sunnuntai 10. toukokuuta 2020

TaoLin: Kaunis maailma


Ensi silmäyksellä näen Kauniin maailman kannessa vain kukkia, jotka olen tunnistavinani elämänlangoiksi. Kun alan lukea, heti ensimmäisessä novellissa on kohtaus, joka alkaa kauniisti. Jatko sävähdyttää ja on mielestäni kaikkea muuta kuin kaunis. Vasta silloin huomaan kannen kukkien lomassa luikertavan käärmeen.

Kaunis maailma on TaoLinin ensimmäinen novellikokoelma. Sitä ennen hän on kirjoittanut kaksi romaania ja kaksi runokokoelmaa. Olen lukenut hänen ensimmäisen romaaninsa Suomen taivaan alla, joka on sekä kieleltään kaunis ja sujuva että sisällöltään kiinnostava, sillä se antaa mahdollisuuden kurkistaa suomalaiseen elämänmenoon ulkopuolisin silmin. Romaanin kiinalainen päähenkilö muuttaa Suomeen suomalaisen miehensä luo ja asettuu elämään täällä. Kirja kertoo hänen ensimmäisestä Suomen vuodestaan. 

En voi mitään sille, että aloittaessani Kaunista maailmaa mielessäni on kiinalaissyntyisen kirjailijan ensimmäinen romaani ja sen maahanmuuttajan näkökulma. Hämmästyn, että novellikokoelma on niin - no, suomalainen. Ensimmäinen novelli alkaa näin:
"Merja teki rutiiniretkensä. Taivas oli kirkas ja päivä upea. Lämpötila oli lähellä nollaa, vaikka oli syvä talvi. Metsä oli rauhallinen ja maa lumen peittämä, aurinko heijastui lämpimänä puiden riveistä. Puiden oksat välkkyivät hopeisina keskellä valkoista hiljaisuutta." (Novellista "Retki")
Kokoelmassa on kaikkiaan 18 lyhyttä novellia sekä prologi ja epilogi. Novellit on jaettu neljään ryhmään, joiden otsikot ovat "Muistoja", "Rooleja", "Kirjaimia" ja "Kaunis maailma". 

Ensimmäisen osan novelleista "Retki" kertoo Merjan hiihtoretkestä, joka tuo mieleen kokemuksen koulukiusaamisesta, "Bussimatka" taas kertoo Allin matkustamisesta, jolloin hän muistaa lapsuutensa matkan äidin kanssa, ja seuraavassa, "Vanhainkoti", Merja ja Alli ovat naapurihuoneissa vanhainkodissa. Novelleissa on kauneutta, johon kietoutuu jotain rumaa ja kipeää, joskus karkeaa tai noloakin.

"Rooleja" osan novellit kertovat kaikki oman roolin ottamisesta, oli se sitten näytelmässä tai omassa elämässä. Novelli "Viimeinen tunti" kertoo historian opettajasta, joka tulee uuteen kouluun valmiina auttamaan jokaista oppilasta oppimaan niin oppiaineen asiat kuin sosiaalisia taitojakin. Todellisuus osoittautuu haasteelliseksi. Novelli "Risteytys" alkaa:
"Olen lampaasta ja sudesta syntynyt. En havainnut aikaisemmin, ehkä en yksinkertaisesti ollut kypsä tajuamaan sitä. Olen risteyksessä, en tiedä enää kumpi minä olen: lammas vai susi?" (Novellista "Risteytys")
Useissa novelleissa on jotain vinkeää, toisissa filosofista, ja joskus mennään maagisen realismin puolelle. Kaikissa katsotaan asiaa uusista näkökulmista, ja tässä epäilemättä auttaa kirjailijan oma historia kahden kulttuurin kansalaisena. Erityisen kiinnostavia minusta olivat osan "Kirjaimia" novellit, sillä ne liikkuvat kirjoittamisen maailmassa. Novellissa "Inhokkikirjailija" Mikko on varma, että hänestä tulee kirjailija, ja hän osallistuu kirjoittamisen mestarikurssille. Yhtenä harjoitustehtävänä on kirjottaa oman suosikkikirjailijan ja inhokkikirjailijan profiilit. Kun se on tehty, luennoitsija sanoo, että tehtävässä tärkeintä on projisointi: omat torjutut tai käsittelemättömät ominaisuudet herättävät ärtymystä, kun he nähdään muissa. Samalla tavoin muiden ihaillut ominaisuudet ovat meissä läsnä ja ohjaavat kirjoittamisen suuntaa. Mikko lukee kirjoittamansa inhokin profiilin uusin silmin.

TaoLinin novellit ovat nopealukuisia, mutta ne sysäävät ajatuksia liikkeelle moneen suuntaan. Siksi niitä ei halua lukea kovin monta peräjälkeen. Suosittelen Kaunista maailmaa jokaiselle, joka haluaa tulla yllätetyksi ja nähdä asiat eri vinkkelistä kuin tavallisesti. 

Kirjalija viimeistelee nyt uutta romaaniaan (kirjailijan kotisivu Taon teehuone). 

            TaoLin: Kaunis maailma, 113 s.
            Kustantaja: Enostone 2019
            Kansi: Katri Niinikangas


KIRJA on lukukappale, kiitokset kustantajalle!
MUUALLA: Kirjasähkökäyrä, Mummo matkalla

4 kommenttia:

 1. Kerrassaan positiivisesti yllättänyt, ihastuttava ja kantta myöten tyylikäs teos! Toivottavasti saamme pian lisää herkkuja lukunautinnoiksemme:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Oli kiva löytää tuolta kirjailijan kotisivulta maininta huhtikuulta, että hän viimeistelee uutta romaania. Sitä mielenkiinnolla odotellessa.

   Poista
 2. Tämäpä on kiinnostava kirjailija, joka on jotenkin mennyt minulta ohi. Pitääpä tutustua häneen jossain vaiheessa. Kiitos siis kiinnostavasta esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Näiden pienempien kustantajien kirjoista voi löytää yllättäviä helmiä. Ne vain eivät saa samaa julkisuutta kuin isompien kustantajien kirjat.

   Poista

Kiitos kommentistasi!