sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Pirkko Arhippa 80 v - Murha on sydämen asia

Onnea Pirkko Arhipalle - hän täyttää 80 vuotta tänään. Tai pitäisikö sanoa: Onnea Pirkko Syynimaalle, se kun on hänen oikea nimensä. Merkkipäivän kunniaksi päätin lukea murharouvan esikoisdekkarin.


Murha on sydämen asia on Pirkko Arhipan ensimmäinen dekkari, joka julkaistiin vuonna 1968. Siinä turkulaisen agentuuriliikkeen toimitusjohtaja Rautela löydetään eräänä aamuna työhuoneestaan ammuttuna. Sympaattinen komisario Erkki Saarto poliisitovereineen saa tehtäväkseen visaisen murhaselvitystyön, jossa epäillyt löytyvät liikkeen työntekijöistä ja heidän perheenjäsenistään. Rautela oli ollut kova ja armoton esimies, josta ei oltu juuri pidetty, ja lisäksi naisten miehen maineessa. Monella hänen lähipiirissään on ollut niin motiivi kuin tilaisuuskin murhata hänet. 

Arhipan jännitysromaanin asetelma on perinteinen: surmatyö tapahtuu työpaikalla ja epäilykset kohdistuvat useisiin hänet tunteneisiin henkilöihin. Erkki Saarto kumppaneineen kuulustelee koko talon väkeä, kuulustelee ja haravoi alibeja ja motiiveja. On useita mahdollisia tutkintalinjoja, ja koska moni kuulusteltu on salannut asioita ja varsinkin tietämiään työpaikan rakkaussuhteita, poliisi ehtii pidättää yhden epäillyn, ennen kuin syyllinen löytyy. 

Arhippa on sijoittanut ensimmäisen jännärinsä itselleen tuttuun ympäristöön, sillä hän työskenteli opintojensa jälkeen sihteerinä ja ulkomaan kirjeenvaihtajana. Kirjassa näkyvät työpaikan moninaiset ihmissuhteet sekä niiden synnyttämät jännitteet ja tunteet, romantiikkaa unohtamatta: tutkimuksia johtavan Saarron ja kirjeenvaihtaja Laura Alhonkin välillä on romanttista värinää ensisilmäyksestä lähtien. Tämä sivujuoni ei ole yllätys, sillä kirjailija on kirjoittanut myös naisten viihdekirjoja, mm. nimellä Marja Orkoma.

Kaikkiaan Pirkko Arhippa on kirjoittanut 36 dekkaria vuosina 1968-2014 ja lisäksi runsaasti viihde- ja nuortenkirjoja. Tämän ensimmäisen poliisiromaanin tyyli ja tunnelma toivat mieleeni ruotsalaisen dekkaristin Maria Langin, johon tutustuin viime vuonna. Murha on sydämen asia on viihdyttävä arvoitusdekkari, jonka arkisen tavalliseen maailmaan lukija helposti solahtaa. 60-luvun ajankuva on myös herkullinen.

KIRJAN lainasin kirjaston varastosta. Tapahtumapaikkana on Turku, jossa kirjailija on opiskellut, joten kirjalla saan käydyksi Turun kiekkokaupungissa (TPS) Oksan hyllyltä -blogin haastetta varten.


Pirkko Arhippa: Murha on sydämen asia, 203 s.
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä 1983 (1. painos Weilin & Göös 1968)
Muualla:  Kirjavinkit, Kuristava kirsikka

4 kommenttia:

 1. En tiennyt Arhippan ikää. Olen lukenut hänen kirjojaan. En lue paljon kotimaisia dekkareita, mutta Arhippa on suosikkini Tabetin ja Tenhusen lisäksi.

  VastaaPoista
 2. Arhippa on uusi tuttavuus minulle, mutta varmasti jatkan tutustumista. Hämmästyttävää, miten pitkään hän on ollut tuottelias. -- Tenhusen kirjoja olen lukenut ja pitänyt niistä, mutta Tabet on vielä kokeilematta.

  VastaaPoista
 3. Tuo kirjahan on avainromaani. Firma ja osa henkilöistä olivat tunnistettavia. Kirjaa luettiinkin siinä firmassa ahkerasti. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tieto. Itse olen tutustunut Arhippaan vasta blogiaikana, joten kaikki mahdolliset liittymät oikeisiin 60-luvun firmaan ja ihmisiin ovat minulle uutta tietoa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!