maanantai 5. kesäkuuta 2017

Naisten aakkoset: M

Naisten aakkosia on mukava kirjoitella näillä kirjaimilla, joista löytyy vaihtoehtoja, ja vaikeutena on pikemmin valinta kuin edes yhden löytyminen...  Ennen pitkää on toinen ääni kellossa, viimeistään aakkosten loppupään lähetessä, mutta nyt vain nautin leppeästä helppoudesta. Tarkoitan tietysti Tarukirjan  aloittamaa Naisten aakkoset -haastetta, jossa olen M-kirjaimen kohdalla. Haasteessa "... etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella. Kysymyksiä on kolme." 


   1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Iki-ihanien Anna- ja Runotyttö-kirjojen luoja Lucy M. Montgomery on suosikkini. Anna-sarjaa olen lukenut suomeksi ja englanniksi (täällä ja täällä), nuorena, opiskelijana, aikuisena, ja aina se ilahduttaa uudelleen. Koska en vielä ole tarttunut Montgomeryn muihin kirjoihin, vaikka Sininen linna odottelee omassa hyllyssä, voisin sijoittaa kirjailijan kolmoskysymyksenkin alle.

   2. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Kukapa ei tuntisi Marimekon Unikko-kuosia, mutta se on vain yksi yli 500 kuosista, jotka Maija Isola suunnitteli Marimekolle työskennellessään sen palveluksessa 38 vuotta. Verhot, lakanat, pyyhkeet, pöytäliinat, suihkuverhot... Kotien sisustuksessa näkyy Isolan kädenjälki.

   3. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? tai Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille (myös muut kulttuurin alat käyvät)?

Keväämmällä luin ensimmäistä kertaa Minna Canthia ja pidin lukemastani. Hänen muihinkin teoksiinsa haluaisin tutustua.

Kuvituskuvasarjan on piirtänyt Kate Greenaway (1846-1901) vuonna 1886. Hän oli englantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Lisää kuvan tietoja löytyy tästä.

Aakkoset tähän asti: 
        A  Apple Pie              K  Knelt for It
        B  Bit It                       L  Longed for It
        C  Cut It     
        D  Dealt It
        E  Eat It
        F  Fought for It
        G Got It
        H Had It
        I (no rhyme)
        J Jumped for It

6 kommenttia:

 1. M-kirjaimessa on todella ylitarjontaa. Kaikki sinunkin esille nostamasi ovat niin tuttuja, ja ihania.

  VastaaPoista
 2. Hmm, en enää muista onko Montgomery omilla listoillani mukana. Pitäisi kyllä olla! Canthista en ole koskaan osannut innostua, minulla jäi se tuorein elämäkertakin puolitiehen. En vaan saanut kahlattua sitä loppuun asti. Maija Isola onkin hieno nimi tähän kirjaimeen. Pidän hänen kuoseistaan. Vahvoja ja näkymyksellisiä, niitä katsellessa tulee aina hyvin suomalainen fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija Isolan suunnittelemat marimekot tuntuvat tosiaan perin suomalaisilta. Ehkä se on värimaailma, ehkä muodot. Tai tuttuus, kun unikkoja ja muita on tottunut näkemään joka paikassa.

   Poista
 3. Montgomery on aivan ihana, tietenkin, ah Anna ja Emilia <3 Myös Sininen linna on suloinen ja silittelevä romanttinen satu :)

  Ja Minna Canth, ehdottomasti kannattaa tutustua tuotantoon laajemminkin. Myös se Minna Maijalan kirjoittama elämäkerta "Herkkä, hellä, hehkuvainen" on hieno, kannattaa tutustua siihenkin jos Canth kiinnostaa myös henkilönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Maijalan Canth-kirjaa on kehuttu paljon, ja se on lukulistalla jossain kohtaa. :-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!