keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Marianne Peltomaa: Tilinteon aika

Tykästyin Marianne Peltomaan ensimmäiseen rikosromaaniin Ei valoa tunnelissa ja sen sympaattisiin helsinkiläispoliiseihin Heimo Partaseen ja Vera Gröhniin, joten päätin lukea  kirjailijan seuraavankin dekkarin.

Tilinteon aika sijoittuu helsinkiläisen tilitoimiston ja yritysostojen maailmaan. Toimiston taloudellinen tulos laskee, ja työntekijät pelkäävät irtisanomisia. Alkaa tapahtua kummallisia asioita: joku telkeää yhden tilitoimiston työntekijöistä holviin, joku yritetään murhata... Toisessa kaupunginosassa löydetään samaan aikaan tuntemattoman miehen ruumis kerrostaloasunnosta, eikä kukaan tiedä, kuka hän on.

Kun alun yli oli päästy, tarina vei mukanaan, ja minun oli vaikea laskea kirjaa kädestäni, kun odotin ratkaisua selviäväksi. Mutta ennen kuin siihen asti pääsin, alku tuntui pitkään aika sekavalta. Tilitoimistossa oli paljon väkeä, ja kun heidät marssitettiin yksi toisensa jälkeen näyttämölle keskustelemaan tilitoimiston erikoistoiminnoista, juoneen oli vaikea liittyä ja henkilöitä oli vaikea muistaa. Kun  poliisit saapuivat paikalle rikosten tapahduttua,  tarinan juonenpäät alkoivat löytyä, ja kai ihmisetkin tulivat tutummiksi luettujen sivujen myötä. 

Samoin kuin ensimmäisessä Peltomaan dekkarissa kiinnitin tässäkin huomiota siihen, miten monet henkilöistä olivat elämässään sosiaalisesti perin yksinäisiä. Kaiken kaikkiaan pidin ensimmäisestä enemmän kuin tästä. Millainenkohan on  seuraava, Pimeä portaikko, joka ilmestyi 2009?

Marianne Peltomaa: Tilinteon aika, 295 s.
Kustantaja: Schildts 2006
Alkuteos: Räkenskapens tid 2006, kääntäjä Tarja Teva

KIRJAN lainasin naapurikaupungin kirjastosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!