lauantai 29. marraskuuta 2014

Koosteessa Ihminen sodassa


Vuoden mittaan olen lukenut tusinan verran kirjoja, joissa sota on ollut läsnä tavalla tai toisella. Tuskin olisin niistä lukua pitänyt, ellei Suketus olisi alkanut Ihminen sodassa -lukuhaastetta, johon lähdin mukaan viime marraskuussa.

Suurin osa haastekirjoistani on kuvannut sotaa lähinnä joko naisten tai lasten näkökulmasta ja sijoittunut enemmän tai vähemmän sodan liepeille, mutta joissakin oltiin kyllä rintamalla ja taisteluissakin. Yhden kirjan valitsin pelkästään tähän haasteeseen, joihinkin kiinnitin huomioni, kun haaste oli herkistänyt tietoisuuttani, ja monessa kirjassa tuli yllätyksenä, että sota oli niissä mukana.

Haasteen 8 kategoriasta luin kirjoja viidestä, yhteensä 13 kirjaa. Lähdin tavoittelemaan kersantin natsoja kuudella kirjalla, mutta yllättäen luinkin yli kaksi kertaa sen määrän ja sain ylennyksiä aina majuriksi asti. Tarkoituksella valitsin yhdeksi luettavakseni perinteisen sotakirjan rintama- ja taistelukuvauksineen, mitä genreä olen aktiivisesti karttanut tähän asti, joten sillä anon luvattua kuntoisuuslomaa. :-) Tässä vielä lukemani kirjat, joihin olen linkittänyt blogikirjoitukseni. Viimeisenkin linkin toivon lisääväni huomenna.

 II) Sisällissodat, kapinat ja vallankaappaukset
            1. Ellinor Mend: Punikkityttö ja jääkäriupseeri (1920/1982)
             2. Laila Hirvisaari: Vienan punainen kuu (1992/2010)

  III) Maailmansodat (verinen 1900-luku)
        II Maailmansota
            3. Irja Virtanen: Kenttäharmaita naisia (1956/2006/2007)
             4. Esa Sirén: Aunuksen terässade (2011)
             5Mila Teräs: Harmaat enkelit (2014)

  IV) Moderni sota ja sodankäynti (II maailmansodan jälkeen, kylmä sota, vakoilu)
            6. Enni Mustonen: Metsäkukkia asvaltilla (2001)

   V) Sodan liepeillä (sotakokemukset erityisesti kotirintamalla, taistelujen ulkopuolella, aika juuri ennen ja jälkeen sodan)
           7. Eeva Virtanen: Tyttö Monrepoon nurkalta (1965)
            8. Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta (2013)
            9. Aili Konttinen: Inkeri palasi Ruotsista (1947/1964)
          10. Eeva Vuorenpää: Arvet romaani sotavuodesta 1941 (2011)
          11. J.M.G. Le Clézio: Alkusoitto (2008/2009)
          12. Andreï Makine: Vera (2004/2005)

 VII) Sotakokemukset (elämäkerrat ja muistelmat)
          13. Leon Leyson: Poika joka pelastui : Schindlerin listan kuopus (2013/2014)

Kirjoista erikoisin oli Mendin Punikkityttö ja jääkäriupseeri, nuoren naisen vuonna 1920 piirtämä kuvakirja sisällissodasta Viipurissa 1918. Kauniskielisin oli Vera, sotaan lähtenyttä rakastettuaan 20 vuotta odottaneen opettajan tarina Vienasta. Koskettavia olivat lasten kokemukset keskitysleireillä Vuorenpään ja Leysonin teoksissa. Mikään kirjoista ei yltänyt ikiaikaiseksi ihastuksekseni, mutta Aili Konttisen sotalapsen Suomeen paluusta kertova Inkeri palasi Ruotsista teki vaikutuksen, samoin kuin ranskaksi kirjoittaneen, Neuvostoliitossa syntyneen Makinen Vera.

Tämä oli avartava haaste, kiitos sen järjestämisestä, Suketus!

Huomenna tulee kuluneeksi 75 vuotta talvisodan syttymisestä. Sen kunniaksi kuvituksena SA-kuva teetauosta rintamalla vuonna 1940 (MTV3 via Wikimedia)

8 kommenttia:

  1. Rintama- ja taistelukuvaukset jäivät minulla väliin, joten nostan hattua saavutuksellesi! Näistä Clezion ja Makinen kirjat kiinnostavat kovasti. Vienan punaista kuuta harkitsin itsekin lukevani, mutta se sitten jäi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä Cleziota ja Makinea, Veran kieli oli melkein maagisen kaunista. Vai tulikohan tässä ylisanoja?

      Poista
  2. Kuntoisuusloma myönnetty! ;)

    Hieno saavutus, Paula! Kirkkaat päivä ja ilta on niin surumielinen romaani, oi voi... Ja olen iloinen, kun tartuit Le Clézioon. Minulla on parhaillaan yksi hänen kirjansa kesken.

    Kiitos, kun osallistuit haasteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle itsellesi, että järjestit haasteen. Sotakirjapostauksia lukiessa oikein näki, miten laaja skaala aiheella on. Kirkkaat päivä ja ilta oli tosiaan surullinen kirja, itse asiassa moni muukin sotaan liittyvä oli.

      Poista
  3. Hatunnosto kuntoisuuslomasta! :) Itse pysyttelin turvallisesti (ja näin jälkikäteen ajateltuna vähän tylsästi, olisi pitänyt rohkaistua) omalla mukavuusalueellani haasteen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä haaste tosiaankin vähän haastoi - mikä osoittautui antoisaksi näin jälkikäteen ajatellen.

      Poista
  4. Sinunkin lukemistasi kirjoista näkyy, miten usein sota on jollakin tavalla mukana kirjoissa. Listasi kirjoista en ole lukenut ainuttakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan sota sellainen murros, ettei ihme, että kirjoissa näkyy. Nyt tuntuu ilmestyvän paljon uusiakin kirjoja, nuorten kirjailijoiden kirjoittamia, joissa käsitellään sotaa. Ehkä jokaisen sukupolven pitää puhua (kirjoittaa) sota itsestään ulos.

      Poista

Kiitos kommentistasi!