keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Marko Kilpi: Kadotetut äänikirjana

Jossain vaiheessa keksin, että työmatkoilla voi radion sijasta kuunnella äänikirjoja, ja sen jälkeen olen vietättynyt useimpina arkipäivinä 20 min aamuin ja toisen mokoman iltapäivisin kirjallisissa maailmoissa. Useimmiten kuunneltavaksi valikoituu jotain juonellista, jonka perässä pysyy, vaikka välillä seuraisi tovin muuta liikennettä, ja jota ei ole liian vaikea jättää kesken työpaikalle tai vastaavasti kotiin ennätettyä.

Yksi kevään aikana kuuntelemistani äänikirjoista oli Marko Kilven poliisiromaani Kadotetut. Kirjailija oli minulle uusi tuttavuus, vaikka dekkareiden maailmassa viihdynkin. Teoksen koukuttavuudesta kertonee sekin jotain, että pari kertaa oli jäätävä useaksi minuutiksi autoon kuuntelemaan, kun olin ajanut sen talliin työpäivän päätteeksi, niin jännittävässä kohdassa kirja oli.


Marko Kilpi: Kadotetut, äänikirja
Kustantaja: Gummerus 2010
Lukija: Niko Saarela (11 CDtä, 12t 7min)
Kirjan päähenkilö poliisimies Olli Repo tutkii työtovereineen useita rikoksia samaan aikaan. Alun kohtaus kerrostalon autotallissa oli sen verran vastenmielinen, että harkitsin äänikirjan jättämistä sikseen! Onneksi en jättänyt. Kirjan mittaan poliisien eteen tulee henkilöiden katoamisia, pahoinpitely, poliisin yli ajo, pommiuhkaus. Poliisityön kuvaus tuntuu varsin tietävältä, mikä ei ole ihme, sillä kirjailija itse on ammatiltaan poliisi. Välillä konstaapeli Repo miettii kirjassa omaa yksityiselämäänsä, vaimon lähtöä heidän pienen poikansa kanssa ja avioeroa.

Kirjasta ei puutu yllättäviä juonenkäänteitä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Sen kaiken keskellä Repo pysähtyy ihmettelemään suomalaista yhteiskuntaa ja miettimään vakavampia. Pidin teoksesta näiden takia - että kaiken viihdyttävyyden keskellä katsotaan rikosten taakse ja rikollisten omasta henkilöhistoriasta nouseviin motiiveihin. Kuuntelusta jäi erityisesti mieleen kohdat, joissa Repo pohti kuolemaa ja kuolemanpelkoa, oikeaa ja väärää sekä rajoja ja rajattomuutta. 

Kadotetut-kirjan ovat kuunnelleet äänikirjana myös mm. Kirsi ja Salla sekä lukeneet Amma ja Jori.

Kirjassa ei mainita tapahtumien kaupungin nimeä kertaakaan, mutta kaupunginosa mainitaan, ja samanniminen löytyy Kuopiosta, jossa myös Marko Kilpi asuu ja työskentelee poliisina. Siksi uskaltaudun valloittamaan tällä kirjalla Pohjois-Savon Oi maamme Suomi -haasteessa.

KIRJAN lainasin kotikaupungin kirjastosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!