helppo mielikuvissaan sijoittaa kirjan tapahtumat juuri kirjailijan kotikaupunkiin. Koulun ja opettajan maailmaa kirjassa näytetään useaan otteeseen, ja juontuupa kirjan nimikin äidinkielen tunnille. Kirjan kuvaamien tapahtumien aikaan Mika Waltarin ensimmäista Komisario Palmu -kirjaa Kuka murhasi Rouva Skrofin? (1939) ei kai ollut vielä julkaistu, mutta kyllähän Autereen kirjan nimi tuo mieleen Waltarin dekkarin.

Kuka murhasikaan rouva Holmin? on Terttu Autereen ensimmäinen rikosromaani. Se on kodikas ja leppoisa kirja silloin, kun kaipaa vanhanaikaista arvoitusdekkaria, joka sijoittuu vanhanaikaiseen miljööseen. Aikaisemmin Autere on kirjoittanut useita samaan 30-luvun pikkukaupunkiin sijoittuvia viihteellisiä kirjoja, joita on sanottu hyvän mielen kirjoiksi. Niitä en ole vielä lukenut. Sen sijaan luulen piakkoin tarttuvani hänen tänä vuonna ilmestyneeseen rikoskirjaansa Kuolema Eedenissä.

KIRJA on kirjastolaina.
MUUALLA se on luettu blogeissa Amman lukuhetki, Ja kaikkea muuta, Kirjan jos toisenkin

      Terttu AutereKuka murhasikaan rouva Holmin?, 294 s.
      Kustantaja: Karisto 2014


2 kommenttia:

  1. Oi, tämä kuulostaa viehättävältä vanhanajan dekkarilta! Olen juuri miettimässä, mitähän dekkareita seuraavaksi aion lukea (lainata kirjastosta). Kiitos Paula vinkistäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain! Vanhanajan dekkari on tälle sopiva nimitys, sellaista verkkaista pikkukaupunkimeininkiä, vähän arvoitusta, kevyesti ihmissuhdekuvioita, 30-lukua.

      Poista

Kiitos kommentistasi!