torstai 26. joulukuuta 2013

Maeve Binchy: Koko kadun kasvatti

Koko kadun kasvatti on hyvän mielen kirja, jossa tavalliset ihmiset kohtaavat tavallisessa elämässään monenlaisia onnenpotkuja ja vastoinkäymisiä, mutta koettelemuksista selvitään yhdessä ja toisia auttaen. Vaikkei kaikki aina korjaannukaan kuin taikaiskusta, pienten päätösten ja muutosten myötä elämänlaatu paranee, jos kohta joskus osuu kohdalle aivan sadunomaisia sattumuksiakin.


Ensin ajattelin, että kirja kertoo Emilystä, Amerikan serkusta, joka tulee ensimmäistä kertaa sukuloimaan Dubliniin Irlantiin setänsä perheeseen. Emilyn jo edesmennyt isä muutti aikoinaan Yhdysvaltoihin eikä koskaan palannut edes käymään vanhassa kotimaassaan. Nyt Emily on irtisanottu kuvaamataidon opettajan tehtävästään, ja hän lähtee toteuttamaan unelmaansa matkustelusta, ja ensimmäinen etappi on hänen isänsä veljen perheen luona. Emily solahtaa irlantilaiseen elämään kuin olisi aina ollut siellä, hänestä pitävät kaikki ja hän on hienovaraisesti edesauttamassa monen asian hyvää ratkaisua.

Seuraavaksi alkoi tuntua siltä, että romaanin päähenkilö onkin Noel, Emilyn aikuinen serkku, joka  asuu vanhempiensa luona ja käy töissä varastossa, jossa häntä ei erityisemmin arvosteta. Noelilla on alkoholiongelma, jota hänen vanhempansa eivät ole huomanneet, mutta joka estää hänen pääsemisensä parempiin työtehtäviin, ja Noel ajelehtii päivästä toiseen ja päivän mittaan nautitusta virvoitusjuomapulloon kätketystä ryypystä toiseen.

Mutta kyllä kirjan sankaritar sittenkin on Frankie, Noelin pieni tytär, jonka odotuksesta Noel kuulee ällistyksekseen Stellalta. Noel ja Stella olivat viettäneet kosteaa viikonloppua yhdessä jokin aika sitten, ja nyt Stella kertoo, että hän odottaa Noelin lasta. Kaiken lisäksi Stella on vakavasti sairas ja tulee kuolemaan lapsensa syntyessä. Hän ottaa yhteyttä Noeliin saadakseen tämän lupaamaan, että hän kasvattaisi heidän lapsensa omana tyttärenään eikä antaisi lasta hoitolaitokseen tai kasvatuskotiin.

Emily-serkun tuella Noelille koittaa uusi elämä, kun hän valmistautuu isyyteensä. Hän alkaa käydä AA-kerhossa raitistuakseen, hän hankkii asunnon itselleen ja tulevalle lapselleen ja hän alkaa käydä iltakursseilla kohentaakseen mahdollisuuksiaan parempaan työhön. Kaikesta tästä huolimatta sosiaalityöntekijä Moira on vakuuttunut siitä, ettei Noel ole hyvä isä vastasyntyneelle lapselle. Hän tulee usein tarkastamaan heidän kotinsa ja yrittää löytää yhdenkin syyn ottaa tyttö huostaan ja löytää hänelle uusi koti. Noelin apuna on hänen vanhempansa, Emily, pari opiskelutoveria iltakurssilta ja itse asiassa koko kadun väki St. Jarlath's Crescentillä. 

Kuuntelin Koko kadun kasvatin äänikirjana, ja se oli ensi tutustumiseni irlantilaisen kirjailijan Maeve Binchyn tuotantoon. Romaanin päähenkilöt olivat sympaattisen inhimillisiä heikkouksineen ja rakastettavuuksineen, ja vaikkei kirjassa ollut juuri kummoista juonta, jännitin, saako Moira selville, että Noel ratkesi juomaan ja miten Frankien käy ja miten yli päätään kadun ihmisyhteisön jäsenten sydän- ja työasiat selviävät. Erja Manto on eläytyvä ja rauhallinen kertoja, ja yksi äänikirjojen suosikkilukijoitani.

ÄÄNIKIRJAN lainasin kirjastosta.
Maailman ympäri: Irlanti

Maeve Binchy: Koko kadun kasvatti, äänikirja
Kustantaja: WSOY 2011 (paperiversio samoin 2011)
Alkuperäinen: Minding Frankie, 2010
Käännös: Eva Siikarla
Lukija: Erja Manto, 11 CD-levyä, noin 14 t

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!