lauantai 16. kesäkuuta 2018

Marco Vichi: Komisario Bordelli

Matka jatkuu, Thaimaasta palataan Eurooppaan. Dekkariviikon kolmannessa kirjassa viivähdetään Italiassa aikamatkaillen, sillä Marco Vichin poliisiromaani Komisario Bordelli  sijoittuu vuoden 1963 Firenzeen.



On tukahduttavan kuuma elokuu. Poliisivoimissa työskentelevä komisario Bordelli hikoilee pienessä kuplavolkkarissaan, joka virkamatkalla pörisee rinnettä ylös kukkulalle. Siellä olevasta hulppeasta vanhasta talosta on löytynyt kuolleena talon omistaja, kuusikymppinen leskirouva Rebecca Pedretti. Kuolema vaikuttaa äkilliseltä, mutta luonnolliselta: naisella oli astma, ja yöpöydältä löytyy lääke, joka auttaa nopeasti kohtauksen tullessa. Nyt sekään ei ole auttanut, vaan varakas huvilan omistaja on kuollut rajuun astmakohtaukseen kasvoillaan tuskanirve.

Ruumiinavaus paljastaa, että astmalääkettä ei löydy lainkaan menehtyneen vastasta, sen sijaan kylläkin reilu annos kielen päältä. Lisäksi lääkepullon korkki on kiinni, vaikka naisen asento on selvästi sellainen, että kuolema on tullut rajusti ja äkillisesti eikä hänellä ole ollut mahdollisuutta sulkea korkkia. Bordellilla ja hänen sisilialaisella konstaapelillaan Piraksella on melkoinen murhamysteeri selvitettävänään.

Rebecca-rouvan lähimmät sukulaiset ovat originelli veli Dante ja kaksi sisarenpoikaa vaimoineen. Melko pian Bordelli ja Piras päätyvät pitämään jälkimmäisiä todennäköisinä syyllisinä murhaan, sillä he tuntuvat kärkkyvän rikkaan tätinsä perintöä tai ainakin osaa siitä. Mutta miten todistaa heidän syyllisyytensä, kun veljeksillä ja heidän vaimoillaan on täysin pitävä alibi rouvan kuolinillalle; he olivat todistetusti kilometrien päässä rannalla illastamassa ja tanssimassa. Ja miten he oikein tekivät murhan? Bordelli ja Piras tietenkin onnistuvat ratkaisemaan visaisen tapauksen, ja pieni, mutta tärkeä vihje tulee sattumalta Rosalta, ilotytöltä, jolla on viaton ja kultainen sydän. Olenkohan lukenut aikaisemmin dekkaria, jossa murhaaja on syytön! 

Komisario Bordelli on persoonallinen tapaus, kuten rikoskirjojen sankarit tapaavat olla. Hän on 53-vuotias perheetön mies, joka unelmoi löytävänsä sen oikean naisen elämäänsä. Toisessa maailmansodassa hän taisteli fasisteja vastaan, ja hikisinä, unettomina öinä hänen mielensä täyttyy sota-aikaisista taistelumuistoista, jotka valvottavat häntä. Yksi hänen parhaista sotakavereistaan oli ollut Piraksen isä. Bordelli on leppoisa ja joviaali mies, joka ei kaihda niiden seuraa, jotka ovat poikenneet lain väärälle puolelle, mutta joilla on sydän paikallaan.

Marco Vichin dekkarisarjan ensimmäinen osa on sopivaa kesäluettavaa, (vähän liiankin?) rauhallista tempoltaan. Ei tappeluja, ei väkivaltaa, vaan arvoituksen pohdiskelua Italian helteisessä elokuussa. Yksi komisarion muistelus ajalta, jolloin hän oli kahdeksanvuotias lapsi, jää kuitenkin häiritsemään, minusta vastenmielinen rikos esitetään turhan positiivisessa valossa. Kirjan henkilögalleria on varsin omintakeinen ja pirteä ja tuo kepeyttä ja huumoria tarinaan.

          Marco Vichi: Komisario Bordelli, 238 s.
          Kustantaja: Aviador 2016
          Alkuperäinen: Il commissario Bordelli 
2002

          Suomentaja: Enneli Poli

          Kansi: Matti Vuohelainen, kannen kuva Yari Marcelli

KIRJAN lainasin kirjastosta.
Muualla sitä on luettu blogeissa Kirja vieköönLuettua  elämää, Mummo matkalla, Oksan hyllyltä.

Kirja on kolmas - ja viimeinen - lukemani Dekkariviikon  kirja.  Kirjankansibingoon saan ruksata ruudun "Kaupunki".  Kesäkuun Kuukauden kieli on italia, ja rohmuan yhden kirjan lisää sarjakirjojen Jatkumo-haasteeseen.

12 kommenttia:

  1. Olen lukenut pari näitä Vichin Bordelli-dekkareita englanniksi ja pitänyt niistä kovasti. Postasin yhdestä muutama vuosi sitten täällä: http://elamankrestomatia.blogspot.com/2014/06/mita-luin-tanaan-marco-vichi-death-in.html
    ja hauskaa, että tätä sarjaa on alettu nyt suomentamaan! Olen nyt Berliinissä mutta viikon päästä matkaan ilmeisesti Italiaan, ehkä torstaina ehdin käydä kurkkaamassa saisinko uuden Bordellin kirjakaupasta matkalukemiseksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin vilkaisemassa postaustasi lukemastasi Vichin kirjasta, ja samantyyliseltä se tuntuu kuin tämä sarjan ensimmäinen. Murha toki erilainen. Mukavan erlaisia ja mainio valinta Italian matkalle.

      Poista
    2. Juu, ainoa pelkoni on, että Akateemisen pokkarivalikoimaan ei enää kuulu Vichin dekkarit. Mutta ehkä löydän sitten paikan päältä lukemista. En vain edes tiedä mihin olen menossa :)

      Poista
    3. Kuulostaa seikkailulta. Vai?!?

      Poista
  2. Kiitos kirjan esittelystä ja kiitos dekkarivinkistä. Dekkarivinkit ovat aina tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komisario Bordelli on mukavan erilainen tapaus, ja leppoisuudessaan kirja on oivaa lukemista kesän helteille. Tai sadepäiville. ;-)

      Poista
  3. Kiitos muistutuksesta, että tämäkin kirja on olemassa! Kiinnostuin jo julkaisun aikaan Bordellista, mutta niinpä se on vain päässyt unohtumaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä kiitellä. Kirjablogit ovat tosiaan siksikin mukavia, että sieltä löytyy unohtuneita kirjahoukutuksia eikä vain vuoden uutuuksia.

      Poista
  4. Minäkään en ole vielä lukenut komisario Bordelli -dekkaria. Vaikuttaa siltä, että kannattaisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeille. Rikosjuonen lisäksi pääsee matkalle 60-luvun Italiaan.

      Poista
  5. Tämä oli aika kiva. Uudempaa Bordelli-suomennosta en ole lukenut. Sinulla on aivan ihana kesäinen banneri - kaunista juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samaa mieltä, ihan luettavan mukava pehmeämpi dekkari. Samoin hyvää ja kaunista juhannusta sinullekin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!