sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Kiba Lumberg: Musta perhonen

Kun kirja alkaa lauseilla "Minä kirottu ja siunattu olen syntynyt mustalaistytöksi. Kotini on suuressa puutalossa, jossa on monta ovea ja monta mustalaisperhettä.", sen täytyy mielestäni olla kiinnostava.Kiba Lumbergin Musta perhonen on kiinnostava. Luin sitä omaelämänkerrallisena romaanina, mutta huomasin sitten nimiösivun kääntöpuolella maininnan, että "romaanin henkilöt ja tapahtumat ovat mielikuvituksen tuotetta".

Mustan perhosen kertoja on Memesa, "pieni ja rääpälemäinen viisivuotias", joka kirjan loppuun mennessä kasvaa kolmentoista vuoden ikään. Memesa kertoo perheensä jäsenten elämästä ja heille sattuneista asioista, heillä kotona vierailevista muista mustalaisista, kaupungin eri mustalaissukujen välisistä taisteluista ja joskus koulunkäynnistään. Memesan elämä ei ole helppoa, vaikka isä yrittääkin häntä kannustaa ja puolustaa. Ympärillä on monenlaista väkivaltaa, jota Memesakin joutuu peloissaan pakenemaan.

Kirja on siinä mielessä ainutlaatuinen lukukokemus, että en ole aikaisemmin lukenut yhtään kirjaa suomalaisista mustalaisista ja heidän tavoistaan ja kulttuuristaan. Samalla teos oli hyvinkin rankka, ja teemoiksi nousivat vähemmistön kokema kiusaaminen ja vieroksunta sekä erityisesti naisten asema ja heidän kokemansa väkivalta. Lopussa 13-vuotias Memesa tekee ison päätöksen, joka hänellä on ollut mielessään jo pitkän aikaa.


Kirja on jaettu kolmeen osaan, joissa jokaisen uuden luvun alku on merkitty hauskasti pelikortilla. Ensin odotin korttien seuraavan toisiaan loogisesti numerojärjestyksessä, mutta kun niin ei käynytkään, tyydyin siihen, että kortit kertovat.

KIRJAN lainasin kirjastosta. Takakannen mukaan tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan, joten osallistun sillä Oi maamme Suomi! -haasteeseen.

Kirjasta kirjoitettua:
HS:n esikoiskirjapalkintoehdokkaan haastattelu 2004
kirsimaria
Tea with Anna Karenina

Kiba Lumberg: Musta perhonen, 149 s.
Kustantaja: Sammakko 2004
Kannen maalaus: Kiba Lumberg
Kannen suunnittelu: Riikka Majanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!