Tänään tulee kuluneeksi 200 vuotta Charlotte Brontën syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi luen hänen ihanan Kotiopettajattaren romaaninsa kahtena eri versiona ja saatanpa katsoa sen elokuvanakin. Kirjoista kevyempi on englanninkielinen Jane Eyre, joka julkaistiin Classics Illustrated -sarjakuvakirjasarjassa. Sarjassa ilmestyi kaikkiaan 169 klassikkoa.
Sarjakuvakirja Jane Eyre kertoo orpotytön tarinan. Koska sarja on tarkoitettu eritoten nuoremmille lukijoille, siitä on jätetty kaikki järkyttävimmät ja ankeimmat juonenkäänteet pois. Onkin aluksi outoa siirtää katseensa ruudusta toiseen ja huomata, että juoni kyllä etenee, mutta koko hengästyttävä, sanoiksi puettu tunnemaailma, joka on kirjasta niin tuttu, putoaa ruutujen väliseen tyhjään rakoon. Näin on toki oltava, kun satoja sivuja tekstiä puristetaan 45 sivuun sarjakuvaruutuja.
Minulle sarjakuvaklassikkojen kuvamaailma tuntuu hieman vieraalta - mielikuvissani romaanin maailma on toisenlainen ja Jane Eyre toisennäköinen. Näen kuitenkin sarjakuvallisen kerronnan ansiot. Ne kertovat klassikkoteoksen juonen ja tapahtumat pääpiirteissään. Jos ne tuovat klassikot sellaisten ulottuville, jotka eivät syystä tai toisesta koskaan lukisi pitempiä kirjoja, ja jos ne saavat jonkun tarttumaan varsinaiseen kirjaan, kuten sarjakuvalehti loppusivuillaan kehottaa, ne ovat täyttäneet paikkansa hyvin.
Minulle sarjakuva-Jane Eyre oli mielenkiintoinen kokeilu. Jatkan juhlavuotta perinteisellä Kotiopettajattaren romaanilla.
SARJAKUVAN sain Sheferijm-blogin arvontavoittona ajat sitten. Kiitos, Aino!
Osallistun Ainon järjestämään Kaksisataa sanaa Charlotte Brontësta -haasteeseen.
Jane Eyre. Illustrated Classics Issue #12.
Published by Classic Comic Store Ltd
Oho, aika erikoiselta tuntuu idea tehdä sarjakuva Kotiopettajattaren romaanista. Tosin en kyllä sarjakuvista paljoa tiedä... :D Oma filmatisointilemppari kirjasta on BBC:n minisarja vuodelta 2006. Neliosaisessa sarjassa tarina etenee sopivalla sykkeellä, Rochester on ihana charmikas ärjy ja Janen lapsuuskin saa huomiota juonessa.
VastaaPoistaNetistä löysin tukun samaan sarjaan kuuluvia, tuttuja klassikkoja sarjakuvina. Siis kansikuvia! Aika vinhan näköisiä. Tuo BBC:n sarja on minulle tuntematon, mutta luulen, että pitäisin siitä. Ainakin brittien tekemä Ylpeys ja ennakkoluulo tv-sarja on suosikkini.
PoistaNämä kuvitetut klassikot on lapsuudesta tuttuja. Toiset on paremmin toteutettuja, toiset vähän - no vähemmän innostavasti. Itselläni löytyy muun muassa Skottilaiset päälliköt, johon tekisi mieli tutustua kirjanakin, jos löytyisi. Kiitos kivasta haastevastauksesta.
VastaaPoistaMinä en ole törmännyt näihin aikaisemmin, vaikka netista luin, että niitä on ilmestynyt suomeksikin pitkälti yli sata. Ehkei meillä harrastettu klassikkoja kotona.
PoistaOho, enpäs tiennyt tämmöistä versiota olevankaan. Kuvanäytteiden perusteella sarjakuvan tunnelma ei vastaan minunkaan päässäni olevaa Jane Eyre -kuvamaailmaa. :) Mutta saattaahan tämä silti houkutella jonkun lukemaan alkuperäisen teoksen. Hieno löytö!
VastaaPoistaLöydostä saan kiittää Ainon arvontaa. Jostain syystä en ole ikinä törmännyt edes näiden suomenkielisiin versioihin.
PoistaSarjakuvaidea voi olla monessa tällaisessa hyvä tapa saada ihmiset lukemaan alkuperäinenkin :)
VastaaPoistaOlen samaa mieltä. Ja onhan tämä nopea tapa tutustua moniin tiiliskiviklassikoihinkin, jos aika ei riitä niiden lukemiseen juuri nyt.
PoistaJane Eyre sarjakuvana... Kaikkea sitä, tai miksipä ei, mielenkintoista! :) Kirjallisuuden maailma on ihanan laaja <3
VastaaPoistaSanopa muuta, kaikkea sitä. Näitä sarjakuvaklassikkoja on tosiaan paljon. Mainiota, jos lapset tai miksei aikuisetkin kiinnostuvat kirjoista, kun ensin koukuttuvat tarinoihin sarjakuvien kautta.
VastaaPoista