Perveen Mistry on nuori intialainen nainen, joka on aloittanut työn isänsä lakitoimistossa Bombayssa. Hän on innoissaan, kun isällä on selvitettävänä pesä, jossa Perveen voi olla avuksi ja nimenomaan siksi, että on nainen. Rikas tehtailija on kuollut ja jättänyt jälkeensä kolme vaimoa lapsineen. Perheen jäsenet ovat muslimeja, ja naiset ovat eläneet hulppeassa talossa eristettyinä muusta maailmasta ja erityisesti muista miehistä kuin aviomiehestään tai sukulaisistaan.
Nyt kaikki lesket ovat suostuneet luopumaan perinnöstään ja antamaan osuutensa hyväntekeväisyyteen. Perveenin isä haluaa varmistua siitä, että heille on selitetty, mitä järjestely tarkoittaa heille ja heidän lapsilleen, ja että he ovat todella ymmärtäneet, mihin ovat suostuneet. Mutta asianajaja ei itse voi puhutella naisia, jotka eivät voi puhua vieraille miehille suruaikana. Bombayssa on vain yksi lakitutkinnon suorittanut nainen, joka voi auttaa, Perveen
Vaikka Perveen on suorittanut lakitutkinnon Oxfordissa, kotimaassaan Intiassa hän ei vuonna 19121 voi naisena saada lupaa toimia asianajajana. Sen sijaan hän voi avustaa isäänsä oikeussalissa ja tehdä taustatutkimuksia ja laatia testamentteja. Malabar Hillin leskien tapauksen isä antaa Perveenin tutkittavaksi, sillä tämä voi lähestyä reikäkoristeisten seinien takana oleskelevia naisia kasvokkain, selittää heille heidän taloudellisen tilanteensa ja keskustella heidän kanssaan yksitellen.
Tilanne kiepsahtaa, kun leskien asiainhoitaja murhataan. Juuri tämä mies oli järjestänyt asiat niin, että lesket lahjoittaisivat omaisuutensa hyväntekeväisyyteen. Leskien välitkään eivät ole niin auvoiset kuin ensinäkemältä vaikuttaa. Kuka halusi asiainhoitajan pois päiviltä ja miksi? Miten kukaan ulkopuolinen pääsi suljettuun taloon kenenkään huomaamatta? Vai onko syyllinen joku talon väestä?
Toisena juonteena Sujata Masseyn dekkarissa Murha Bombayssa : Perveen Mistry tutkii on takaumina kerrottu Perveen Mistryn avioliitto komean kalkuttalaisen miehen kanssa, kun Perveen oli vain 19-vuotias opiskelija Bombayn yliopistossa. Perveyn vanhemmat eivät ensin hyväksyneet avioliittosuunnitelmia, vaikka sulhasen perhe oli samasta uskontokunnasta. He kuuluivat Intian zarathustralaisvähemmistöön, jonka esi-isät olivat aikoinaan purjehtineet Intiaan Persiasta. Perveyn isä antoi lopulta periksi, ja Pervey muutti suuren rakkautensa perässä Kalkuttaan miehensä kotiin. Siellä anoppi noudatti varsin vanhoillisia zarathustralaistapoja. Alun huuman jälkeen Perveen alkoi tuntea itsensä onnettomaksi ja yksinäiseksi uudessa kodissaan, sillä mies työskenteli perheyrityksessä myöhään yöhön, anoppi koulutti miniää perinteisten ruokien saloihin, eikä hänen sallittu jatkaa opintoja Kalkutassa. Puolen vuoden avioliiton jälkeen tapahtuu jotain, joka saa Perveenin pakkaamaan laukkunsa ja palaamaan Bombayhin.
Kaksi juonikuviota leikkaavat toisensa, kun viisi vuotta Kalkutasta lähtönsä jälkeen Perveen on näkevinään aviomiehensä Bombayssa. Kun Perveen eräänä myöhäisenä iltana houkutellaan ansaan, hän ei tiedä, onko sen takana hänen aviomiehensä vai Malabar Hillin leskien asianhoitajan murhan tutkimuksista hermostunut henkilö.
Murha Bombayssa on ensimmäinen lukemani Sujata Masseyn dekkari, vaikka jo jonkin aikaa olen suunnitellut tutustuvani hänen Japaniin sijoittuviin rikoskirjoihinsa, joita kirjailija on suoltanut kokonaisen sarjan. Vuosiin 1921 ja 1916 sijoittuva Bombayn murhamysteeri alkaa verkkaisesti ja sisältää paljon kulttuurista ainesta. Dekkarina teos on mukiinmenevä, ei todellakaan jännittävimmästä päästä, mutta miljöönsä ja ajankohtansa takia minusta kovasti kiinnostava.
Kirja on myös puheenvuoro naisten oikeuksien puolesta, ja Perveenin isän into ja valmius kouluttaa tyttärensä Intian ensimmäiseksi lakitutkinnon suorittaneeksi naiseksi ansaitsee hatunnoston. Mielenkiintoisinta kirjassa kuitenkin oli päähenkilöiden kuuluminen Intian vähemmistöön, persialaislähtöisiin parseihin eli zarathustralaisiin, ja heidän tapakulttuurinsa ja ajatusmaailmansa esittely. En muista, että olisin koskaan aikaisemmin lukenut romaanissa zarathustralaisuudesta, joten ihan senkin tähden palaan varmasti Perveen Mistryn tutkimuksien äärelle uudemman kerran. Sarjan toinen osa Satapurin jalokivi julkaistaan suomeksi huhtikuussa 2020.
Sujata Massey: Murha Bombayssa : Perveen Mistry tutkii, 460 s.
Kustantaja: Gummerus 2019
Alkuperäinen: The Widows of Malabar Hill 2018
Suomentaja: Maija Heikinheimo ; Kansi: Anja Reponen
KIRJA on kirjastolaina. MUUALLA esimerkiksi blogeissa Anun ihmeelliset matkat, Donna mobilen kirjat, Kirjamerestä ongittua, Kirsin kirjanurkka
HAASTE: Maailman ympäri 80 päivässä -haaste, jossa tällä samalla kirjalla matkustan Bombayhin ja Kalkuttaan.
Olen kokeillut Masseyn Japaniin sijoittuvia dekkareita, mutta ne eivät olleet minun juttuni. Tämä Bombay-kirja sen sijaan kiinnostaa minua. Luulen, että tämä sopisi minulle äänikirjan muodossa, sillä silloin ei haittaa vaikka dekkari on verkkaisempikin tapaus - ei ainakaan tipu juonesta. :)
VastaaPoistaLuulen, että tämä toimii äänikirjana hyvin, jos vain osaavat erottaa ne takaumajaksot muusta kerronnasta. Kirjassa ne on kyllä selvästi merkitty, jaksojen alussa on vuosiluku (1921 tai 1916) ja lisäksi lukujen alussa on tapahtuman paikka ja päivämäärä.
Poista