perjantai 15. huhtikuuta 2016

Ida Simons: Tyhmä neitsyt


Viime aikoina on julkaistu uusia vanhoja kirjoja. Sellaisia kuin Stoner, joka kirjoitettiin vuosikymmeniä sitten, mutta jäi aikoinaan ilman suurempaa huomiota, ja jonka uusi tuleminen nosti huippusuosituksi. Suomeksi Stoner saatiin vasta viime vuonna, uuden kansainvälisen suosion vanavedessä. Sitten on Harper Leen Kaikki taivaan linnut, jonka käsikirjoituksen kirjailija kirjoitti ilmeisesti 1950-luvulla ja joka oli sittemmin kadoksissa ja julkaistiin ensimmäisen kerran vasta viime vuonna, niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.

Stonerin kanssa samaan kategoriaan kuuluu Tyhmä neitsyt. Alankomaalaisen Ida Simonsin kirja julkaistiin 1959, ja jo silloin teos oli suosittu kirjailijan kotimaassa. Vähitellen se kuitenkin unohtui. Eräs kustantaja löysi sen äitinsä kirjahyllystä, päätti julkaista siitä uuden painoksen, ja kirjasta tuli kansainvälinen menestys. Suomeksi kirja ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Ida Simonsin teos Tyhmä neitsyt on nuoren tytön kehityskertomus 1920- ja 30-lukujen Länsi-Euroopassa. Gittel on 12-vuotias juutalaisperheen tyttö, joka syntyi Antwerpenissä Belgiassa, mutta jonka perhe joutui pakenemaan Alankomaihin ensimmäisen maailmansodan aikana tytön ollessa aivan pieni. Isä on liikemies,  ja vaikka hänen toimensa epäonnistuvat yksi toisensa jälkeen, perhe elää varsin keskiluokkaista elämää.

Gittelin elämän täyttävät perhe, koulu, parhaan ystävän Milin kanssa vietetty aika. Ja matkat isoäidin luo Antwerpeniin. Aina kun vanhemmat riitaantuvat pahasti, äiti pakkaa laukkunsa ja muuttaa Gittelin kanssa oman äitinsä luo. Siellä Gittel seuraa sukulaistensa elämää, juoruiluja ja toisten asioihin puuttumista. Juutalaisyheisö on tiivis, kaikki tietävät kaikkien asiat. Gittel myös ystävystyy naapurin tyttären, jo aikuisen naisen kanssa, ja tästä tulee hänelle hyvin tärkeä esikuva ja naisen malli. 

Tyhmä neitsyt kuvaa episodimaisesti nuoren tytön arkea, ajatuksia ja ystävyyssuhteita, siinä ei ole varsinaista juonta. Kirja tuntuu omaelämäkerralliselta, sillä Ida Simons itse syntyi 1911 saksalaiseen juutalaisperheeseen Antwerpenissä ja muutti pienenä Alankomaihin. Myöhemmin hän joutui keskitysleirille, mutta selvisi sieltä hengissä.

Minusta parasta kirjassa on sen kieli ja huumori. Ida Simonsin Gittel tarkkailee ympäristöään ja sukuaan terävänäköisesti ja kertoo havainnoistaan nokkelasti ja ironisesti. Kirjassa on vakavampikin puolensa, mutta kirjailija pukee sen humoristisuuden vaatteisiin. Viehättävä teos, joka ansaitsee saada uuden elämän ja uusia lukijoita.

     Ida Simons: Tyhmä neitsyt, 190 s.
      Kustantaja: Gummerus 2016
      Alkuperäinen: Een dwaze maagd, 2014 (1. p. 1959), suom. Sanna van Leeuwen


KIRJAN lainasin kirjastosta.

MUUALLA kirja on luettu blogeissa 
Kaisa Reetta T, LukuneuvojaLumiomenaP.S. Rakastan kirjoja, Unelmien aika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!