maanantai 22. lokakuuta 2018

Ann Rosman: Majakkamestarin tytär

Majakkamestarin tytär on merellinen dekkari ihan parasta ruotsalaislaatua . Aallot hyväilevät ja myrskyt tuivertavat Marstrandin saarta ja sen edustalla sijaitsevaa asumatonta Hamneskärin majakkasaarta. Vanhaa Pater Nosterin majakkaa remondoidaan, ja rakennusmiehet tekevät karmean löydön: ruokakellarin takaseinä sortuu ja paljastaa kiinni muuratun huoneen, jonka lattialla istuu kasvot tulijoihin päin kuollut mies. Eikä mikä tahansa vainaja, vaan sellainen, joka on ollut pitkään hyisessä lepopaikassaan ja suolapitoisessa ilmassa säilynyt hyvin.


Kuka kellariin suljettu vainaja oikein on, miten ja milloin hän on majakkasaarelle päätynyt? Tapauksen saa tutkittavakseen göteborgilainen rikospoliisi Karin Adler työtovereineen. He saavat selville, että 1960-luvulla, 40 vuotta sitten,  Marstrandin lähistöllä sattui purjehdusonnettomuus, jossa liikemies Arvid Stiernkvist putosi mereen, eikä häntä löydetty koskaan. Käy ilmi, että hän on majakkasaarelta, entisen majakkamestarin kellarista, löytynyt kuollut mies.

Majakkamestarin tytär on ruotsalaisen dekkaristin Ann Rosmanin esikoiskirja. Hän on siinä kutonut kokoon vivahteikkaan ja merentuoksuisen juonen, jonka käänteissä riittää yllätyksiä. Yksityiselämässä Karin saa tarpeekseen epätasapainoisesta parisuhteestaan ja muuttaa asumaan omalle veneelleen.

Rikostutkimuksessa riittää henkilöitä, joita poliisi haluaa kuulla. On poliisi, joka aikoinaan kirjoitti raportin purjehdusonnettomuudesta. On pappi, joka kirkonkirjojen mukaan vihki Arvidin ja Sirin. On Siri, joka jäi onnettomuudessa leskeksi ja odotti vauvaa, mutta miksi hänen käsilaukustaan löytyy vihkisormus, jossa on nimet Arvid ja Elin? On Sirin lapset, joista vanhin tuntuu erityisen läheiseltä äidille. On saksalainen Markus, joka harrastaa sukellusta ja etsii meren pohjasta sinne uponneita vanhoja hylkyjä ja joka asuu Sirin pojan perheen talossa. On Marstrandissa asuva iäkäs juutalaisnainen, joka pakeni keskitysleiriltä ja päätyi Ruotsiin ja joka tunsi majakkkamestarin perheen hyvin. Ja joka on jo kauan sitten tunnistanut Ruotsissa asuvan hyväksikäyttäjänsä keskistysleiriltä. Ja on majakkamestarin poika, merikapteeni, joka oli antanut ystävälleen purjelaivan pienoismallin lahjaksi - sen sisälle on piilotettu vihje, joka johtaa purjehdusonnettomuuteen liittyvien tapahtumien selviämiseen.

Ann Rosman punoo kirjansa monet juoniaihiot hyvin yhteen dekkarinsa lopussa, mutta kirjan alkupuolella oli hieman työlästä seurata runsasta henkilökavalkadia ja aikahyppyjä 60-luvulle ja takaisin. E-kirjan typografiassa luvut sulautuvat toisiinsa - ainakin omilla lukuasetuksillani - eikä se helpottanut työläyttä. Näistä huolimatta Majakkamestarin tytär oli kiinnostava, viihdyttävä ja piti otteessaan loppuratkaisuun asti. Tykkäsin.

              Ann Rosman: Majakkamestarin tytär, 264 s (e-kirja)
              Kustantaja: Bazar 2014 (paperikirjan 1. p. 2011)
              Alkuperäinen: Fyrmästarens dotter 2009 
              Suomentaja: Anu Koivunen
              Kannen suunnittelu: Laura Rahinantti

E-KIRJA on oma ostos. MUUALLA luettu: KirjasähkökäyräkujerruksiaLeena Lumi 
LUKUHAASTEISSA: Jatkumo (Karin Adler -sarja osa 1), Kirjoja ulapalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!