Ling saapuu Suomeen kesän kynnyksellä ja asettuu Tapion kotiin Jyväskylään. Alussa riittää ihmeteltävää puhtaassa, hiljaisessa maassa, jonka ihmisetkin ovat kovin hiljaisia. Ling nauttii luonnosta ja varsinkin metsistä, vapauden tunteesta, ja hän on tyytyväinen avioliittoonsa ison ja vakaan miehensä kanssa. Samalla kun Ling huomioi Suomea ja sen ihmisiä ja tapoja, hän tutustuu Tapioon paremmin ja miettii avioliittoaan tämän kanssa ja vertaa sitä aikaisempaan liittoonsa Kiinassa.
Kun pitkä ja pimeä talvi tulee, valkoinen, kylmä ja hiljainen maa on melkein liikaa Lingille. Hän tekee matkan kotimaahansa kiinalaisen uuden vuoden aikoihin, mutta palaa takaisin aikomuksenaan tuoda Kiinaan jäänyt tyttärensäkin myöhemmin Suomeen.
Kirja päättyy yllättävästi. Sitä lukiessaan saa kurkistaa vähän aikaa suomalaiseen elämään ja asenteisiin uusin silmin ja ulkoapäin. Se on terveellistä, vaikka Lingin kokemukset ovat sen verran positiivisia, ettei kokemus ravistele mitenkään rajusti. Sitä jaksoin ihmetellä, miten kiinaa äidinkielenään puhuva kirjailija TaoLin on oppinut suomea niin hyvin, että on kyennyt kirjoittamaan romaaninsa kauniilla, sujuvalla suomen kielellä.
Haaste: Oi maamme Suomi (Keski-Suomi, Jyväskylä)
TaoLin: Suomen taivaan alla, 184 s. Kustantaja: Enostone 2008 Kansi: Katri Niinikangas |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!