tiistai 19. maaliskuuta 2019

Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot


Tänään on kulunut 175 vuotta Minna Canthin syntymästä 19.3.1844. Aloin juhlinnan jo viime viikolla lukemalla hänen novellinsa Kauppa-Lopo vuodelta 1889. Tänään, varsinaisena syntymäpäivänä, jatkan lasten tietokirjalla Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot. Se kertoo sanoin ja kuvin yhdestä Canthin päivästä Kuopion kotonaan, Kanttilassa, ja sen lomassa kirjailijan elämän vaiheet lapsuudesta aikuisuuden eri toimintakentille. Varsinainen elämäkerta siis, kirjoitettu erityisesti nuorempia lukijoita ajatellen.

Teoksen sivut ovat isot, niillä on joko isoja tai paljon pieniä kuvia, joiden yksityiskohtia alakouluikäiset voivat tutkia, ja tekstiä on sopivasti jo lukemaan oppineille. Kuvat ja tekstit tukevat toisiaan ja asettavat Minna Canthin ajallisesti sopiviin historiallisiin puitteisiin 1800-luvun lopun sisustuksineen ja vaatemuoteineen. Tekijät kertovat elämäntarinan kronologisesti nostaen sieltä hauskoja näkymiä tai sanontoja. Yhdellä sivulla on seitsemän sänkyä, ja jokaisen vieressä on sillä nukkuvan nimi ja ikä: Anni 22 v, Elli 20 v, Hanna 18 v ... Toisella sivulla Minnan kerrotaan juoneen vähintään yhdeksän kuppia kahvia päivässä ja sanoneen, että "[s]iihen päätökseen olen tullut, että kaikki juominen, yksin vedenkin, on vahingollista. Poikkeuksen tekee vain kahvi."Ennen kaikkea Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot nostaa esiin henkilönsä monet saavutukset, jotka olivat uskomattomia aikanaan ja vaikuttavia vielä nykyajankin näkökulmasta. Minna Canth aloitti opettajaopinnot Jyväskylän seminaarissa ensimmäisten naisten joukossa, ja vaikka avioliitto tuli esteeksi opintojen jatkamiselle, hän toimi myöhemmin sen eteen, että tytöt pääsevät opiskelemaan siinä missä pojatkin. Ihmistenvälinen tasa-arvo oli jotain sellaista, jonka puolesta hän oli valmis taistelemaan. Sen hän teki ennen kaikkea painetulla sanalla ja näytelmillään. Canth oli yksi ensimmäisiä suomeksi kirjoittaneita kirjailijoita, ja hänen lehtikirjoituksensa, romaaninsa ja näytelmänsä aiheuttivat kohua ja paheksuntaa realismillaan jo Canthin elinaikana. 

Kirjan tekstit ovat Leena Virtasen käsialaa, mukana on lainauksia Canthin teoksista ja kirjeistä, ja kuvitus on Sanna Pelliccionin kynästä. Suosittelen kirjaa tutustuttavaksi alakouluikäisille. Kannessa lukee "Suomen supernaisia 1", joten odotettavissa on jatkoa ja lisää supernaisia. Mainiota!Kirjablogeissa Minna Canthia (1844-1897) on juhlittu jo viikon verran lukemalla Canthia ja Canthista. Yöpöydän kirjat -blogissa on Minna Canth -haaste ja linkkejä viikon blogikirjoituksiin. Eilen illalla järjestettiin pääjuhla Suomen Kansallisteatterissa, sen taltiointi on katsottavissa Yle Areenasta ainakin tällä hetkellä. Ylen artikkelista löytyy linkki siihen ja muihin Canth-aiheisiin ohjelmiin.

      Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni: Minna! Minna Canthin uskomaton elämä

                  ja vaikuttavat teot, 40 s.
      Kustantaja: Teos 2018
      Kansi ja kuvitus: Sanna Pelliccioni


KIRJA on kirjastolaina.
MUUALLA kirjaa on luettu esimerkiksi näissä blogeissa: Amman lukuhetki,  Luetaanko tämä? -lastenkirjablogi, Yöpöydän kirjat

Helmet-haasteessa tämän voisi laittaa vaikka kohtiin 11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa, 13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja ja 47. Kirjassa on alle 100 sivua.
Osallistun kirjalla Minna Canth 13.-19.3.2019 sekä Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaasteisiin.

6 kommenttia:

 1. Minäkin luin tämän joskus alkuvuonna, mutta en sitten postaillut kun en oikein innostunut kirjasta. Minusta tekstiosuudet olivat ehkä vähän kuivahkoja ja olisin kaivannut lastenkirjaan vähän iloisempaa kuvitusta. Vaikka kuvitus toki oli kovin persoonallinen, ei siinä mitään. Mutta kivaa on kyllä se, että lapsillekin tulee Canth-tietoutta helposti lähestyttävässä muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä kirja toimi, tekstit kävivät pikakertauksesta Canthin elämänvaiheisiin ja mielipiteisiin, mutta en ole varsinaista kohderyhmää enkä tiedä, miten lapset kirjan näkevät. Kuten sanot, kivaa on, että Canthista ja muista merkittävistä henkilöistä tulee kuvakirjoja lapsille.

   Poista
 2. Mukavan oloinen kirja. Köyhää kansaa teos on sangen ankea, mutta kahvia siinäkin keitellään ja juodaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin unohtanut sen, että kahvia juotiin Köyhässä kansassa, mutta kaiketi se on ihan loogista ja paikallaan ajatellen Minnan mielipidettä kahvinjuonnista. Mitä en tiennyt ennen tämän kirjan lukemista, joten aina lukiessa sivistyy. :-)

   Poista
 3. Hienoa, että sinä luit lastenkirjan Minna Canthin päivänä. Upea nainen, äiti, kirjailija, yrittäjä, toimittaja jne.
  Ei tainnut Minna Canth paljon nukkua, kun joi niin paljon kahvia.
  Minun ei kannata enää puolen päivän jälkeen juoda kahvia, koska se vaikuttaa yöuniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa on sellainenkin sivu, jossa Minna on herännyt varhain aamulla kirjoittamaan, kun muut vielä nukkuvat. Ehkä hän tuli toimeen vähillä unilla - ja sillä kahvilla! Kovin oli toimelias ja energinen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!