perjantai 19. elokuuta 2016

Maria Lang: Vaarallista nautittavaksi

Kesä ja dekkarit kuuluvat yhteen, vaikka kyllä arvoituksia on mukava yrittää ratkoa muinakin vuodenaikoina. Sen jälkeen kun luin ensimmäisen Maria Langini, hänen kirjansa ovat tuntuneet kuuluvan kesälukemistoon. Selitys tuntemuksiin löytyy kai kirjasta, jonka luin ensimmäisenä. Se oli Pimeä elokuun yö. joka on edelleen mielestäni paras lukemani Langin rikosromaani. Siis kaikista kolmesta lukemastani...

Tänä kesänä luin kirjan Vaarallista nautittavaksi. Se on ensimmäinen suomennettu Langin dekkari, vaikka hänen ensimmäisenä kirjoittamansa ja julkaisemansa salapoliisiromaani, Murhaaja ei valehtele yksinään, oli ilmestynyt Ruotsissa sitä ennen. Tässä niin kuin muissakin Maria Langin varhaisemmissa rikoskirjoissa päähenkilöinä ovat Puck Ekstedt, hänen kihlattunsa Einar Bure, josta myöhemmin tulee hänen aviomiehensä, sekä Einarin lapsuudenystävä rikoskomisario Christer Wijk.
Vaarallista nautittavaksi sijoittuu tukholmalaiseen kouluun, jossa Einar Bure työskentelee opettajana ja johon Puck tulee sijaiseksi kevätlukukauden loppupuolella. Hänen tehtävänään on valmentaa ylimmän luokan oppilaat kirjallisuuden ylioppilaskokeisiin. Mielenkiintoista ajankuvaa liittyi tuohon 1950-luvun ylioppilaaksi pääsemiseen; en ihan päässyt perille silloisesta systeemistä Ruotsissa (ehkä Suomessakin?), mutta kirjasta jäi sellainen vaikutelma, että opettajat tutkivat omien oppilaidensa osaamisen jonkin komitean edessä. Hmm.

Kevääseen liittyy koulun juhla, jossa esitetään Einarin kirjoittama näytelmä. Näytelmä päättyy kaikkien järkytykseen, kun yksi näyttelijöistä, ylioppilaskokelas, kuolee myrkkyyn. Samana iltana löytyy toinenkin surmattu piilotettuna näyttämön alle. Paikalle kutsutaan poliisit, joista yksi on Puckille ja Einarille tuttu Christer Wijk. Tutkinnassa käy selväksi, että ainakin näyttämöllä kuolleen on voinut murhata vain joku näytelmäproduktiossa mukana ollut. Kirja on siis tyypillinen arvoitusdekkari, jossa syyllistä tai syyllisiä etsitään ja epäilykset kohdistuvat lähes jokaiseen. Lisää kiemuroita tulee kuvioon, kun lähes kaikkien ykkösepäillylle käy huonosti.

Arvoitus ratkeaa, koulu pääsee kesälomalle, ja Puck ja Einar ovat muutaman mustasukkaisuuskohtauksen jälkeen entistä rakastuneempia. Taattua kepeää, viihdyttävää ja nostalgista dekkarikirjallisuutta siis.

KIRJA löytyi kirjaston yllätyskassista, jonka teemana oli "Kodikkaita dekkaraita (Cosy mysteries)".

MUUALLA kirjan on lukenut Kaisa Reetta T.

       Maria Lang: Vaarallista nautittavaksi, 256 s.
       Kustantaja: Gummerus 2012 (pokkari, 4. painos; 1. painos 1951)

       Alkuperäinen: Farligt att förtära, 1950. Suomentaja: H. Sorjo-Smeds

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!