perjantai 21. joulukuuta 2018

Elly Griffiths: Januksen kivi


Elly Griffithsin esikoisdekkarin esittelemä arkeologi Ruth Galloway avustaa jälleen poliisia rikostutkinnassa. Norwichissa puretaan vanhaa taloa uuden asutusalueen tieltä, kun rakennuksen kynnyksen alta löytyy lapsen luita. Heti ei ole selvää, miten vanha luuranko maa-aineksesta paljastuu, joten paikalle kutsutaan Ruth, luiden ja hajoamisen ja kuoleman asiantuntija North Norfolkin yliopiston forensisen arkeologian laitokselta.

Roomalaisaikana ihmisuhrit muurattiin ovenpieliin ja kynnyksiin Januksen, kaksikasvoisen jumalan, lepyttämiseksi. Ovatko löytyneet luut niin varhaisia, onhan lähistöllä meneillään pronssi- ja rautakautisen asutuksen kaivauksia? Löytö osoittautuu kuitenkin tuoreemmaksi, ja kun purettava rakennus on aikaisemmin ollut lastenkoti, poliisilla riittää töitä lakkautetun laitoksen henkilökunnan ja asukkaiden jäljittämisessä. Käy ilmi, että lastenkodista on aikoinaan kadonnut lapsia eikä kukaan tiedä, mitä heille tapahtui.

Edellisen kirjan tapaan Ruth Galloway tekee yhteistyötä rikoskomisario Harry Nelsonin kanssa. He tutustuivat edellisen rikostapauksen yhteydessä, ja kumpikin arvostaa toisen ammattitaitoista otetta tarkkaan työhönsä. Kärttyisen komisarion sisällä asuu lempeä olento, joka on hänen kotiminänsä vaimon ja tyttärien seurassa. Ruthilla on tarkoin varjeltu salaisuus, josta Nelson kuitenkin pääsee perille ennen pitkää. Se herättää vaihtelevia tunteiita ja ajatuksia kummassakin.

Rakenteeltaan Januksen kivi on esikoisen kaltainen: alkuun rikostutkinta edistyy hitaasti, arkeologisten tutkimusten myötä selvitellään vanhoja mytologisia uskomuksia, joilla on leikkauspinta tutkittavaan rikokseen. Samaan aikaan Nelson suorittaa omaa järjestelmällistä tutkintaansa poliisin metodein. Loppupuolella Ruth joutuu melkoisen vauhdikkaisiin vaiheisiin, jotka vievät hänet vesille ja hengenvaaraankin.

Elly Griffithsin dekkareissa on sympaattiset päähahmot, Ruth ja Nelson, ja minua miellyttää rikosjuonen nivoutuminen yhteen arkeologian, historian ja muinaisuskontojen kanssa. Sarjan kolmas osa odottelee jo lukulaitteessa, ja uusien rikostutkimusten lisäksi kiinnostaa kovasti, millaiseksi Ruthin yksityiselämä sukeutuu.

Elly Griffiths: Risteyskohdat (Ruth Galloway -sarjan 1. osa)

LAHJAVINKKI: brittidekkarin ystävälle, arvoitusdekkareista pitävälle, mielellään Englannin sumuisille marskimaille ja vanhoihin kyliin mielellään kirjoissa matkustavalle

          Elly Griffiths: Januksen kivi, 272 s. (e-kirja)
          Kustantaja: Tammi 2017 (paperiversio 2017)
          Alkuperäinen: The Janus Stone 
2010, suomentanut Anna Lönnroth
          Kansi: Markko Taina


E-KIRJA on oma ostos. 
MUUALLA: Kirja hyllyssä, Kirjasähkökäyrä, Kirsin kirjanurkka, Leena Lumi, Yöpöydän kirjat
HAASTE: Sarjakirjojen lukuhaaste Jatkumo

2 kommenttia:

  1. Kiitos Paula <3
    Tykkään tosi paljon tästä dekkarisarjasta. Arkeologia on hyvä lisämauste tälle sarjalle ja päähenkilöt ovat todella symppiksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi aivan samaa mieltä. Kyvä kombo poliisidekkaria ja arkeologin työtä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!