sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Metropoliitta Panteleimon: Murha kirkonkylässä

En voinut olla tarttumatta Murha kirkonkylässä -kirjaan nähdessäni sen kirjaston palautettujen hyllyssä: millainen on piispan kirjoittama rikosromaani? 

Vähän aikaisemmin lukemani dekkarit Ei valoa tunnelissa ja Kadotetut tapahtuivat kaupungeissa 2000-luvulla. Poliisit suhasivat vauhdilla kaupunginosasta toiseen, ja rikoksia tehtiin ryppäinä, ennen kuin ensimmäistäkään oli ehditty selvittää. Metropoliitan rikosromaanissa ollaan sen sijaan sodanjälkeisessä maaseutukylässä, jossa yhdessä murhamysteerissä riittää tutkimista ja jossa ihmiset tuntevat toisensa ja poliisit ehtivät kävellä kylän yhdeltä laidalta toiselle.Pohjois-savolaisen kylän 1950-luvun verkkainen rauha järkkyy, kun kuivuneen koskenuoman pohjalta löytyy ruumis. Ensin näyttää siltä, että Valde Mikkinen on juovuspäissään pudonnut sillalta, mutta pian alkaakin vaikuttaa, että joku auttoi Valden pois päiviltä. Rikosta ratkaisemassa ovat maalaispoliisi Urhonen ja rikoskomisario Palokoski kaupungista, eikä poliisinrouva Elisabet Urhosella ole selvitystyössä ihan vähäinen rooli hänelläkään. Rikostutkinnan myötä lukija pääsee kurkistamaan kylän ihmissuhdeverkostoon. Valde on Karjalan evakkoja, naisten miehenä tunnettu, ja yhdeksi näkökulmaksi nousee kylän kanta-asukkaiden tulijoihin kohdistama vieroksunta.

Piispan kirja on ihan mukavan leppoisa välipala, ei liian jännittävä eikä liian koukuttava (!), mutta tarpeeksi kiinnostava ja arvoituksellinen tällaiselle perinteisten dekkareiden ja historiallisten romaanien ystävälle. Kustantaja luokittelee kirjan takakannessa  nostalgiseksi rikosromaaniksi. 

Metropoliitta Panteleimon on keväällä julkaissut toisen dekkarinsa, Murha näyttämöllä, mutta sitä en ole vielä lukenut. Se jääkin hänen viimeiseksi piispana julkaisemaksi rikosromaanikseen, sillä hän on juuri kesäkuun alussa jäänyt eläkkeelle tehtävästään.

Murha kirkonkylässä tapahtuu kuvitteellisessa Koskenkylässä. Kirjailija on kuitenkin kertonut haastattelussaan Iisalmen Sanomissa, että kirjan maisemana on Salahmin kylä Vieremällä Pohjois-Savossa. Niinpä osallistun tällä Suomen maakuntien valloitukseen lukuhaasteessa.

Metropoliitta Panteleimon: Murha kirkonkylässä, 214 s.
Kustantaja: Myllylahti 2011

KIRJAN lainasin kotikaupungin kirjastosta.

2 kommenttia:

  1. En ole tällaisesta aikaisemmin kuullutkaan. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Täytyy katsoa, jos tämä löytyy kirjastosta.

    VastaaPoista
  2. Vielä nyt puolen vuoden kuluttuakin tämä muistuu mieleen leppoisana lukukokemuksena, niin rikoksen selvittelystä kuin olikin kysymys.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!