keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Tatu Kokko: Rob McCool ja Krimin jalokivi

Tämän vuoden Savonia-palkinnon saajaksi on ehdolla nuorten kirja, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Teoksen kirjoittamisprosessi on ollut uusi: Tatu Kokko kirjoitti kirjansa blogissa yhdessä nuorten kanna. Lopputulos on mielenkiintoinen, se sieppaa aikuisemmankin lukijan seikkailuun, vaikka onkin kirjailijan mukaan kirjoitettu varsin haasteellista lukijakuntaa, yläkouluikäisiä poikia, ajatellen.Rob McCool ja Krimin jalokivi alkaa vauhdikkaasti. Rob ja hänen kolme veljeään ovat kettujahdissa kaukana kotoaan ja Pirunkirnun klaanistaan, kun he joutuvat Sudenpään heimon vangeiksi ja lähes menehtyvät. Pieni orjatyttö tuo heille salaa ruokaa. He pelastuvat, kun heidän setänsä ja opettajansa, Fionn MacCormac, tulee etsimään heitä ja saa heidät vapaiksi taistelemalla yksin viittä Sudenpään heimon urheinta soturia vastaan - ja voittamalla nämä.

Ensimmäisessä osassa Rob on vasta seitsenvuotias, ja mietinkin, miten yläkoululaiset innostuvat niin nuorista sankareista, mutta mietin turhaan. Seuraavaan osaan tultaessa on kulunut seitsemän vuotta. 14-vuotias Rob kuulee järisyttävän totuuden omasta syntyperästään ja lähtee pakomatkalle saadakseen miettiä, kuka oikein on. Veljet lähtevät hänen kanssaan, ja yhdessä he joutuvat vinhoihin seikkailuihin.

Teos on mielenkiintoinen yhdistelmä erilaisia maailmoja, jotka toimivat varsin hyvin yhdessä. On tuttua suomalaisenoloista luontoa ja eläimiä, saari Laatokkaan virtaavassa joessa. Toisaalla ollaan Istanbulin kaupungin pyhimmässä osassa, Topkapin haaremissa, jonka ulkopuolella lainehtii Bosporin salmi.

Pojat kulkevat pellavapaidoissa, metsästävät ja kalastavat kuin keskiajalla konsanaan. Samalla he liitelevät leijulaudoillaan ja kommunikoivat toistensa kanssa kypäriensä viestijärjestelmien kautta. Vieras sulautuu tuttuun, Pirunkirnun klaanin pojat ovat irlantilaisia, vaikka asuvatkin Peräpohjolassa. Heistä etelään olevia maita hallitsee Novgorodin suuriruhtinas. Taistelun melskeet vievät Robin aina Istanbuliin asti, ja sieltä löytyy Krimin jalokivi.

Kirja on kiehtova sekoitus historiaa ja fantasiaa. Pidin paljon kirjan huumorista sekä ilmeikkäästä ja sujuvasta kerronnasta. Jos lähipiirissäni olisi yläkouluikäisiä, tiedän, mitä tarjoaisin heille luettavaksi.

     Tatu Kokko: SRob McCool ja Krimin jalokivi, 284 s.
     Kustantaja: Icasos 2015
     Kansi: Jussi Korhonen

KIRJA on arvostelukappale. Iso kiitos kirjailijalle!

MUUALLA kirja on luettu monessa blogissa: Eniten minua kiinnostaa tie, Hemulin kirjahyllyKirjakaapin kummitusKirjakko ruispellossa, joka luettelee muutamia lisää.

HAASTE: Kirja sopii Idän pikajuna -kirjallisuushaasteeseen, sillä osa seikkailuista tapahtuu Istanbulissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!