sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Juha-Pekka Koskinen: Säkenöivä Sibelius

Menneellä viikolla oli Se Päivä, siis 8.12., jolloin Sibeliuksen syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta. Sen kunniaksi ja ratoksi luin yhden uuden elämäkerran, joka oli nopeasti luettu ja melkoisen riemastuttava tapaus.Juha-Pekka Koskisen Säkenöivä Sibelius on riimeinä laadittu pienoiselämäkerta. Sanataiturin säkeet ovat mainioita. Vaikutelmaa täydentää Miranda Koskisen raikas piirroskuvitus, joka kirjassa on mustavalkoinen lukuunottamatta kantta ja sisäkansiaukeamien kuvia.

Riimitellen kerrotaan Sibeliuksen elämä lapsuudesta,
Vaan kun musiikkia täti soittaa / uteliaisuus pojan voittaa. / Ryömii alle taffelipianon / lumoihin jää duurin hienon. / Vihreältä sävel näyttää / taitavasti täti käyttää, / melodian juoksutusta, / synkin kohta aivan musta. (s. 8)
seurustelusta ja avioliitosta Aino Järnefeltin kanssa
Saatto aikaan viljasadon, / murtaa Jannen rinnan padon. / "Sydäntä kun vaivaa vihlaus, / siihen auttaa vain kihlaus." ( s. 26)
ja säveltäjän vaikeudesta yhdistää työ ja perhe-elämä sekä elämän loppuvaiheista.
Kotona on kielto melun, / pudottaa jos lapset lelun, / Aino moittii ankarasti / säveltäjän korviin asti / ei saa mitään ääntä tuoda / vaikea on uutta luoda, / vihellys on synti suurin, / suututtaa se perin juurin. (s. 46)
Luin aikaisemmin tänä vuonna Sibeliuksen elämäkerran, joten hänen vaiheensa olivat tutut. Silti tai ehkä juuri siksi oli hauskaa lukea samoista vaiheista riimitellen. Kirjasta jäi hyvä mieli, vaikka säveltäjämestarin elämässä oli synkkiäkin vaiheita.

Juha-Pekka Koskinen on monipuolinen kirjailija. Kesällä luin hänen tänä vuonna ilmestyneen romaaninsa Kuinka sydän pysäytetään, jonka hän kirjoitti nimellä JP Koskinen. 


     Juha-Pekka Koskinen: Säkenöivä Sibelius, 70 s.
     Kustantaja: Paasilinna 2015
     Kansi: Miranda Koskinen

KIRJAN lainasin kirjastosta.

HAASTE: Osallistun tällä Elämäkertahaasteen Kolmanteen minihaasteeseen, jossa luetaan yksi Suomeen ja yksi Norjaan liittyvä elämäkerta 31.12.mennessä.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!