Naisten aakkosissa on ehditty neljänteen kirjaimeen ja vuorossa ovat D-kirjaimella alkavat naisten nimet. Tarukirjan aloittamassa aakkoshaasteessa vastataan muutamaan kysymykseen ja samalla nostetaan esille omia suosikkeja kirjallisuuden ja muun kulttuurin saroilla vaikuttaneista naisista. Tässä omat valintani tällä kertaa:
1. Kuka on suosikkikirjailijasi?
P. D. James eli Phyllis Dorothy James tuli tutuksi, kun luin hänen kirjoittamansa Syystanssiaiset (engl. Death Comes to Pemberley). Siinä dekkarin tapahtumat on sijoitettu Jane Austenin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta tuttujen Elisabethin ja Darcyn lähipiiriin, muutama vuosi heidän häittensä jälkeen.
2. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?
Olen itse kömpelö liikkuja, joten siksi ihailen sellaisia naisia kuin Doris Laine. Hän tanssi Suomen Kansallisbaletissa kolmisenkymmentä vuotta, niista 20 vuotta ensitanssijana. Sen lisäksi hän johti Suomen Kansallisbalettia useita vuosia ja teki yli päätään paljon työtä suomalaisen tanssitaiteen hyväksi. Hän sai ansioistaan professorin arvonimen 1992. Ihailuni.
3. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? tai Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille (myös muut kulttuurin alat käyvät)?
Donna Tartt on ollut paljon esillä kirjablogeissa. Vieläkään en ole tarttunut hänen kirjoihinsa, vaikka Tikli löytyy omasta hylystä. Jonain päivänä...
*** ***
Kuvituskuvasarjan on piirtänyt Kate Greenaway (1846-1901) vuonna 1886. Hän oli englantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Lisää kuvan tietoja löytyy tästä.
Aakkoset tähän asti:
A Apple Pie
B Bit It
C Cut It
D Dealt It
P. D. James on hieno rikoskirjailija. Olen lukenut Syystanssiaiset, mutta pidän enemmän hänen muusta tuotannostaan. Donna Tartin esikoisen Jumalat juhlivat öisin olen lukenut, mutta en ihastunut siihen lainkaan niin paljon kuin monet muut. Hienoja nostoja!
VastaaPoistaPitääkin lukea jotain muuta P. D. Jamesilta, niitä perinteisempiä (?) dekkareita. Syystanssiaiset oli niin janeaustenmainen!
PoistaMinäkin pidän P. D. Jamesin kirjoista, vaikken ole tainnut blogiaikana montaa lukeakaan .. ainakaan niin, että olisivat blogiin asti päätyneet. Donna Tartt tulee olemaan minunkin D-listallani. :)
VastaaPoistaMielenkiintoista nähdä muutkin D-valintasi, kun julkaiset ne blogissasi. D oli minulle ehkä vaikein kirjain tähän mennessä.
PoistaDonna Tarttia en minäkään ole lukenut. Enkä myöskään P.D. Jamesia, mutta senhän nyt ymmärtää kun minulta puuttuu se dekkarimutteri :)
VastaaPoistaHauska sana tuo dekkarimutteri! Syystanssiaiset oli dekkarina omanlaisensa. Päähenkilöinä olivat Elisabet ja Darcy ja kielikin janeaustenmaista. Mutta dekkari se oli...
PoistaSyystanssiaiset on houkuttanut minua jo pitkään, ehkä pitäisi varata se syksyn lukemistoon..
VastaaPoistaIhastuin aikoinaan Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin -romaaniin. Muuta en minäkään ole häneltä lukenut, tiiliskiviin tarttuminen kun askarruttaa aina.
Syystanssiaiset on kiehtova sekoitus peribrittiläistä maalaiskartanoromantiikkaa ja murhamysteeriä, joten suosittelen dekkarinälkään.
PoistaTuttu tunne tuo epäröinti tiiliskiviin tarttumisessa. Vetääkö kirja imuunsa vai onko edessä työläs urakka?
D on vaikea kirjain. Taidan sanoa Marguerite Duras.P. D. Jamesin sivumäärät hieman arveluttavat.
VastaaPoistaMarguerite Duras on jäänyt minulle tuntemattomaksi, pitääpä katsoa, millaisia kirjoja hän on kirjoittanut. Minä usein epäröin tarttua liian paksuihin kirjoihin, mutta kun aika on oikea - ja sitä on! - ja kirja uppouttavaa sorttia, voi mikä nautinto.
VastaaPoistaNämä ovat ohuita, luulen että peräti kaikki. Hyvin ohuita. Tosin minä luen juuri hyvinkin ohutta kirjaa, miehen kirjoittamaa ja mietin kohtaloani. Handke kokeilee hermojani ohuilla kirjoilla.
PoistaOhuetkin kirjat saattavat olla painavaa asiaa täynnä ja saada miettimään. Ehkä juuri ne, kun kaikki tärkeä on sanottava tiiviisti.
Poista