tiistai 5. tammikuuta 2021

2020: Lukuvuosi numeroina

Viime vuoden alussa toivottelin blogin lukijoille antoisaa ja maailmoja avaavaa uutta lukuvuotta, kun kirjoitin jo tavaksi tullutta vuosikatsaustani. Reilu pari kuukautta sen jälkeen maailma alkoi sulkeutua, jopa kirjastot menivät kiinni joksikin aikaa. Sitä ennen hamstratut kirjaston kirjat, oman hyllyn luetut ja lukemattomat sekä verkkokaupasta haalitut täydennykset pystyivät kyllä pitämään lukijoiden maailmat avoimina joka suuntaan.

Paitsi että oma mieli ei ollutkaan niin avoin kuin olisi voinut olla. Lukeminen hidastui ja takkusi, kun koronauutisten seuraaminen vei huomion. Kirjoittaminen jumitti vielä enemmän, mutta siitä en syytä yksin koronaa. Koko vuoden opiskelin harrastuksena  kirjoittamista, ja kirjoitusaikaa ja -puhtia kului siihen liittyvien tehtävien tekemiseen. Vuosi 2020 oli blogissa hiljaisempi kuin yksikään aikaisempi.

Luettu 2020: Kiinnostavia kotimaisia siivekkäitä


Näppituntuma on, että luin ja kirjoitin blogiin vähemmän, luin enemmän kevyttä ja viihteellistä, enemmän englanniksi ja jätin suosiolla osan bloggaamatta, vaikka olen käyttänyt blogia lukupäiväkirjana. Katsotaan numeroiden valossa, miten tuntuma pitää paikkansa. Sulkeissa on vuoden 2019 lukemat.

 • luin/kuuntelin 61 (86) kirjaa
 • näistä rikos- ja jännityskirjoja 18 (25)
 • lasten ja nuorten kirjoja 5 (4)
 • sarjakuvia 2 (1)
 • tietokirjoja, muistelmia, elämäkertoja 10 (8)
 • novellikokoelmia 0 (4), runokirjoja 1 (4), näytelmiä 1 (0)
 • englanninkielisiä 5 plus 1 puoliksi engl/suom (2)
 • kotimaisia 36 (44) / ulkomaisia 25 (42)
 • naisten 40 (53) / miesten 21 (32) / yhdessä 0 (1) 
 • painettuja kirjoja 47 (63) / e-kirjoja 4 (12) / äänikirjoja 10 (11)
 • tämän vuoden (2020) uutuuskirjoja 9 (28)
 • viime vuonna (2019) julkaistuja 15 (18)
 • 2010-2018 julkaistuja 19 (14)
 • 1900-1940 julkaistuja 0 (5)
 • 1800-luvulla julkaistuja 1 (Canth 1895) (4) ; antiikki 0 (1)
Luettu 2020: Ulkomaisia suosikkeja

Kovin paljon en ole tavoistani poikennut. Hienoisia muutoksia kuitenkin on: enemmän kotimaista kuin vuosi sitten, joka olikin harvinaisen tasapäinen tässä suhteessa, vähemmän viime vuoden uutuuskirjoja, mutta silti noin 40% 2019-20 julkaistuja, enemmän romaaneja ja vähemmän runoja tai novelleja kuin ennen.

Luettu 2020: Mieleisiä mysteerejä

Entä sitten alkanut vuosi 2021? 

Jatkan kirjoista ja lukemisesta kirjoittamista blogissani, mutta luulen, että siirryn vähän poispäin lukupäiväkirjan pidosta. Kun blogin alkuaikoina toin lähes kaiken lukemani blogiin, jatkossa kirjoitan vain osasta sekä mahdollisesti koostepostauksia siilloin tällöin. Haasteiden kanssakin otan maltillisemmin kuin ennen, mutta Helmet 2021 -haasteeseen aion taas liittyä, vaikka viime vuoden haaste jäi vähän vajaaksi - taas. Mutta kun se luettujen kirjojen sijoittaminen sinne haastelistaan on niin hauskaa...

Hyvää lukuvuotta 2021 meille kaikille!

8 kommenttia:

 1. Kivasti olet saanut luetuksi viime vuonnakin. Mukava kun olet eritellyt eri genret. Itse en ole koskaan jaksanut paneutua luettuihin kirjoihin tuolla tavalla. Jos tuon tekee joka vuosi, on varmasti kiinnostavaa vertailla niitä vuosittain. - Antoisaa lukuvuotta 2021!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se noissa numeroissa onkin kivaa, että näkee jälkeen päin, miten on tullut luettua ja miten oma lukeminen muuttuu. Erilaiset genre-haasteet ovat saaneet kiinnittämään huomiota runoihin ja novelleihin.

   Sinullekin antoisaa vuotta 2021!

   Poista
 2. Tykkään näistä koostepostauksista. Itse yritän saada tulevana viikonloppuna tilastointia viime vuoden luetuista kirjoista. Aiemmin on jäänyt tilastoinnit tekemättä, mutta nyt on kaikki vuume vuoden luetut kirjattuna Exceliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on hauskaa lukea toisten koosteita ja katsoa, onko muitten bloggareiten lukuvuosi ollut samanlainen vai erilainen kuin oma. Tulen sitten lukemaan sinun yhteenvetoasi.

   Poista
 3. Sama täällä, lukeminen takkusi, luin paljon vähemmän kuin aiempina vuosina ja vieläkin on muutama viime vuonna luettu kirja odottamassa postausta eli vuosikoostekin on tekemättä. Toivottavasti tänä vuonna lukeminen ja bloggaaminen sujuu paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille lukeminen tänä poikkeusvuonna takkusi, joillekin taas muuttunut tilanne lisäsi lukuaikaa ja -intoa. Sitä minäkin toivon, että tämä vuosi olisi parempi lukemisissa ja kirjoittamisessa. Ehkä tämä saa etsimään jotain uutta blogiiin!

   Poista
 4. Outo vuosi takana, joka jatkui ja muuttui entistä oudommaksi, kun katselin telkkarista Yhdysvaltain uutisia.
  Ei ihme, että koronapaineet näkyvät myös blogiuupumisena, kun Amerikassa ollaan valmiita Trumpin käskystä melkein mihin vaan.
  Tsemppiä blogiisi ja lukuiloa tälle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on erikoisia aikoja, ei voi muuta sanoa. Kiitos tsempistä! Eiköhän lukeminen taas ala maistua paremmin, ja bloggaamista aion hienosäätää vähän.

   Poista

Kiitos kommentistasi!